След седми клас ще се получава диплома за основно образование

21
Добави коментар
Galana
Galana

След седми клас ще се получава диплома за основно образование
17.04.2012

От следващата учебна година – 2012/2013 година ще може да се завършва основно образование след седми клас, а не както беше досега след осми. Така децата, които през тази учебна година ще бъдат седми клас, ще получат в края й своята диплома за завършено основно образование. Това ще стане факт, след като бъде приет Законът за предучилищното и училищното образование, обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Проектът предвижда за основно образование да се счита курса от първо до седми клас включително, а средното съответно – от осми до 12-ти клас, включително. Основното образование пък ще се дели на два етапа: начален – от първи до четвърти клас, и прогимназиален – от пети до седми клас. Средното образование също ще е в два етапа: първи гимназиален – от осми до десети клас, и втори гимназиален – от 11-и до 12-и клас.

Първият учебен ден си остава, както досега от 15 септември. Остава и възможността родителите да решат кога детето им да започне първи клас – от 7 или от 6 години. Според етапа или степента на образование училищата ще бъдат начални, основни, гимназии, обединени и средни училища. Новост са обединените училища, които могат да се откриват от първи до десети клас в по-малките населени места. „Така се дава възможност основните училища да станат обединени учебни заведения“, обясни идеята зам.-министър Дамянова.

Заместник-министърката уточни, че това се прави с цел да се задържат учениците в училище, а не да го напускат, както правят някои сега, защото се налага да пътуват до по-отдалечени населени места. Законопроектът предвижда още от първи до четвърти клас учениците да не повтарят класа, а за петокласниците с една „двойка“ по даден предмет ще има възможност да продължат в шести клас, ако по останалите предмети имат „четворки, петици или шестици“, каза Милена Дамянова.

Но това, че преминава в по-горен клас не отпада задължението на ученика да се подготви по-детайлно през следващата година, като се предвижда индивидуално обучение по дадени предмети, за да се вземе изпита, по който предмет е въпросната двойка. „Даваме тази възможност на петокласниците, тъй като до четвърти клас учениците имат по един учител по почти всички предмети, а в пети клас вече им преподават различни учители и много от децата са в „стресова ситуация“, коментира нововъведението заместник-министърът.

След презентацията на законопроекта министър Сергей Игнатов изрази увереност, че след приемането му българското училище ще стане по-гъвкаво и автономно, а много учители, отпаднали от образователната система, ще се върнат на работа заради възможността да работят в новите обединени училища. Сегашният Закон за народната просвета е от 1991 година.