Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Проантоцианидини

48
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

 
Това са флавоноиди с мощно антиоксидантно действие.
 
   Антиоксидантите са вещества, които “ обезвреждат “ свободните кислородни радикали, отпадни продукти от биохимичните процеси в организма, които увреждат клетъчната мембрана и променят нормалния състав на клетките.
 
Те имат мощно въздействие върху:
 

 съдовата система и притежават удивителната способност да свързват и укрепват многото видове колаген в организма особено в меките тъкани, сухожилията, ставните връзки и костите. Спомагат много за предпазването от остеопороза.

Освен това са благотворни за спортистите и маниаците на тема фитнес, защото са водоразтворими, т.е. неутрализират свободните радикали в тъканните течности, появили се в резултат на тежките тренировки.
 
 
Проантоцианидини се добиват от:
 
 
 
Гроздето съдържа биологично-активни вещества от типа биофлавоноиди, наречени проантоцианидини. Най – високо е съдържанието на проантоцианидини в семките и кожестата обвивка на червеното грозде.Проантоцианидините определят антиоксидантното действие на екстракта от семките на Гроздето.
Проантоцианиди в гроздовото семе са едни от малкото антиоксиданти, които преминават през стените на клетките на мозъка и на кръвоносните съдове и предпазват нервните тъкани. Има противовъзпалително и антиалергично действие (блокират ензима, отговорен за освобождаването на хистамин в клетките на тялото). 
Екстрактът от гроздове семе спомага за по-бързото зарастване на рани и забавя стареенето на кожата.
Проантоцианидите правят кръвоносните съдове еластични и това води до намаляване на кръвното налягане, предпазва от образуване на плаки и тромби в артериите, заздравява стените на вените като предпазва от образуването на разширени вени и спукани капиляри (варици).

боровата кора- Пикногенол
 
А ето и някои от досега наблюдаваните благотворни влияния на пикногенола:
 

намалява опасността от рак, сърдечносъдови заболявания, артрит, преждевременно остаряване;

подмладява и заздравява кожата, като подобрява нейната еластичност и гладкост;

намалява алергиите (особено ефективен е при сенна хрема, псориазис и причинени от слънцето поражения);

оказва положителен ефект върху кръвообращението (действа противовъзпалително, подсилва капилярите, вените и артериите и ги прави по-устойчиви на травми);

облекчава варикозните вени, подуването на краката и хроничната венозна недостатъчност, намалява опасността от флебит, отоци и възпаления;

предотвратява и помага за възстановяване след инфаркти и инсулти;

действа благотворно върху ставите (подобрява гъвкавостта им, намалява болката в подутите стави и отрицателните последствия от спортните травми);

подпомага лечението на язвената болест;

увеличава жизнеността на всички клетки, намалява последствията от стреса, подсилва имунната система;

подобрява зрението и паметта;

намалява усложненията при диабет (ангиопатия);

облекчава сенна хрема, астма, хронична умора и др.;

предпазва организма от състаряване, дегенерация и раково израждане.
 

основен компонент в червените боровинки,от където идват и многобройните им лечебни свойства.
 
   Активните съставки в Червената боровинка включват химически съединения, наречени Проантоцианиди. Проантоцианидите са мощни антиоксиданти, които намаляват бактериалното придържане към клетките на пикочния мехур. Основната полза от това действие е, че бактериите са по-малко способни на придържането заедно, за да причинят инфекция на пикочния мехур и други подобни състояния. 
 
 Проантоцианидини пречат бактериите да се промъкнат в тракта и ни помагат да се отървем от уринарните оплаквания.
 
Прочети още по темата: