Thinkpad Advanced Dock с Radeon HD 4650, HD 6570 и SATA адаптер | Retro-PC-Mania – best computers ever made

3
Добави коментар
rmania
rmania

Тази статия е продължение на изследването на възможностите на един от най-желаните компютърни аксесоари за лаптоп – докинг станцията с пълноформатен PCI-E слот с възможност за включване на външна видеокарта за настолен компютър. Възможността за ъпгрейд на видео-системата е наложителна поради следните съображения:

Единственият компонент, по който съвременен лаптоп значително превъзхожда мобилните компютри от едно до три поколения по-стари е графичната система. В немалко наши статии ви показахме, че мобилен компютър с топ процесор от близкото минало минимално изостава от съвременен лаптоп. Пример за това е ThinkPad T61 с процесор Intel Core 2 Duo T9300, който е три поколения по-стар от актуален Sandy Bridge лаптоп;
Добри съвременни лаптопи са ограничени като производителност от вградената си графична карта. Почти всички важни компоненти в един лаптоп могат да бъдат ъпгрейднати – процесор, памет, дискова система, мрежови и комуникационни компоненти и дори дисплей. Единствената възможност за ъпгрейд на видеосистемата е външен разширител или както е при Lenovo ThinkPad – Advanced Dock с PCI-E;
Дори и лаптопът да притежава мощна дискретна вътрешна видеокарта, не винаги е „здравословно“ за машината е тя да се ползва на максимум. Най-честият сервизен проблем е точно дефектиране на графичния чип следствие на прегряване от претоварване. Ремонтът в добър сервиз с гаранция за продължителна експлоатация е сравнително скъп. Известни от близкото минало са масовите дефекти на графичните карти на NVidia, не са голяма рядкост и дефектите при AMD/ATI. Лаптопите по принцип не са предназначени за тежки игри, защото им липсва достатъчно ефективно охлаждане, достатъчно като мощност захранване и възможност за евтина и достъпна подмяна на графичната карта.
Както виждате използването на докинг станция с възможност за монтаж на стандартна PCI-E видеокарта гарантира скок на производителността и създава предпоставка за дългогодина безаварийна работа дори при най-интензивно натоварване в тежки съвременни игри или тримерно моделиране.
Лошата новина е само една – фирмена докинг станция с PCI-E слот има само за лаптопите Lenovo ThinkPad и моделът се нарича ThinkPad Advanced Dock (Type 2503).
Както виждате устройството се произвежда в Япония, където се проектира и цялата ThinkPad серия лаптопи на Lenovo. Докинг станцията е добре проектирана и отлично реализирана с качествени елементи, което се вижда от тази фотография:
ThinkPad Advanced Dock е съвместим с много от ThinkPad лаптопите – T60/60p, T61/61p, T400, T500, R61, R61i, R400, R500, W500, Z60, Z61. Ето и кратко HD видео-представяне на повечето съвместими със станцията модели:
За по-новите модели като T410, T510, T420, Т520 и др., тази станция не е подходяща, поради смяна на конектора на дъното при по-новите модели. Не ни е известно новите модели да имат докинг станция с PCI-E слот.
В първото представяне на ThinkPad Advanced Dock и демонстрирахме възможностите и с доста скромната бюджетна видеокарта ATI Radeon HD 5450. Постигахме добри резултати, които обаче бяха далеч от впечатляващи.
В това ревю ще продължим представянето с далеч по-сериозни видеокарти сред които:
AMD Radeon HD 6570 с 1024MB GDDR3 – невероятно мощна за размерите си видеокарта, по-силите на която е да се справи с подкарването на всяка съвременна игра;
ATI Radeon HD 4650 с 1024MB DDR2 – много популярна видеокарта от среден клас в близкото минало.
Уточнение. В тестовете участваха два варианта на AMD Radeon HD 6570 1GB GDDR3. Единият бе пълно-форматния вариант на  PowerColor, а другият бе ниско-профилният вариант на Sapphire.
Тествахме ThinkPad Advanced Dock и с NVidia GeForce 8400GS, NVidia Quadro FX 370 и AMD Radeon HD 6570 (2048MB GDDR3). Първата видеокарта показа незадоволителни резултати и логично се отказахме да я тестваме докрай, FX 370 се провали на няколко теста и също бе дисквалифицирана, а за HD 6570 с 2GB памет явно захранването не бе достатъчно, тъй като при всяка от трите тествани карти следваше замръзване на картината и рестарт само минути след стартиране на операционната система.
В сравнителните тестове са включени и:
Intel HD Graphics – графичното ядро на хибридния процесор (CPU+GPU) Intel Core i5-520M;
Quadro FX 770 – мощна дискетна мобилна видеокарта в комбинация с производителен процесор с четири физически ядра.
Изпробвахме и екзотична възможност за включване на огромна външна видеокарта с PCI-E гъвкав преходник и външно захранване за видеокартата, но тези експерименти ще ви покажем в третата част представянето на докинг станцията.

Някои от тестовете бяха проведени с външна карта HD 6570, която не се побираше в станцията, но работеше отлично с гъвкавия PCI-E удължител

Тестовата операционна система за демонстрация на възможностите на ThinkPad Advanced Dock бе Windows 7 Ultimate 64-bit (30-дневна версия).
Ето как изглежда Screen Shot от десктопа на ThinkPad T60 Wide при инсталирана върху Advanced Dock външна видеокарта AMD Radeon HD 6570:
 В тестовете върху Advanced Dock (Type 2503) участваха следните модели лаптопи:
ThinkPad T60 Wide с процесор Intel Core 2 Duo T7600 и дискретна за лаптопа видеокарта ATI Mobility Radeon X1400;
ThinkPad T60p – легендарният S-IPS модел с процесор Intel Core 2 Duo T7200 и дискретна за лаптопа видеокарта ATI FireGL V5200;
ThinkPad T61 с процесор Intel Core 2 Duo T7300 и интегрирана видеокарта Intel GMA X3100.
Windows 7 самооценява високо много рейтинга на Radeon HD 6570, независимо от вида на картите HD 6570 (нископрофилна или стандартна).
Много интересни резултати виждаме в 3DMark 06. Огромно е предимството на HD 6570 над HD 5450 – почти 6.9 пъти (!) Много сериозна е и преднината пред вградената видеокарта на нов модел като ThinkPad T410 – над 2.83 пъти. Единствено Precision M4400 с Quadro FX 770M успява да изпревари с малко резултата на HD 6570. Виждаме обаче и немалка процесорна зависимост на HD 6570 и вероятни при равностоен на Core 2 Quad Q9000 процесор, тази видеокарта би показала значително по-добър резултат. Очаквайте в следващо наше ревю резултат от Radeon HD 6570 с ThinkPad T400 Core 2 Duo T9400.
В DX10 графична среда, която тествахме с 3DMark Vantage предимството на по-старите ThinkPad с видеокарта HD 6570 е много голямо – спрямо HD 4650 е 6.27 пъти, спрямо HD 5450 е 54.35 пъти (!), спрямо HD Graphics е 13.53 пъти и дори сравнено с Quadro FX 770M графичната производителност е 2.17 пъти по-добра.
Подобна разлика под DX10 виждаме и в Unigine Heaven Benchmark 2.1. Тук обаче виждаме едно доста добро представяне на Radeon HD 4650, която видеокарта успешно съперничи на Quadro FX 770M.
В OpenGL теста SPECViewPerf 11, който тества графичната производителност за професионални приложения като SolidWorks, Catia и Maya, Quadro FX 770M логично няма конкуренция. Останалите видеокарти показват доста ниски резултати, но все пак HD 6570 е с пъти по-производителна от другите видеокарти. За съжаление не можахме да захраним качествено Quadro FX 370 за да получим резултати и от професионална външна видеокарта. Очаквайте в следващото ни представяне на ThinkPad Advanced Dock мега-картата Quadro FX 4600 (384-bit, професионален аналог на GeForce 8800GTX) с външно захранване.
Невероятно голямо е предимството на HD 6570 за видео-обработка под OpenGL, която възможност тествахме със Cinebench 11.5. Вижда се и доста доброто представяне на HD 4650 в Advanced Dock.
Вероятно има и по-добри начини да се покаже производителността за декодиране на HD видео, но специално при най-популярният синтетичен тест x264 HD Benchmark 4.0 видеокартите бяха без значение за крайния резултат. Въпреки, че всички видеокарти, с изключение на Radeon X1400 имат апаратно ускорение на HD видео, явно декодирането в този тест се провежда изцяло от централния процесор.
След като ви показахме резултати от синтетичните графични тестове, врем ее да ви демонстрираме и нещо по-реално.

Тежката Battlefield 3 с над 30fps – лаптоп ThinkPad T61 и видеокарта Radeon HD 6570

Crysis 2 с над 30fps – лаптоп ThinkPad T61 и видеокарта Radeon HD 6570

Както виждате тежките игри с ThinkPad Advanced Dock и съвременна видеокарта вече са по силите лаптопи, които са произведени преди повече от 6 години. Можете да играете с часове без никакъв риск от повреда на лаптопа ви, на което са способни само скъпи гейм- лаптопи като Alienware или графична станция DELL Precision или ThinkPad W-series.
Извън неограничените графични възможности Advanced Dock, проверихме и възможността за ъпгрейд на лаптопа с външен SATA диск чрез Hard Drive Bay Adapter. Това предоставя отлична възможност за организация на работното място около Advanced Dock, включително и с втора операционна система и с до три твърди диска.

Зареждане на MAC OS Snow Leopard от SATA диск, поставен в ThinkPad Advanced Dock

Заключение. За пореден път се убеждаваме, че Advanced Dock 2503 е уникален аксесоар, който дава неограничени възможности за ъпгрейт на по-стари модели ThinkPad. Разполагайки с такова устройсто, собственикът на ThinkPad може да ъпгрейдва видеокартата или да постави в наличния PCI-E слот друга периферия (звукова карта, мрежово устройство, USB 3 разширител и др.). 
Комбинацията на Advanced Dock със съвременна видеокарта като AMD Radeon HD 6570 осигурява невероятен прираст на графичната производителност не само в синтетичните тестове, но и в най-тежките съвременни игри.  Използвайки видеокарта с поддръжка на Eyefinity можете да организирате с лаптопа си дори много-мониторна система.
Чрез Hard Drive Bay Adapter можете да използвате в лаптопа си втори или трети твърд диск, включително и с различна от основната операционна система.

Изследването на ThinkPad Advanced Dock от Retro-PC-Mania не завърша с тази статия…

Уникалното устройство може да намерите тук, а SATA Hard Drive Bay адаптерът тук.
Ако нямате нужда от външна видеокарта и търсите значително по-компактен разширител за вашият ThinkPad, можете да обърнете внимание и на ThinkPad Advanced Mini Dock, който разполага с DVI, COM, LPT и др. възможности за включване на външна периферия.
Вижте демонстрацията на възможността на компактната станция да захрани през DVI голям LED телевизор в Native резолюция, каквато възможност липсва при свързване през аналоговия изход.

Добави в Svejo