Олесун – сюрреализъм от скандинавски тип

29
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Дестинация: Олесун – Норвегия;

Не случайно Олесун се смята за най-красивия град в Норвегия. Комбинацията от омайна алпийска природа и градска действителност в стил Арт-нуво превръща някогашното рибарско градче в сюрреалистичен скандинавски шедьовър,който трябва да видите.

Олесун се намира в южната част на Норвегия, в подножието на Сънмьорските Алпи (от двете страни на Хьорундсфиорд) и в началото на включения в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство неземно красив Гейрангерфиорд. Отстои на около 240 км от втория по големина град в Норвегия – Берген, на около 375 км от столицата Осло и на около 3000 км от българската столица София.

 

Разположен върху седем острова и построен изцяло в стил Арт-нуво (модерн), преливащ от цветове и заобиколен от спираща дъха природа, Олесун е един своеобразен музей под открито небе. Една от непознатите дестинации на Европа , където туристите се наслаждават на безкрайни архитектурни, кулинарни и културни приключения, гарнирани с големи дози пазаруване и нощен живот.

Седемте острова на Олесун (Хейса, Аспьой, Норвьой, Оксньой, Елингсьой, Хумла и Торла) са разположени във водите на Норвежко море. Градският център заема островите Аспьой и Норвьой и се смята за най-емблематичната местна атракция заради  множеството спираловидни кули и островърхи сгради с пъстроцветни елементи и изящни орнаменти, които придават на Олесун необичайно приказен характер.

 

Въпреки че получава статут на общински град едва през 1848 г., Олесун има много живо и драматично минало. Основан около X в. (според легендите от благородника Робърт I – Роло), до началото на XX в. той се радва на силно просперираща икономика, благодарение на успешно развитите риболовна и мебелна индустрии. Но всичко се променя буквално за една нощ –  в ранните часове на 23 януари 1904 г. избухва пожар, който разрушава до основи целия център (850 къщи). Буквално за минути огнените езици поглъщат китните дървени къщи (типични за Скандинавието) и оставят без дом над 10 000 души.

 

От бедствието оцеляват едва 230 постройки. Но благодарение на неуморните усилия на местните жители и на пътешественици от близо и далеч, на помощта на германския император Вилхелм II (особено привързан към този край), който осигурява материалите за построяване на временни жилища, и на находчивите хрумвания на млади норвежки архитекти, Олесун възкръсва като феникс от пепелта за по-малко от 3 години.

 

Градът обаче вече е с нова визия, повлияна от националните романтични идеи и от популярния за времето европейски модел – дървените къщи са заменени с масивни сгради от камък, тухли и хоросан, в стил Арт – нуво. Така днес, Олесун достойно се включва в европейската мрежа от градове в стил Арт – нуво, наред с Глазгоу, Виена и Барселона.

 

Може би тук е мястото да споменем, че освен с красивите природни богатства (Гейрангерфиорд и Хьорундсфиорд са посещавани от хиляди туристи по всяко време на годината) и модернистичната инфраструктура, Олесун е известен в историята и като едно от най-големите световни пристанища за износ на осолена сушена риба треска. А старото рибно пристанище на канала Брозундет (прорязващ централната градска част) и днес е любимо място за раходка на местни и на чужденци. В някогашните корабостроителници и сгради за обработка на риба, се помещават хотели, офиси и магазини, а историческите сгради стопанисват очарователни кафенета, ресторанти, магазини, галерии, квартири и пансиони.

 

Какво да видите в Олесун? Историята на Олесун е добър повод да започнете разходката си из града с посещение на „Норвежкия център по арт-нуво архитектура“. Едновременно музей и изложбена зала, Центърът ще ви запознае с историята на пожара, с установяването на архитектурния модел след това, с начина на живот на местните жители преди и след бедствието.

 

На фона на автентичен декор ви очакват документи, снимки, мултимедийни проекти, артефакти, макети и рисунки, които проследяват развитието на риболовната индустрия, на търговията и на корабостроителството в Олесун преди Втората световна война. Ако се уморите, можете да отдъхнете в уютното кафене на музея, а за финал – да се отбиете в сувенирния бутик.

Ако пък ви се иска да „се гмурнете“ във вълнуващия подводен живот, задължително се отбийте в един от най-големите аквариуми в Европа – Атлантическата морска градина. Разположен на брега на океана и аранжиран според всички съвременни изложбени принципи, той предлага на посетителите 4000 кв. м. закрита площ (аквариумна и изложбена зали) и още 6000 кв. м. площ крайбрежна панорама с рибарски щандове, пешеходни трасета, зони за плаж и дайвинг, кафенета и магазини. Зад гигантските стъклени прегради плуват всевъзможни обитатели от Атлантическия океан и на Норвежко море, а обучени гмуркачи ги хранят от ръката си (можете да се присъедините към тях в определени часове и дни от седмицата).

 

Не пропускайте да се разходите из Градския парк на Олесун и да се изкачите по неговите 418 известни стъпала към връх Аксла, откъдето ще ви се разкрие истинския природен разкош на местността. Тази своеобразна ботаническа градина е създадена през 1885 г. и днес е дом на множество видове растения и дървета.

 

Сред най-атрактивните забележителности на Олесуд са и две от общо 4-те църкви в града. Настоящата Олесунска църква, е построена в периода 1906 – 1909 г. върху основите на първата църква от 1854 г (макар и тухлена постройка, тя също става жертва на пожара). Комбинация от бетон и италиански мрамор, с 3 камбани, впечатляващи фрески и още по-впечатляващи прозорци със стъклописи (подарък от император Вилхелм), храмът се гордее с един от най-големите органи в Норвегия и е отворен за посещение 5 дни в седмицата.

 

Другата не по-малко интересна църква е Боргундската църква в източната централна част на Олесун. Отчасти тя е построена върху останките на храма „Свети Петър“ от XII в., като днешния си облик получава след пожара. Изящните дърворезби и облицованите тавани впечатляващо се съчетват със запазения от Средновековието каменен олтар.

 

Не далеч от нея е откритият музеен парк „Сънмьор“, където ви очакват около 50 традиционни къщи „рорбу”, впечатляваща колекция от лодки, Музей на Средновековието, останки от църкви, сгради и пристанищни съоръжения на около 1000-годишна възраст, както и експозиция на открити в района археологически находки.

Със сигурност посещението на Олесун ще разкрие много повече атрактивни забележителности от споменатите до тук. Ще останете впечатлени от това колко важни са детайлите в градската среда и как всяка статуя, сграда или реликва имат своето предназначение и история. Да не говорим за не по-малко любопитните населени места в околността и за възможностите за природни приключения. Потопете се в неочакваната прелест на една иначе студена европейска държава – Олесун ви очаква!

 

13. 03. 2012 г. / Цвети Тошева