Страшилки и листарки – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

27.02.2012

Листарките (семейство Phylliidae) и страшилките, заедно с пръчиците, принадлежат към едно филогенетично дърво – Phasmatodea. Те се отличават помежду по редица особености, но могат да бъдат обединени по един общ критерий – способността да се сливат със средата и да останат почти незабележими (мимикрия). Те стават все по-разпространени като екзотични домашни любимци и в нашата страна.

 

Както и всички останали от клас Насекоми, страшилките и листарките притежават 3 двойки крайници. Тялото им е издължено и е с различна форма, варираща от гръбно-коремно сплесната до цилиндрична. Някои видове имат криле, при други те са закърнели или липсват напълно. Силно развитото зрение на страшилките и листарките, както и на всички представители на Phasmatodea, е приспособление за нощен живот – те различават дори най-дребните детайли при намалена видимост. Най-едрият вид листарка е Phyllium giganteum, достигащ 10см.

 

Освен естествения си камуфлаж, страшилките и листарките притежават и други защитни механизми – някои видове могат да наподобяват движението на клатени от вятъра листа, а други застават неподвижно, изглеждайки мъртви (каталепсия).

 

Размножаването при страшилките и листарките протича след „прилепване“ на мъжкия и женския индивид един към друг. Яйцата на страшилките и листарките напомнят семена – друг успешен механизъм за защита от хищници. От тях се излюпва нимфа, като развитието й в яйцето трае около 20-30 дни. Все пак, продължителността на този период зависи до голяма степен от околната температура – яйцата могат да „презимуват” до две години и да се излюпят при по-благоприятни условия и по-високи температури.

 

Храната на страшилките и листарките се състои предимно от различни растителни видове, за разлика от богомолките, които са насекомоядни. Препоръчва се къпината. През зимните месеци, когато прехраната за насекомите е оскъдна, може да им бъде осигурена органична маруля. Подходящи са и Ficus benjamina, бръшлян, папрат. От друга страна морковите и спанакът са изключително неподходящи за диетата на страшилките и листарките, тъй като причиняват снасяне на нежизнеспособни яйца или ранна смърт.

 

Листарките произхождат от южните части на Азия и Австралия.

 

Този сайт разполага с кратка информация за чат от видовете листарки, страшилки и пръчици, тяхната диета и особености при размножаването: Phasmatodea. Други два сайта, който разглеждат различните видове от семейството (информацията е обобщена под формата на раздел таксономия и търсене на специфичен вид): phasmatodea.com и phasmatodea.org.

 

   Extatosoma tiaratum – Страшилка

 

   Phyllium giganteum – Листарка

 

   Sungaya inexpectata – Бодлотелка