„Раят на земята” в Тихия океан ~ ShowBG

54
Добави коментар
BG-LifeStyle
BG-LifeStyle

Малките коралови островчета и атоли във Френска Полинезия са толкова красиви, че лесно могат да бъдат наречени „рай на земята”. Островните вериги от коралови рифове и атоли предлагат чисти плажове, тюркоазени води и впечатляват с фермите си за черни перли.

Филиберт Комерсън е естествоизпитател на пътуването по вода, а френският изследовател Луи Антоан де Бугенвил първи обозначи планинския остров Таити като „утопия“. Това е станало през 1768 г. и от два и половина векове след това, моряци от Флетчър Кристиян до Джеймс Кук, писатели от Робърт Луис Стивънсън до Джек Лондон, художници като Gauguin, и десетки хиляди туристи са ги последвали, и всички са търсили едно и също нещо: рая на земята.

Днес не е тайна, че Таити е станал до голяма степен красива точка по пътя към по-отдалечените острови на Френска Полинезия. Това може да се потвърди, ако отидете на залива Баунти Бей в Таити. Там ще откриете твърде много хора, които вдигат твърде много шум и е прекалено замърсено. Вместо това можете да отидете до външните острови Туамоту. Ако има рай днес, там ще можете да го откриете.Туамоту предлага различни видове забавления – каране на каяк, ловене на риба от лодки и товарни кораби, пътуване с малък самолет и голям кораб. Тези райски острови обаче са заплашени от две неща – да загубят културата си и от промяната на климата на планетата.

Отдалечената верига от 77 коралови рифове и атоли (атол е вид нисък, коралов остров, който се състои от коралов риф, заобикалящ централна низина), и един скалист остров лежат по средата между Австралия и Южна Америка. Кръстени са „Опасния архипелаг“ от Бугенвил, благодарение на плитките остри рифовете, които обграждат кораловите острови. Магелан е бил първият западняк, който е нанесъл на карта веригата, наблюдавайки североизточния Пукапука през1521 г.; 300 години по-късно, когато атолите накрая са покорени от френския протекторат, там все още са живели шепа човекоядци.Животът след това е бил до голяма степен мирен, но с изключение на усилията на Франция да тества своите ядрени оръжия на атолите Муророа и Фангатауфа. Това е приключило през 1996 г. Днес, благодарение на процъфтяващата индустрия с черните перли, много от населяваните атоли в Туамоту имат нарастващо население и летищни писти. Атолите, които са най-близо до Таити – Тикехау, Манихи, Факарава, Рангироа – са сред най-добрите места за гмуркане на планетата и се гордеят с луксозни хотели и достъпни пансиони.

Под синьо небе, с прекрасните морета, които го обграждат, и без нито един човек в близките няколко километра, въпросът отново изниква: Може ли това да бъде рай? Е, може би поне се приближава до рая, но трябва да го посетите преди да се промени завинаги.