Скарлатина

20
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Скарлатина е силно заразна бактериална инфекция, засягаща най-често деца между 3- и 10-годишна възраст. За съжаление, организмът не изгражда траен имунитет срещу това заболяване и то може да бъде прекарано многократно.

Скарлатината подлежи на задължителна регистрация, а за да не доведе до редица усложнения (понякога с трайни увреждания), трябва да бъде уловена навреме.

Скарлатина се причинява от бактерията Стрептококи, отговорна за редица заболявания, включително за гнойните възпаления на гърлото. Отделяните от нея токсини могат да предизвикат алено червени обриви, наподобяващи слънчеви изгаряния. Именно тези обриви дават и наименованието на инфекцията (от английски „scarlet” – ален).

Не всички стрептококи обаче отделят отрови и не всички деца са чувствителни към тях. Което обяснява, защо обривът е симптом и сигнал за скарлатина при едни, а при други не, което забавя и откриването й. Скарлатината се предава по въздушно – капков път или чрез контакт.

При малчуганите, които са податливи на бактериалните токсини, обривът тръгва най-напред от врата и лицето, оставяйки незасегната зоната около устата, след което се разпространява по гърдите и гърба и по цялото тяло. В гънките на тялото (особено в подмишниците и по лактите) се образуват класическите червени резки, а когато бъдат натиснати, възпалените участъци побеляват. До шестия ден от инфекцията обикновено завяхват, но кожата на тези места може да започне да се бели.

Симптоми за скарлатина

Типичният скарлатинозен обрив се появява между втория и четвърти ден от заразяването. Той е грапав на пипане и може да причинява дразнещ сърбеж.

Освен с обрива, скарлатината се характеризира с още няколко ярко проявени симптома:

Зачервено и възпалено гърло, придружено с болки (преглъщането е много трудно)

Висока температура (над 38,3 градуса Целзий)

Подути лимфни възли в областта на шията

Сливиците и задната част на гърлото може да са покрити с белезникаво отлагане или да изглеждат зачервени и подути, покрити с бели или жълти гнойни топчета. В ранна степен на инфекцията, езикът също може да има бяло или жълтеникаво покритие.

При някои деца се появява и втрисане, загуба на апетит, болки в тялото, гадене, повръщане, хрема и възпаление на ухото.

Лечение за скарлатина

Скарлатината може да доведе до сърдечно и бъбречно възпаление, ревматични ставни оплаквания, възпаление на средното ухо и на околоносните кухини. Затова не се колебайте да посетите лекар още при първите незабелязани нередности в здравословното състояние на детето.

Ако има подозрения за скарлатина, лекарят вероятно ще вземе секрет от гърлото за лабораторни изследвания. Така ще се разбере дали бактериите се разпространяват. След като стрептококовата инфекция бъде потвърдена, на малчугана вероятно ще му бъде предписан антибиотик, чийто прием ще продължи около 10 дни.

Следвайте стриктно лекарските предписания – относно дозата и продължителността на прием на антибиотика.

Облекчение на оплакванията при скарлатина

Паралелно с антибиотичното лечение в домашни условия можете да приложите няколко ефективни трика за облекчаване на състоянието на болния малчуган.

Дете с тежка стрептококова инфекция на гърлото вероятно ще среща трудности при хранене и пиене на течности. Затова се погрижете да му осигурите меки храни (каши, плодови пюрета, десерти от извара) или да му наложите течна диета.

Важно е детето да поема достатъчно количество течности. Включете успокояващи чайове (от листа от слез, от салвия или от корен от ружа) и топли подхранващи супи, натурални сокове и млечни шейкове. Наблегнете на хладки и топли, леко подсладени напитки. Избягвайте пикантните храни и газираното, защото дразнят гърлото.

Следете въздуха в помещението, където си почива детето, да е влажен, за да се успокои възпаленото гърло. Кърпа, напоена с топла вода и увита около шията, може да облекчи подутите лимфни възли.

Високата температура се понижава с компреси на прасците. Докато я свали, детето трябва да остане на легло.

Не позволявайте на детето да чеша обривите. Ноктите му трябва да са подрязани, за да не разрани кожата си.