Мандарините

2
Добави коментар
guagua
guagua

Да си поговорим за един от любимите ни зимни плодове – мандарините, и защо те са хем толкова вкусни, хем полезни.

Името на този цитрусов плод идва от названието на китайските мандарини (висши сановници), които са били големи негови ценители. Мандарината е субтропично дърво от семейство Седефчеви. Родината му е Азия и по-точно Китай и Виетнам. В Стария свят мандарината е пренесена през 18-19 век. Вирее добре в страни с топъл климат – например в някои части на Европа, главно по Средиземнoморието. Освен за хранене, популярна употреба на мандарината е и за приготвянето на етерично масло.

Най-популярните сортове мандарини са танжело (кръстоска между мандарина и грейпфрут), тангерин (кръстоска между мандарина и вид портокал), мандарина сацума (сладка мандарина без семки) и мандарина клементина (сорт мандарина, създадена през 1902 г. от френски ценител при кръстоска между мандарина и портокал).

В мандарините се съдържат средно 89.7% вода, 1.1% лимонена киселина, 8.4% захари, витамин С и малки количества В1 , В2 , PP и каротин. Имат много високо съдържание на витамин С и растителни влакна, като същевременно са много бедни на мазнини. 100 г мандарини имат само 35 калории.

Ефективни помощници на имунната система са. Могат да са много полезни за поддържането на здравословна фигура – с консумацията на мандарини само за месец се постига 59% редукция на мастната тъкан в тялото. Освен това плодът е изключително полезен за черния дроб, тъй като помага за обновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в органа мазнини. Сокът от мандарини е с ниско киселинно съдържание и затова е добра алтернатива на плодовия портокалов сок при хора с чувствителен стомах.