Антиалергична… диета

30
Добави коментар
vestitel
vestitel

Природните антихистамини – естественото спасение от пристъпите на астма и сенна хрема

Алергия. Малко са хората, които не са се сблъсквали с тази диагноза – ако не лично, то поне в семейството или в приятелския кръг, в офиса. Статистиката показва, че колкото сме по-цивилизовани, толкова повече страдаме от алергични болести.

Алергичните заболявания като сенна хрема, астма, кожни алергични състояния в „развития“ свят растат – началото на скока е през 60-70-те години на миналия век с ново ускорение през 80-90-те години. По-черногледите епидемиолози обаче твърдят, че стъпаловидното развитие на „сензибилизацията“, тоест на чувствителността на имунната система на човека към различни алергени, всъщност започва от 20-те години на миналия век. Този процес е значително по-слаб в развиващите се страни.

Алергия (свръхчувствителност) към какво ли не – химикали, медикаменти, храни, растения (особено към цъфтящите), животни. Лесно е да се каже, че е достатъчно човек да се изследва, да разбере към какво е алергичен и просто да избягва контакта със съответните алергени. Само че на практика това е почти невъзможно. Алергичните към котки, например, ще странят от тези домашни любимци, но чувствителните към полените на цъфтящите растения (20% от българите), които се носят във въздуха…

Медицината не се справя много успешно с алергичните заболявания – медикаменти има (антихистамини, глюкокортикоиди, адреналин, теофилин за дихателните затруднения), но техните нежелани странични ефекти често надхвърлят лечебните им. А и само облекчават моментното състояние, не водят до излекуване. Другият начин на медицината е имунологичният, десензибилизацията се прилага и у нас – нещо като ваксина със съответните алергени, на които болните реагират. И при много хора това дава ефект, но съвсем не при всички.

И все пак, може ли хората, склонни към алергични реакции, да облекчат състоянието си? Разбира се, и тук не става дума за медикаменти, а за алтернатива, за здравословен подход. Неведнъж на страниците на Клуб 50+ е ставало дума, че човек е това, което яде – или поне до значителна степен. Това се отнася и за алергичните хора. Има редица

храни, които не само засилват алергичните реакции,

но могат и да ги предизвикат. Това са храните с високо съдържание на хистамини. Всички алкохолни напитки, но най-вече бирата, шампанското и виното са сред тях. Много хистамини съдържат и всички сирена, но най-вече „зрелите“ ферментирали като пармезан, рокфор и всички видове синьо сирене. И като стана дума за ферментация, всички храни, преминали през този процес, носят хистаминово „клеймо“ – кисело зеле и туршии, мариновани меса, дори маслини. Както и всички хлебни и сладкарски изделия, направени с голямо количество мая и няколко етапа на втасване – козунак, например. Пушените меса и риби, а също и всички видове колбаси, включително и пресните. И да, стридите.

За съжаление и много растителни храни, които иначе са здравословни, съдържат или карат организма да увеличава производството на хистамини. Спанакът, доматите, гъбите, авокадото, ягодите, дори бананите са включени в „забранителния списък“. Сушените кайсии и сливи, стафидите – също.

Хората, склонни към алергия, трябва да се откажат и от любимия на всички поколения шоколад. Не трябва да подправят салатата си с оцет или пицата с кетчуп и майонеза; дори квасената майонеза, ако не е прясна, може да направи беля. И избирайте храни без консерванти – те сами по себе си могат да отключат алергичен пристъп.

Ако сте започнали да се отчайвате от дългия списък изредени „хистаминови“ храни, следващите редове са не само за успокоение, но и за лечение на алергията. Защото има и

храни, които съдържат естествени антихистамини,

а това значи и лекарство за алергичното ви заболяване, което няма странични ефекти.

Хората, склонни към алергични реакции, най-вероятно вече знаят, че витамин С, витамин А и каротеноидите, флавоноидите (растителните антиоксиданти), магнезият (цитрат) и калцият (цитрат), селенът притежават силни антихистаминови свойства. И тези свойства са най-ефективни, когато веществата са част от природните продукти, които ги съдържат – цитрусовите плодове, броколито, червеното, цветното и брюкселското зеле, шипките, магданозът – за витамин С, който често наричат най-добрият природен антихистамин; мангото, морковите, червените чушки и зелените листни зеленчуци – за витамин А. Списъкът е много по-дълъг, всеки може да го допълни.

Флавоноидите куерцетин и пикногенол могат да спират производството на хистамин от съответните клетки в организма и така да контролират алергичните пристъпи. Куерцетинът е онова вещество, което багри плодовете и зеленчуците в ярки цветове – част е от червените и жълтите чушки и камби, цитрусовите плодове, броколито, в лука и чесъна, горските плодове, чая и ябълките. Пикногенолът се съдържа в ябълките, аронията, касисът, червените и черните боровинки, червеното и черното грозде (в кората и семената му), в зеления и черния чай. На пазара има и екстракт от средиземноморски бор, който е богат на този флавоноид.

Незаменимите мастни киселини омега 3 също много помагат за намаляване на различните алергични реакции. Както знаете, те се съдържат в тлъстите риби като сьомгата и треската, в орехите, в лененото семе, както и в месото на животните, хранени на поляна.

Медът е едно от най-ефективните природни средства срещу алергиите. Той съдържа в себе си полени и други полезни съставки. Медът от местни производители е за предпочитане, тъй като в него са точно онези растителни полени, които дразнят алергичните. В малки количества обаче те стимулират имунната система и действат като естествена „ваксина“. С него все пак трябва да се внимава – има особено чувствителни хора, които имат силна алергична реакция дори на мед.

Вече споменахме зеления чай като антихистаминово растение. Има обаче и много

билки, които помагат,

ако предпочитате билковия чай. Лайката, маточината, риганът и мащерката са част от чаените запаси на почти всеки български дом. Към тях може да прибавите коприва, корени от женско биле (Glycyrrhiza glabra, наричано още сладък корен или сладник), джинджифил, сминдух (Foeniculum vulgare, познат и като морач, див копър или резене), гинко билоба, ехинасея.

Билките могат да се използват не само като чай , но и за компреси при алергични обриви (поединично или смес от няколко), или като лапи, като подправки. От копривата става вкусна супа или пюре, от някои билки се правят и етерични масла (те се използват само външно!). Подправката карамфил, както и маслото от нея, имат не само силно антихистаминово действие, но убиват и много бактерии. Антихистаминовите свойства на магданоза облекчават състоянието както при обриви, така и при сенна хрема.

Босилекът има много силно антихистаминово действие; лапа от листата на босилек се използва и при ужилване от пчели и оси, дори от змии, за да предотврати алергичния оток и да извлече отровата. Водораслото спирулина също притежава антихистаминови качества, както и японската гъба рейши.

Консултирайте се и с билков терапевт, ако имате намерение да използвате редовно антихистаминови билки. За някои от тях трябва да се спазват определени дози, особено когато се приемат в концентриран вид (екстракти, например).

Антихистаминовата диета

за хората, страдащи от сезонни алергии, трябва да започне да се спазва поне 6 седмици преди сезона – така организмът натрупва достатъчно антихистамини, за да се справи с алергените. За хората, страдащи от хронични алергични състояния като астма, екзема, дори псориазис (който има и алергичен компонент), избягването на хистаминови храни и наблягането на антихистаминовите като част от всекидневното им хранене би облекчило значително състоянието им, би разредило или спряло пристъпите, дори може да направи медикаментите ненужни. И най-важното – да направи животът им по-лесен и по-щастлив.

Млякото, особено кравето, а и продуктите от него съдържат калции, който е част от антихистаминовата диета. Въпреки това, млякото и продуктите от него трябва да се избягват, тъй като са много честа причина за „отключване“ на алергиите.

Алергичните хора трябва да пият и много течности – производството на хистамини от тялото е и част от „стратегията“ му за предотвратяване на обезводняването.

Сигурно вече сте си дали сметка, че антихистаминовата диета е всъщност и много здравословна – витамини, омега 3 мастни киселини, флавоноиди, които са и силни антиоксиданти. Освен всичко друго тя всъщност е и противовъзпалителна, което значи, че се отразява добре и на автоимунните заболявания като артрит, например.