Exteriordecor.bg | Статии Изграждане на алпинеум или скален кът

3
Добави коментар
exteriordecor
exteriordecor

Начало >
  Статии > Изграждане на алпинеум или скален кът
Изграждане на алпинеум или скален кът
Тук е времето да се разбере, че между алпинеум и скален кът има съществена разлика. И тя е в растителността, която се използва.
При изграждане на  алпинеум  използваме само алпийска растителност, а при изграждане на скален кът можем да използваме и друг вид ниска растителност.
Време е да изберем мястото, на което ще изградим  алпинеума или  скалният кът. В конкретния случай сме решили той да се изгради до гаража на доста комуникативно място, като перфектен акцент, покрай който се преминава често. Хубаво е да използваме местни камъни, тоест камъни от кариери в близост ди мястото или камъни, които са излезли при строежа на къщата или при вертикалното планиране на терена , както е представено на снимките.
  
             Определяне на место за алпинеум                    Подготовка преди изграждане на алпинеум                            Насипване с камъни и почва
Камъните са местни от ниските части на Витоша. Ако имаме естествен наклон е по-лесно, като просто вграждаме камъните и после слагаме растителността подходяща за  алпинеум или скален кът. В конкретния случай почвата с дребна фракция камъни е отнета при изравняването на двора (вертикалното планиране) и е насипана на местото, където ще изградим скалния кът. Много добре трамбоваме и внимателно вграждаме камъните, като добре преценяваме как да бъдат аранжирани те и къде ще оставим място за растителността. Добре е предварително да изберем растителността подходяща за скалния кът или  алпинеума, в зависимост от цветовите предпочитания или текстурата на листата на растенията. Обикновено се прави проект или скица на мястото, за да е ясна бройката, формата и размерите на растенията подходящи за конкретното място. Насипваме толкова почва колкото е необходимо и аранжираме камъните, като започваме с по-красивите и едри камъни, за да не ги прикрием по късно с по малката фракция камъни. Хубаво е  алпинеума или скалния кът да са ситоирани на места, които имат за цел да привличат погледа или в близост до място за почивка, като барбекю, пейка или беседка. Друг вариант е да се разположат до стълби или алея, по която често се преминава, или като част от скална река или друг декоративен елемент.
  
           Тръмбоване за по добро уплатняване                     Изграждане структурата на скалния кът                             Изграждане на скален кът
След като аранжираме камъните е време да насипем добра почва покрай тях, за да има хранителни вещества и за растителността, която сме предвидили. Тук няма формули, правим нещата така както ни харесват. На места можем да оставим остри камъни (като зъбери) или полегати , за да постигнем по плавен преход от едно ниви към друго. Много е важно да помислим как ще поливаме  скалния кът  или  алпинеума. Има два начина: ръчно и автоматизирано. Ако сме решили да заложим поливна система за двора, е добре да помислим и за скалния кът или алпинеума в двора. Това е лесно, ако имаме предварителен проект, но ако нямаме няма нищо страшно, можем да изградим  поливна система лесно и бързо, която система ще ни осигури неочакван комфорт и ще ни спести усилия и главоболия в последствие. Подробна информация за поливните системи може да намерите в  секция услуги – “ Поливни системи “ както и в секция статии: “ Поливни систем в озеленяването „, „Поливни систем от А до Я „, “ Капково напояване или капково поливане „, “ Изграждане на воден ефект в градината „.
  
                                                                                                                          Изграждане на скален кът
Така време е за растителността. Избираме растения, които са почвопокривни и не много високи. Можем да изберем и няколко по-високи растения и внимателно да им изберем място в алпинеума или скалния кът. В конкретния случай сме използвали ниски карамфили, седуми, еделвайс, семпервивуми, котонеастер, японски клен, вкореняващ се чашкодрян и юки (като покрай тях насипем и декоративен филц, за по-добър декоративен ефект). Аранжираме ги както преценим и сме готови. Вече имаме готов скален кът, на който всеки би ни завидял. Поливаме добре и се наслаждаваме на изградения  алпинеум или скален кът, на който ще се радваме през всички топли месеци, а дори и през зимата. Хубаво е да помислим и за осветление, за да е още по-голям ефекта, както и да се радваме на творението си и след залез слънце. Ако искате и вие да изградите  алпинеум или скален кът в градината или двора си, но нямате време или не сте сигурни в крайния резултат, можете да се обърнете към нашия екип от специалисти в Екстериор Декор.
Други статии:
Изграждане на алпинеум или скален кът.,  Интериорните цветя в началото на пролетта.,  Интериорно озеленяване – растителност за спалнята.,  Изграждане на Мъглуващи охладителни системи.,  Пролетна градина.,  Зазимяване на градини.,  Създаване на пространство за релакс.,  Езика на цветята.,  Изграждане на Воден ефект в градината.,  Дизайн на градини.,  Мавританска поляна или цветна поляна.,  Подготовка на терена при полагане на тревен чим (зачимяване).,  Подобряване на качеството на въздуха по естествен начин.,  Интериорно озеленяване на офиси …,  Изграждане на зелен паркинг.,  Капково напояване или капково поливане.,  Покривни градини.,  Луковични цветя.,  Затревяване или зачимяване ( полагане на тревен чим ).,  Японски градини – Традиционни стилове.,  Поддръжка на градини.,  Поливна система от А до Я.,  Стимулиране на петте сетива в градината.,  Екстериорен дизайн, планиране и проектиране.,  Поддръжка на градини – поддръжка на тревни площи.,  Затревяване.,  Озеленяването – дейност която все още се пренебрегва у нас.,  Алпинеум (Скален кът).,  Поливни системи в озеленяването.,  Овощните дървета.,  Фън-Шуй