Нова кола: дизел, бензин или на газ?

12
Добави коментар
vestitel
vestitel

И колите втора ръка разнообразяват асортимента си

Все някога идва моментът да сменим колата, няма значение дали с нова или с втора ръка. Покупката така или иначе е на значителна стойност и изисква много добро обмисляне. Освен цената, трябва да се съобразяваме с личните и на близките ни предпочитания за марка и модел.

Много важно е също да обърнем внимание и на двигателя – бензинов, дизелов, на газ, а защо не и хибрид. Какви са предимствата и недостатъците на колите с различни видове мотори? Ето няколко отправни пункта, които може да помогнат при избора ви.

Дизел

Предимствата – Дизелът изхвърля около 20% по-малко неизгорели въглеводороди и въглероден газ, отколкото бензиновия двигател. (Неизгорелите въглеводороди идват от непълното изгаряне на горивото и маслото. Те предизвикват заболявания и са канцерогенни). – Благодарение на новите технологии от рода на филтъра за твърди частици, дизеловият двигател има същата, а даже и по-голяма мощност, както един бензинов двигател със същата кубатура. – Дизеловите двигатели харчат около 15% по-малко гориво от бензиновите и колата следователно има по-голяма автономия. – Оборотите на дизеловия двигател са по-ниски, което означава, че той и се износва по-бавно. – Цената на дизеловото гориво е почти същата като на бензина, но при по-ниската консумация колата с дизелов двигател е по-евтина за експлоатация. – Дизеловата кола се търси повече на пазара на коли втора ръка.

Недостатъците – Дизеловият двигател отделя азотни окиси и въглеродни частици, които замърсяват околната среда и могат да предизвикат белодробни проблеми. – Тъй като дизеловите коли втора ръка доста се търсят, при покупката на нова цената е по-висока, отколкото на бензиновия вариант.

– Цената на техническото обслужване е висока. – Полиците на застрахователните компании за дизелови коли са малко по-скъпи, отколкото за бензинови. – За да бъде рентабилна една дизелова кола, с нея трябва да се изминават минимум 20 000 км годишно. Дизеловият автомобил следователно е за силно мобилните хора.

Бензин

Предимствата – Цените на бензиновите коли си остават по-ниски, въпреки тенденцията на изравняване. – Автомобилният пазар предлага повече бензинови коли, отколкото дизелови. – Техническата поддръжка на двигателите не е толкова честа, което намалява експлоатационните разходи.

Недостатъците – За разлика от дизела, бензиновият двигател отделя големи количества неизгорели въглеводороди и въглеродни газове. – Консумацията на бензиновия двигател е по-голяма при една и съща кубатура, отколкото при дизеловия, докато цените на двата вида гориво са сравними. – Бензиновият двигател по-бързо се износва от двигателите на колите на дизел или газ. – Бензинът е много леснозапалимо гориво и, следователно, опасно.

Газ

Автомобилната газ е смес от газ бутан и газ пропан в почти равни пропорции. Газова уредба се монтира на бензинови, а не на дизелови двигатели.

Предимствата – Газът пропан-бутан е най-малко замърсяващото автомобилно гориво. Двигателят не отделя твърди частици и съвсем малко CO2, причиняващ парниковия ефект. Всичко това означава, че колите на газ не се спират от движение, когато в даден район има голямо замърсяване, както често се прави в големите европейски градове. – Ниската цена. Това е най-евтиното автомобилно гориво. – Изгарянето му в двигателя е чисто, което означава по-рядка смяна на маслото и по-дълъг живот за мотора. – При каране двигателят е по-пъргав и по-тих.

Недостатъците – Необходимо е монтирането на газова уредба и на специален резервоар, което означава около 1000 лв. допълнителни разходи. – Газта несправедливо се слави като опасно гориво (опасност от експлозия) и поради тази причина на някои места не допускат коли с газови уредби (в паркингите на някои молове, в тунела под Ламанша…). – Задължително трябва да се обърнете към автосервиз за монтирането на газовата уредба. – Не на всички бензиностанции има устройства за зареждане с газ. – Газовата уредба трябва да преминава на технически проверки редовно. – При новите автомобили моделите на газ са по-скоро рядкост.

Хибрид

Предимствата – Хибридното захранване (бензин + електричество или дизел + електричество) дава мощност на двигателя, благодарение на комбинирането на двигателя с вътрешно горене с електрическия блок. – Електрическият мотор и зареждането на акумулатора при спиране осигуряват по-ниска консумация на гориво. – Работата на акумулатор на двигателя допринася за по-ниското ниво на шума. – Електрическият блок прави автомобила по-пъргав при потегляне.

Недостатъците – Хибридните модели по принцип са доста по-скъпи от стандартните бензинови или дизелови. – Хибридните автомобили са по-тежки заради акумулаторите и допълнителното оборудване. – При ниска скорост колата е толкова безшумна, че това може да създаде неочаквани проблеми по-специално с невнимателни пешеходци.

Електричество

Предимствата – Електромобилите не изхвърлят въглероден двуокис. – Тези модели не използват минерални природни суровини за гориво. – Цената на един изминат километър е по-ниска, отколкото при двигателите с вътрешно горене. – Работят само на батерии и това ги прави несравнимо по-безшумни и пъргави. – Електроколите са по-автономни от тези с класически мотори, защото възстановяват част от изразходваната енергия при спиране и я използват отново.

Недостатъците – Въпреки всички тези предимства, цените на новите електромобили са много високи. – Моделите, които са 100% електрически, са с много по-малка автономия, отколкото бензиновите или дизеловите коли. – Мощността им е по-малка, което не притеснява враговете на бързите скорости. – Мрежата от зарядни станции у нас на практика е несъществуваща. – Прекалено тихи и поради това понякога опасни за останалите участници в пътното движение. – Не са чак толкова екологично чисти, тъй като електричеството се произвежда и с въглища и с нафта.