Малките неща в природата крият голяма сила

43
Добави коментар
naskoki
naskoki

Оризът е едно от многобройните доказателства за това, че дребните неща в живота са от изключително важно значение.

Любителите на водната култура знаят, че тя се култивира от 9000 години и има над 20 сорта по света. Най- мистичен през годините обаче, си остава т.нар. Императорски ориз.

В древния Китай дребните черните зрънца се отглеждали само за членовете на императорската фамилия. Изисканите ястия се приготвяли зад високите стените на Забранения град, затова другото име на униката е Забранен ориз. През последните десетилетия Императорският ориз доби голяма популярност и се превърна в народен, макар и да е три пъти по- скъп от белия си събрат.

В древността хората вярвали, че оризът е син на Слънцето и водата, и го почитали като истинско божество.

Учени са изчислили, че за да узреят няколко шепи зрънца, са необходими цели 5000 литра вода и 4-5 месеца слънце. Векове наред милиони хора са живели здрави, силни и пълни с енергия, консумирайки само ориз. 70-80% от състава на варивото са въглехидрати.

Ценният сорт ориз се отглежда на труднодостъпни места и се обгрижва ръчно, което го прави още по- скъп. На пръв поглед зрънцата са черни, но като се сварят,цветът се променя и те добиват мистичен тъмнолилав цвят. Вари се малко- по дълго от обикновения ориз и винаги остава малко хрупкав. Докато ври, не го бъркайте. Така няма да се отдели нишесте, което да слепне зрънцата със слава на мощен афродизиак. Оризчетата съдържат антоциани- вещества, които укрепват кръвоносните съдове. А доброто кръвоснабдяване е първото условие за силна потентност.

Източните народи давали на младоженеца подсладен ориз с канела, вярвайки, че по този начин ще успеят да засилят любовното му желание.

Полезните елементи в тъмните оризчета са няколко пъти повече отколкото в обикновения.

Според изследвания лилавият ориз е протектор за мозъчните структури и предпазва от деменция и Алцхаймер. Полезните елементи в тъмните оризчета са няколко пъти повече отколкото в обикновения. На първо място е богатството на минерали – калций, фосфор, желязо, както и калий, който стимулира работата на сърдечния мускул.