Великолепието на скритите градини

27
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Вдъхновени от слънчевото  време, предразполагащо към разходка на открито, ви каним да се насладите на великолепието на скритите градини – същински оазиси, красящи вътрешните дворове на едни от най-известните туристически атракции в света.

 

Парковете и градините са не само задължителна част от градската инфраструктура, но и елемент от архитектурата на частните домове. И благодарение на своята живописност и пъстрота, някои от тях са сред любимите места за разходка на туристите в много градове по света.

 

Вече ви „разходихме” из най-красивите паркове и топ ботанически градини в Европа.Но сега е време да надникнем отвъд стените на някои от най-величествените забележителности, където, неопорочено от туристическата суматоха, вече векове наред се съхранява великолепието на техните скрити градини.

 

Скритата градина на двореца Алхамбра, Гренада, Испания

 

Великолепният испански дворец „Алхамбра”, построен през XII – XIII в. като крепостно укрепление, впоследствие превърнал се в убежище за мавритански князе, е съкровищница за любителите на тайни места. Но колкото и впечатляващи да са високите му стени и 13-те кули, истинското му великолепие е въплътено в множеството вътрешни дворове, превърнати в райски градини.

 

Сред най-популярните са Дворът на миртите (мирта е южно вечнозелено дървесно растение с бели благоуханни цветове, което символизира славата и любовта), който с идеално подрязаните миртови растения и правоъгълното езеро, отразяващо околните етажи на двореца е шедьовър на архитектурната симетрия, и Дворът на лъвовете, където блика изящен фонтан с 12 лъва (за всеки месец от годината).

 

Скритата градина на двореца Алкасар де Севиля, Испания

 

Първоначално построен като мавританска крепост, впоследствие Алказар де Севиля се превръща в кралски дворец и до днес изпълнява тези си функциите. На пръв поглед непристъпните стени крият божествени кътчета за почивка и съзерцание. Централният вътрешен „Двор на девиците” е с правоъгълна форма, в средата е разположен басейн, а от двете му страни – великолепни градини.

 

Строго издържаният двор контрастира с богато украсените сводести врати, отворени към двора, както и с пищните балкони на втория етаж. Според легендата като годишен данък маврите получавали по 100 девици от християнските владетели на Иберия и това бил дворът на харема.

 

Скритата градина на двореца „Медичи”, Флоренция, Италия

 

Зад непривлекателната и студена фасада на ренесансовия дворец „Медичи” (кръстен на последните си собственици – италианската фамилия Медичи) се крие неподозирано пищен интериор. И въпреки, че вътрешният двор е също така изчистен, както външността на двореца, той е заобиколен от сложни архитектурни детайли. Сред местните и сред по-любознателните туристи той е известен като „Дворът с колоните” и е любимо място за бягство от действителността – една елегантна ренесансова реалност, където бивате обградени от най-фино полиран мрамор, резбовани колони и каменни барелефи, пресъздаващи митологични сцени.

 

Скритата градина на музей „Изабела Стюарт Гарднър”, Бостън, САЩ

 

Музеят „Изабела Стюарт Гарднър” в Бостън е основан през 1903 г. от американската колекционерка на предмети на изкуството, филантроп и една от най-ревностните поддръжнички на изкуството. Той се помещава в сграда, проектирана по модела на венециански дворци от XV в. и по-специално на двореца „Барбаро”. Вътрешният двор, издържан в стила на италианските остъклени дворове, е първият по рода си в САЩ.

 

Озеленен с палми и папрати и озвучаван от бълбукането на фонтаните, той се променя заедно със сезоните – през април от третия етаж на обърнатите към него балкони се спускат разцъфнали латинки и лозя, през лятото избуяват хортензии, а през есента хризантемите изпълват цялото пространство с пъстрите си цветове.

 

Скритата градина на дворец „Бахиа”, Маракеш, Мароко

 

Построен в края на XIX в. с идеята да бъде най-грандиозният дворец на своето време, днес дворецът Бахиа в древната столица на Мароко – Маракеш все още буди преклонението и възхищението на всеки, който го види. Със своите 160 стаи, пищно обзавеждане и зашеметяващи вътрешни дворове, той е образец за върховните постижения на ислямската архитектура. А през лабиринт от коридори и просторни помещения ще стигнете и до неговата най-голямата атракция – идиличен двор окъпан в слънчева светлина, ограден от екзотична зеленина и постлан с великолепна мраморна мозайка.

 

На великолепието на скритите градини можете да се насладите още в един от най-старите вътрешни дворове в Амстердам – Бегинхоф (заобиколен от исторически сгради, предимно частни), в Музей на американското изкуство „Смитсониън” във Вашингтон, в Стария град на Лион и на практика почти навсякъде, където има дворци, замъци и културно – исторически сгради. Отдайте се на мига!

 

27. 04. 2012 г. / Цвети Тошева