Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Шоколад,вкусно и полезно!

41
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

 
Шоколадът е хранителен продукт – сладкарско изделие, произвеждан от ферментирали, изпечени и смлени семена от какаово дърво.
►Що е то-Епикатехин?
►Шоколад и мляко след тренировка
►7 храни срещу всяко лошо настроение
►Афродизиаците повишават качеството на секса и не само…
 
Шоколадът се произвежда от какао,което от своя страна е богато на:
 

Мазнини: В състава на какаовото масло влизат глицидите на палмитинова (23-25%), стеаринова (31-34,5%), олеинова (39-43%) и линолова (до 2%) киселина.

Антиоксиданти:  какаовите зърна съдържа полифеноли/флаваноиди

Минерали : магнезий, калциЙ, желязо, цинк, мед, калий и манган

Витамини:  A, B1, B2, B3, В5, C, E

Серотонин

Кофеин

Теобромин

И други
Шоколадът се смята за афродизиак, но неговата консумация не кореспондира с повишената сексуална възбуда. Той влияе върху повишената изработка на ендорфини и серотонин.
С шоколада,обаче не  трябва да се прекалява,защото колкото и полезен ,той все пак е  е висококалоричен: високо съдържание на мазнини, захар и калории, което може да доведе до наддаване на тегло! Затова консумацията му трябва да се съчетава със здравословен режим на хранене и активен спорт!
 
 
Особено полезен е натуралният шоколад,той има редица здравословни ползи:

30г. черен шоколад на ден е изключително здравословна храна. Черният шоколад не съдържа почти захар.  Черния шоколад се състой преди всичко от какао

Той понижава риска от сърдечни проблеми, диабет и инсулт.

Флабоноиди, които притежават и антиоксиданти свойства, намалят кръвното налягане и същевременно засилват кръвообращението на човек

Шоколадът произведен изцяло на растителна основа, не съдържа холестерол. Холестеролът идва от млякото. Черния шоколад може да ни предпази от атеросклероза.

Шоколадът е полезен за сърцето, тъй като съдържа антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Шоколадът е полезен и за мозъка, тъй като е един от най-богатите източници на магнезий и желязо.Това го прави отлично антистресово и успокоително средство. За разлика от кафето, шоколадът е с по-ниско съдържание на кофеин и неговата консумация не води до безсъние, свръхвъзбуда.

Какаовият продукт съдържа антиоксиданта epicatechin, който може да предпазва от натрупването на амилоидни плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер и други мозъчни заболявания.

Фенолите, които са натурални антиоксиданти в шоколада, засилват имунната система.

Черния шоколад,дори е препоръчван при диети

Черния шоколад може да ни предпази от атеросклероза,защото не съдъжа холестерол. Холестеролът идва от млякото.

Консумацията на шоколад предизвиква освобождаване на допамин в мозъка – молекулата на удоволствието. Но тя предизвиква пристрастяване. 
 
Шоколадът е полезен продукт и консумиран в умерени количества доставя не само удоволствие, но и има доказано благоприятни ефекти върху организма.