Рак на гърдата | Vivata.bg

67
Добави коментар
olaf
olaf

Ракът на гърдата е злокачествен тумор, който се развива от тъканта на гърдите, най-вече от вътрешния слой на млечните каналчета или от лобулите – вътрешна тъкан на гърдата, която произвежда мляко. Началото му често се дължи на генетично унаследяване и жени със семейна история за прекаран рак трябва да бъдат внимателни и да се наблюдават. Консултацията със специалист ще ви помогне да намерите най-удачния метод за самонаблюдение и снижаване на риска от поява на заболяването. Около 10% от случаите на рак се дължат на такава генетична предразположеност. Тя може да се предаде не само от майката, но и от бащата, както и може да има родители, които не са боледували, а само са предали гена и са увеличили риска за техните деца.

Установена е генетична връзка между няколко рака – рак на яйчниците, рак на простатата, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Всички те се дължат на сходни генетични мутации и наличието на някой от тези видове рак в семейството е предпоставка за завишен риск от рак на гърдата при жените.

Жени, които имат роднина по пряка линия – майка, сестра или дъщеря, боледували от рак на гърдата преди 50 годишна възраст са с удвоен риск да го развият.

Как да се предпазим?

Редовният преглед буквално може да ви спаси живота, тъй като е известно, че ранното откриване на рака на гърдата осигурява пълно излекуване. Доброто опознаване на собственото ви тяло е най-лесният начин. Подобен преглед всяка жена трябва да прави на гърдите си поне веднъж месечно (а не да чака и разчита единствено на годишния преглед при мамолог) и когато свикне с процедурата ще е способна да улови дори и малки промени в гърдите си, което може да е жизненоважно при откриване на рак в ранен стадии. Добре е да правите прегледа си към края на месечния ви цикъл, когато гърдите не са напрегнати.

Стъпка 1: Легнете удобно

Легнете по гръб с възглавница под дясното ви рамо
Използвайте допрени трите си пръста (показалец-среден-безименен) на лявата си ръка, за да опипате дясната си гърда
Натискайте гърдата първо леко, после малко по-силно и най-накрая силно в малки кръгове без да дигате пръстите от кожата
Движете пръстите си нагоре и надолу по гърдата
Опипайте добре гърдата си, както и областта около ключицата и подмишницата
Повторете същото и на лявата си гърда, като не забравите да преместите възглавницата

Стъпка 2: Пред огледалото

Огледайте гърдите си за нетипични белези
Проверете ги в 4 стъпки
Отпуснете ръцете до тялото си
Вдигнете ръцете нагоре над главата си
Сложете ръце на кръста като бука Ф стегнете гръдните си мускули
Наведете се напред с ръце подпрени на бедрата
При всяко движение гледайте гърдите си в огледалото, за да установите дали се появява асиметрия или и двете изглеждат еднакво

Ако забележите някои от следните белези веднага си запишете час за консултация при вашия мамолог:

подутина, твърд възел или уплътняване на гърдата
отток, топла зона, зачервяване или потъмняване на част от кожата
промяна във формата или големината на гърдата
набръчкване на част от кожата
поява на участък по кожата като портокалова кора
сърбеж, люспене на кожата или обрив по зърната
изместване на зърното
безцветна или кървава течност изтичаща от зърното
болка в област от гърдата, която не преминава

Дори да намерите подобни симптоми не бързайте да се притеснявате, че сте открили рак. Оказва се, че 80% от подутините открити по гърдите не се дължат на рак, но това следва да се установи при преглед и след нужните изследвания. При всички случаи дори и минимално промени трябва да ви алармират да избързате с изследванията.

Запомнете, че възрастта не е водещ фактори – никога не сте твърде млади или твърде стари за развитие на това заболяване. Макар че пикът му (29.1% от случаите) е във възрастовата група жени от 50 до 59г., то и другите възрасти не са по-малко засегнати.

Около 24% от рака се среща във възрастта 40-49г., но опасността не преминава и след 60г. Между 60-69г. се развиват 20.3% от случаите, съответно 13.9% между 70-79г.

Доказано е, че поддържащата хормонална терапия след менопаузата е фактор, който провокира появата на рак на гърдата.

Диагноза

Ясна диагноза се поставя единствено след направена биопсия на тъкан от гърдата в която да са открити ракови клетки. Скрининговото мамологично изследване може само да насочи към евентуален проблем, но подутините по гърдите могат да се окажат мастит или киста.

Стадии на развитие

За определяне на стадия на развитие се използва класическата система TNM, която отчита наличието и етапа на развитие на тумора на първичното място, неговото прогресиране и разпространяване по посока на регионалните лимфни възли, който се намират в областта на подмишницата и дали ракът е дал метастази в далечни органи. Основните стадии са 4:

Стадии 0 – предраково състояние или начален рак in situ
Стадии 1-3 – е рак, който се развива в рамките на гърдата и регионалните лимфни възли
Стадии 4 – “метастатичен рак”, който е дал разсейки в далечни органи и е с лоша прогноза

Важно е да се изследва и чувствителността на раковите клетки към хормони. В зависимост от това дали тези клетки са чувствителни или не на определени хормони, те имат три вида рецептори:  естрогенов рецептор (ER), прогестеронов рецептор (PR) и HER2.

Метастатични клетки на рак на гърдата открити в плеврата на белия дроб. Снимка Ed Uthman @ flickr (CC BY)

Рак на гърдата, който е ER (+) е чувствителен към естроген и клетките му се нуждаят от този хормон, за да растат. Блокирането на хормона с медикаменти като Tamoxifen е успешно и този рак има добра прогноза. Противно на него HER2 (+) ракът има по-лоша прогноза, но неговите клетки реагират добре на терапия с моноклонални антитела и химиотерапия.

Лечение

Има многобройни исторически свидетелства, които описват рака на гърдата, като една от видимите болести и различни опити лекарите да се справят с нея. Още в египетски папирус от 1600г. пр.н.е. се говори за случаи на рана на гърдата, която няма лечение. Липсата на адекватно лечение векове наред е била слабонапредналата медицина, както и неосъзнаването на причините за заболяванията.

Ракът на гърдата се появява с различна вероятност и започва на различни места по гърдите. Най-честото място за начало е в външната горна част на гърдите. Имайте предвид тази схема, за да знаете къде са най-проблемните зони по гърдите, където има по-голям риск от развитие на рак.

Първата операция за премахване на рак на гърдата е направена през 18 в. от френския хирург Жан-Лий Пюти, а по-късно Халщед въвежда и радикалното отстраняване на гърдата (радикална мастектомия) при рак през 1882 г. С тази техника драстично се увеличава 20-годишната преживяемост от 10 на 50%.

Съвременната медицина е изработила система от различни методи на лечение на рака на гърдата, която включва:

хирургично лечение – то е в различен обем и зависи от стадия на развитието му. Съответно отстранява се само част от гърдата или цялата гърда с прилежащите подмишнични лимфни възли
хормонално лечение – лечението с различни препарати, което се провежда след направена операция се нарича адювантна терапия. При хормонално-чувствителни тумори прилагането на блокираща растежа хормонална терапия е много успешен подход. Използват се препарати при естроген-положителни тумори са блокиране на рецепторите или за намаляване на продукцията на самия хормон. Tamoxifen (Nolvadex) се използва за блокиране на естрогеновите рецептори, а Anastrozole (Arimidex) се използва за подтискане на хормоналната продукция, но те се прилагат само при жени след менопауза
лъчетерапия – прилага се след операцията и цели да унищожи евентуално останалите ракови клетки. Лъчетерапията намалява значително риска от повторна поява на рака с 50-66%, ако е дадена необходимата доза и е задължителна при малки тумори с отстраняване само на част от гърдата, където рискът за оставане на ракови клетки е по-висок
химиотерапия – прилага се при рак в стадии 2-4 и обикновено при естроген-негативни тумори. Терапията трае от 3-6 месеца. Прилагат се комбинации от медикаменти, които унищожават раковите клетки, но тази терапия има многобройни странични ефекти, тъй като засяга и нормалните клетки в организма, като най-големи са рисковете за сърцето
моноклонални антитела – използва се при HER2-положителни тумори под формата на Herceptin, който има доказано висок процент на излекувани. Лечението с него обаче е значително по-скъпо и е приложимо само за специфични форми на тумора, които са около 25-30% от всички случаи

Инициативи против рака на гърдата

Още през 80-те години във феминистките сдружения се зараждат инициативи за популяризиране на рисковете от рак на гърдата, помощ и подкрепа на пострадалите жени, търсене на нови по-малко инвазивни оперативни методи и избягване на цялостното отстраняване на гърдата. Инициативите подкрепят редовните мамологични прегледи, образоват жените как да се самонаблюдават и да търсят помощ при притеснителни симптоми.

Разбира се, има и различни критики отправени към тази инициатива, тъй като масовото скринингово изследване на жени е доказано, че генерира голям брой фалшиво позитивни резултати за рак на гърдата. Една част от мамографиите, които подсказват за евентуален рак показват друго нетолкова опасно заболяване. Друг проблем е, че заболяването получава огромно медийно внимание за сметка на други заболявания и внушава погрешни очаквания. Много жени остават с грешното впечатление, че те не могат да бъдат засегнати от друго заболяване, освен от рака на гърдата, а статистиката сочи, че 10 пъти повече жени умират от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, отколкото от рак на гърдата.

Титулна снимка автор allnightavenue & лиценз CC BY-SA 2.0