Синдром на компютърното зрение

1
Добави коментар

Дали за работа или за забавление, днес прекарваме часове наред пред дигиталния екран. Но безкрайните часове вглеждане в компютъра или таблета могат да навредят сериозно на очите ни. В медицината вече е въведен тер­минът синдром на компютър­ното зрение, който обхваща различни проблеми със зрението, ре­зултат от продължителната употреба на компютър или други устройства с дигитал­ни екрани. Добрата новина е, че пораженията не са необратими, но притесни­телната е, че засягат над 75% от потребителите на тази техника.

 

Какво се случва?

Очите се фокусират добре върху образи, които имат ясно очертани граници и си­лен контраст между фона и изображението – например печатен материал с черни букви на бял лист. Случа­ят с дигиталните букви и символи обаче е различен – изображенията, появяващи се на монитора, се състоят от хиляди миниатюрни точици, наречени пиксели. Очите ни се затрудняват да възприемат електронно генерираните пикселни образи много повече и се на­прягат непрекъснато. Посто­янното свиване и отпускане на очните мускули в опита ни да фокусираме по-добре изображението върху мо­нитора ги преуморяват. За­почваме да ги присвиваме, усещаме трепвания и дори получаваме тикове, докато се взираме в екрана.

Други фактори, които предизвикват появата на синдрома, могат да бъдат недостатъчната влажност около очната ябълка или т. нар. сухо око (затова се слагат капки, известни като изкуствени сълзи), „греенето“ и бликовете (отблясъците) от монито­ра, недоброто осветление и неергономичният стол, които влияят отрицателно на зрителното поле.

 

Какви са симптомите?

Най-честите оплаквания при синдром на компютър­ното зрение са: напрежение и умора на очите, сухота, парене, зачервяване, драз­нене (усещане сякаш имате песъчинки в очите), фотофобия (свръхчувствителност към светлината), замъглено виждане, двойно вижда­не, главоболие, болки във врата, раменете и гърба, затруднения при четене на дигитален текст (изкривени редове, „бягащи“ букви и цифри по екрана), появата на ореоли около изображе­нията на монитора, затруд­нения при шофиране или нарушено нощно виждане след работа с компютър.

 

Кои са най-засегнати?

Статистиката показва, че оплакванията са най-чес­ти при хората над 40-годишна възраст, когато естествено намалява и способността на окото да фокусира идеално пред­мети на близко разсто­яние. Освен това през последните пет години се наблюдава лавинообразно увеличение на пациенти с нарушения на зрени­ето поради прекомерна употреба на дигитални устройства. Установено е, че млади и стари се взират повече от 8 часа на ден в екраните на компютъра, лаптопа, таблета, всички видове клетъчни телефо­ни, електронни издания на вестници, списания, книги.

 

Какви предпазни мерки можем да вземем?

Дори професията ви да предполага да сте „зале­пени“ за компютъра, а свободното си време да прекарвате повече във виртуалната мрежа, откол­кото в реалното простран­ство, може да предприемете някои превантивни стъпки.

 

Мигайте често

Установено е, че нормално хората мигат 12 пъти в мину­та, но когато сме пред екрана на компютъра, го правим много по-рядко, до 5 пъти в минута. Това е причината за нарушеното овлажняване на окото и оттам – неприятните симптоми на сухото око. За­това свикнете да примигвате често-често пред монитора. Изкуствените сълзи също помагат за овлажняване на очите.

 

Спазвайте правилото 20-20-6

Взимайте си почивка на всеки 20 минути, като „отлепяте“ очи от монитора поне за 20 секунди и фикси­рате погледа си върху пред­мет на разстояние около 6 м от вас. Или накратко – погледнете през прозореца.

 

Предотвратете вредата от отблясъците

Те не идват само от светли­ната на екрана, осветлението и слънцето в помещението също се отразяват в него и уморяват очите. Затова нека компютърът ви да е по възможност с „гръб“ към прозореца, или сложете щори и ги регулирайте така, че светлината отвън да не пада директно върху екрана. Вместо силно централно осветление сложете настол­ни лампи с мека светлина. Ползвайте монитор със защитни филтри.

Разположете правилно екрана и стола си Мониторът трябва да е на 50-65 см от вас, а първият ред от текста, който виж­дате на екрана, трябва да е на нивото на очите ви. За  да се нагласите удобно, ще ви помогне ергономи­чен стол, а ако ползвате печатан текст пред ком­пютъра, сложете листа на поставка и възможно най-близо до екрана.

 

Проверявайте редовно зрението си

Лекарят офталмолог ще ви посъветва дали се нуждаете от специални очила за работа с ком­пютър, дори ако нямате проблеми със зрението. Ако пък сте късогледи, далекогледи или с астигматизъм и носите кори­гиращи очила, зрението ви е подложено на още по-голямо изпитание. Проверявайте го поне два пъти в годината при специалист, купувайте си очила само от магазини за оптика и по рецепта от офталмолог.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.