Село Овчарци – традицията е жива

29
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Село Овчарци е идеална дестинация не само за релаксация сред природата, но и за близка среща с автентичните български традиции. Докоснете се до безценното духовно и културно богатство на родината ни, въплътено и съхранено в бита на село Овчарци.

 

Село Овчарци се шири по бреговете на реките Горица и Фудиня в подножието на Национален парк „Рила“. Отстои на около 4 км от общинския град Сапарева баня, на около 12 км от Дупница, на 56 км от областния град Кюстендил и на 73 км от столицата София.Природата e основният притегателен акцент за туристите в това планинско кътче – 7 водопада, бистри реки, ароматни гори и красивите склонове на Рила обгръщат 520-те къщи от камъни и ковано желязо, излъчващи неподправени уют и кокетност.

 

Корените на днешния облик и дух на село Овчарци обаче, може би трябва да се търсят назад в историята му. Според местната легенда село Овчарци възниква от драматичната любов на овчаря Йовица и чудно хубавата девойка Горица. Двамата живеели щастливо в едно съседно село и се радвали на любовта си докато местният бей не харесал момичето за своя невеста. За да защити възлюбената си, овчарят се саморазправил с изпратените да я отведат турци и заедно с Горица избягал в гората над селото. Разположили новия си дом на една слънчева поляна и започнали живота си наново. А не след дълго към тях се присъединили и други бежанци от старото село. Така постепенно се оформило село Овчарци.

 

За нещастие, беят разбрал къде са се укрили бегълците и твърдо решен да направи Горица своя жена, пратил своите подчинени да я доведат. Както всеки ден, Йовица бил със стадото си на паша и страхувайки се за участта си, любимата му тръгнала да го търси. На една висока скала край реката обаче, турците я застигнали и девойката безстрашно се хвърлила в пенливата вода, за да запази честта си. Водопадът, оформящ се на това място, както и самата река, били кръстени на нея от опечалените жители на двете села (старото и новото), събрали се да оплачат Горица.

 

Днес именно тази местност е една от най-известните туристически атракции на село Овчарци. Кръстеният на Горица водопад е и най-големият от т.нар 7 „Овчаренски“ водопада, образувани по течението на реката. Той е с пад 39 метра и през 1965 г. е обявен за защитена територия. Намира се на 900 м. надморска височина и е най-ниско разположеният водопад в Рила планина. Макар до него да можете да стигнете безпрепятствено директно от селото (първо по асфалтиран път, а след това по добре обработена еко пътека, прекосяваща изумително красива горска местност), преходът към следващите водопади по река Горица е доста по-тежък. Ако сте запалени планинари обаче, можете да изминете целия маршрут на еко пътека Горица, чак до връх Голям камък, откъдето започва спускането обратно към селото.

 

Мястото предлага незабравими гледки и жадувано спокойствие не само през лятото, когато можете да се плацикате в хладките води под парещите слънчеви лъчи, но и през зимата, когато водните пръски оформят нежна мрежа от замръзнали кристалчета по скалната стена от двете страни на водопада. Навсякъде цъфтят рядко красиви горски цветя, а сред скалните ниши гнездят птици.    

 

За разлика от много свои събратя, село Овчарци е с добре поддържана инфраструктура и с ясно съхранени традиции. Тук все още фукционират ателиетата за шити дантели и тъкачен стан за родопски одеяла и китеници, три пъти в годината се провежда църковен събор, а местна фолклорна група („Горнополски глас“) изпълнява автентични фолклорни песни, представяйки шопско двугласно пеене.

 

Сред най-забележителните културни паметници в село Овчарци е църквата  „Св. Йоан Богослов“, смятана за шедьовър на възрожденската архитектура. Тя е построена през 1881 г. от двама братя майстори – строители, представители на Дебърската художествена школа, подпомагани от трудолюбивото местно население. През 1960 г. към трикорабната псевдобазилика е достроен и купол, който да привлича вниманието от всички краища на селото. Във вътрешността на храма са запазени над 100-годишните стенописи и изящната дърворезба на олтара. Ще бъдете впечатлени от майсторското изписване на детайлите, таблата със сцени от Шестоднева и уникалната иконографска техника. А ако имате късмета да попаднете в село Овчарци на 8 май, ще се озовете в центъра на събитията, посветени на  църквония празник на храма.

 

След всичко казано до тук, убедихме ли ви да се разходите до село Овчарци?

 

За съжаление, единственият недостатък на това божествено местенце е, че все още не е развито като туристически център с установена почивна база. Но благодарение на гостоприемството на местните жители, тук винаги ще се намери къща, в която да пренощувате.  

21. 02. 2012 г. / Цвети Тошева