Нужна ли ни е застраховка на недвижимото имущество?

2
Добави коментар
interfen
interfen

Повечето хора смятат, че няма как точно тяхното жилище да стане жертва на природно бедствие и малцина прибягват до застраховка на недвижимото си имущество. Имайки предвид икономическата криза, в която се намираме, не е изненадващ фактът, че едва 7-8 % от българското население имат имуществена застраховка с включен риск от природни бедствия. Според НСИ, в България има 3.8 милиона жилища и изчисленията сочат, че броят на застрахованите имоти е малко над 300 000.

Този процент изглежда малък, но в сравнение с преди 5-6 години е значително по-голям. Причина за това е големият брой изтеглени ипотечни кредити през последните години, при които едно от задължителните изисквания на банката е да бъде застрахован ипотекираният имот.

След всяко природно бедствие, връхлетяло дома ни (като случилите се наскоро наводнения в село Бисер и земетресения в западна България, достигнали 5.9 по скалата на Рихтер), застрахователните компании отчитат краткосрочен ръст на сключените договори, но това не се превръща в тенденция.

По груби сметки, цената на имуществената полица на апартамент струващ 100 000 лева, възлиза в размер на 150 лева, като в тази сума влиза застраховка срещу наводнение и земетресение. Точната стойност на евентуалното обещетение обаче зависи от сумата, за която ще бъде застрахован имотът. В момента цените са паднали значително, като могат да бъдат сключени полици дори за около 10-20 лева. За подобна сума обаче, бихте могли да се застраховате от пожар или някаква авария в сградата, но не и от земетресение или други природни бедствия.

При застраховка на недвижимо имущество, застрахователното обезщетение не би могло да надвиши нито действителната стойност на имота, нито уговорената в договора застрахователна сума (определяща се от стойноста на имота към момента на подписване на договора). Ако домът ви е с частични разрушения ще получите обещетение нужно за покриване на разноските по възстановяването му. Ако той е напълно унищожен обаче, няма да получите повече от договорената застрахователна сума. За да се избегнат подобни ситуации, препоръчително е към договора да се допълни клауза, която задължава застрахователя да изплати специална застрахователна сума в случаите, когато цената на имота се е повишила.

От известно време стои и въпросът със задължителното застраховане на недвижимото имущество. Според застрахователите, както има застраховка „Гражданска отговорност” за колите, така е редно да има и за жилищата. Именно това според тях е единствения начин да бъде накаран българинът да се защити от природните бедствия. Според изчисленията, сума от 25-30 лв. ще покрие щети на стойност 30 000 лв.

В съседите ни от Румъния например, вече от около 2 години имат задължителна застраховка на имуществото си от природни бедствия, при която срещу 10 евро годишно, биха получили обещетение в рамер на 10 000 евро, а срещу 20 евро – 20 000 евро.

Според специалистите в тази област хората гледат предимно цената. Това определено важи и за голяма част българското население, което би възприело задължителната застраховка като нов допълнителен данък.