Наши взимат трета пенсия от Европа

21
Добави коментар
POOHY
POOHY

Все повече българи в последно време започват да пестят за старини в частни пенсионни фондове в чужбина. Това твърди адвокат Диана Грошевска, която е и консултант на представители на такива дружества у нас. Нашенци са привлечени от възможността за висока пенсия и щедри бонуси по време на осигуряването.

В повечето случаи чуждите пенсионни фондове нямат представителства у нас, а работят с брокери, които са на процент от сключените договори. Пакетите са гъвкави и всеки може да кумулира средствата си, както иска, обясняват специалистите. Направените вноски в чужбина не се облагат с данък, точно както ако вкарвате пари и в български фонд за доброволно пенсионно осигуряване.

Данъчното облекчение важи до 10% от годишния доход. В повечето случаи обаче вноските са доста високи за българските заплати. Така например в частен пенсионен фонд в Германия минимумът е 500 евро на месец. По-солената лепта, внасяна поне 20 години, гарантира пенсия и до 2500 евро. Вноски на минимума носят месечно до 500-600 евро след края на трудовия стаж. Ако човек декларира, че няма да тегли за достатъчно дълъг период от време, фондът му дава допълнителен процент към доходността.

Българите са практични и умело използват опциите, които им се предоставят, особено след приемането на страната ни в ЕС, казва Грошевска. Най-предпочитаните пенсионни фондове са тези, които дават най-добри условия от държави с развити икономики и стабилна социална политика. Такива са Германия, Франция, Англия, Швейцария, скандинавските държави. Те също бяха засегнати от финансовата криза, но благодарение на това, че работят на по-развити пазари, бързо възстановяват доходността по инвестициите си.

Примамливите условия трябва да се четат внимателно и е добре да имате подръка юрист, който да ви посочи евентуалните подводни камъни, предупреждават експерти. Добре е договорът да е преведен и заверен, за да няма проблем при тълкуването на разпоредбите.