Сезонно афективно разстройство

3
Добави коментар
dessin
dessin

Сезонно афективно разстройство
ноември 19, 2011

Сезонното афективно разстройство (САР) e известно също като зимна депресия и е разстройство на настроението. Повечето хора, страдащи от него имат нормално психично здраве през по-голямата част от годината, но проявяват депресивни симптоми през зимата или лятото. САР е рядко срещано (ако изобщо съществува) в тропиците, но често срещано в ширини след 30 градус на север и на юг. Например в Северна Америка на всеки 100 човека 6  са засегнати. от Диагнозата САР се поставя при условие, че депресията се появява през един и същ сезон.
За сезонните колебания в настроението се смята, че са свързани най-вече с дневната светлина, а не с  температурата. Поради тази причина, САР е често срещано явление дори в места от средните ширини с мека зима, като Сиатъл и Ванкувър. Хората, които живеят в региона на Арктика, са особено чувствителни поради ефектите на полярните нощи. Продължителни периоди на облачно време също могат да изострят сезонното афективно разстройство.
САР е сериозно и понякога може да отключи дистимия (хронична форма на депресия изразяваща се най-вече с негативизъм и умора) или клинична депресия. Съществуват няколко начина за лечение на САР. Те включват светлинни терапии, медикаменти, прием на йонизиран въздух и когнитивна терапия.

Трябва да се отбележи, че САР засяга предимно жените, заради склонността им към депресия и  логично се наблюдава по-често при тях (около 4 пъти повече). Сезонното афективно разстройство, като симптоми,  прилича на депресията – тревожност, необяснима умора, силна чувствителност, лесно разстройване, засегливост, слаба концентрация, безсъние, липса на желание за движение и други активности, глад за сладко и други.
Влияе се от нивото на серотонин. от който зависи настроението, а синтезът му е свързан със светлината. Също така и от мелатонин – хормон, който играе важна роля за съня, но  пак е във връзка с настроението.
Задълбочаването на сезонното афективно разстройство може да прерастне в истинска клинична депресия. Пролетната умора не е САР, тя се дължи нарушеният баланс на организма, отслабване на имунитета, на лоша диета, липса на витамини през зимата, и често може да се обърка със САР. Най-добре пролетната умора може да се пребори със здравословно хранене, повече движение и разходки.

Tags: SAD, депресия, диета, когнитивна терапия, психологияПсихотерапия