„НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР“ – НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ БЪЛГАРСКИ СЕРИАЛ

1
Добави коментар
kastel
kastel

„НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР“ си остава и до днес най-популярният ни сериал. Ако „Семейство Калинкови“ изиграва ролята на звездна люпилня за нашето кино, то именно поредицата на режисьорите Неделчо Чернев и Любомир Шарланджиев превръща в национални кумири много от най-добрите ни актьори.
Имената на Стефан Данаилов (майор Деянов), Георги Черкелов (Богдан Велински), Григор Вачков (Митко Бомбата), Петър Пенков (майор Каназирев), Георги Георгиев-Гец (Войводата), Любомир Кабакчиев (Алексей Вершинин), Коста Карагеоргиев (гимназистът), Петър Слабаков (парашутистът), Пепа Николова (циганката Джалма) и на още някои от изпълнителите на епизодични роли се запечатват в спомените на масовия български зрител като синоним на актьорско майсторство.

Премиерата на телевизионната поредица е на 7 септември 1969 г. – рождената дата на Тодор Живков, което издава факта, че е създадена по поръчка на ЦК на БКП не само да ознаменува 25-годишнината на деветосептемврийската победа, но и да я обвърже с името на Първия.
Тринайсетте серии, излъчени през 1969 г., имат невероятен зрителски успех, което води до заснемането на още 13, показани през 1971г. Така със своите 26 епизода „На всеки километър“ става най-дългата телевизионна поредица, създавана у нас до 1989 г.
Независимо от споровете – масова култура ли е или идеологическа пропаганда, тя се превръща задълго в нашенски образец на телевизионен сериал. Представянето на историко-героичния сюжет като приключенски екшън грабва публиката още от първата серия. Съчетаването на романтичното с комичното при обрисуването на главните герои пък допринася за привличането и на по-скептичните зрители на страната на иначе неправдоподобните положителни персонажи.

Специално внимание заслужава актьорската изява на Георги Черкелов. По мое мнение, именно реалистичният и проникновено изграден от него образ на жестокия, но изключително умен полицай, издържа проверката на времето. Докато положителните герои начело с майор Деянов и Митко Бомбата звучат някак фалшиво с прекомерната си патетичност. Позволявам си да твърдя, че без присъствието на персонажа на Черкелов, този сериал отдавна би бил забравен. Щеше да ни остане само досадното чувство, че заради него сме се оказали единствените (заедно със севернокорейците!), които не са гледали директно първото кацане на човек на Луната на 20 юли 1969 г. Ръководството на телевизията програмира излъчването на поредния епизод така, че да съвпадне с този велик момент от историята на човечеството.
И още нещо – без превъзходното изпълнение на Черкелов в основната отрицателна роля, тази телевизионна поредица едва ли би предизвикала някакъв интерес в чужбина. (Би Би Си например купува първите серии за излъчване във Великобритания).

Едва ли е случайно, че заслугата за представянето на лошия като равностоен противник, а не като някаква карикатура, е на писателя-дисидент Георги Марков, който заедно с Павел Вежинов, Свобода Бъчварова, Костадин Кюлюмов и Евгени Константинов не само участва в написването на сценария, но и отговаря за окончателната стилна редакция на диалозите в сериала.
Именно той изгражда образа на полицая Велински, използвайки за основа биографията на Никола Гешев – прочутият началник на отделение „Б“ в Дирекцията на полицията.
По време на първото излъчване на поредицата (през лятото на 1969 г.) Георги Марков вече е избягал от България и затова името му е заличено от началните титри. „От ЦК ми се обадиха и наредиха да изтрия името на Джери от всички ленти и никъде да не се споменава като сценарист“, разказва след време Павел Писарев, който в онези години е заместник-шеф на телевизията.

Сред главните инициатори за създаването на „На всеки километър“, според публикацията на Пенчо Ковачев във „24 часа“ от 26 февруари т.г, са Леда Милева (генерален директор на телевизията) и писателят Костадин Кюлюмов (първи зам.-началник на Шесто управление на ДС). Павел Вежинов пък е доайенът сред сценаристите. Той именно стои зад създаването на образа на Никола Деянов, с нелегалното име Сергей. За изграждането му са използвани черти и факти от живота на парашутиста Цвятко Радойнов и подводничаря Съби Димитров, пристигнали нелегално в България, но заловени и убити от полицията.

Най-колоритният герой (Димитър Бомбов, известен повече като Митко Бомбата), е рожба на писателското въображение на Свобода Бъчварова. Но някои от най-смешните реплики, произнесени от Григор Вачков, са плод на актьорските импровизации на снимачната площадка.
Любопитно е, че ролята на Митко Бомбата първоначално е писана за Георги Калоянчев. Но ангажираността му в снимките на филма „Езоп“ на режисьора Рангел Вълчанов става причина да бъде заменен от Григор Вачков.

Освен с увлекателния си сюжет и забележителните превъплъщения, допринесли за звездния триумф на много от актьорите, „На всеки километър“ се помни и с едноименната песен, с която започва заставката към всяка от сериите. Тя е изпълнявана от Коста Карагеоргиев, играещ ролята на гимназиста, който в деветата серия пада убит край един километричен камък, успявайки преди това да извика патетично: „Ние сме на всеки километър – оттук до края на света!“
Впрочем, именно с него е свързан един от най-големите гафове, допуснати при заснемането на поредицата. Защото в предпоследната серия, озаглавена „Рицарският кръст“ той възкръсва и не само го виждаме да крачи в партизанската колона, но дори и да произнася дълбокомислената реплика: „Да намериш човек в такава гора е все едно да намериш игла в купа сено“.

Със смъртта на Свобода Бъчварова си отиде и последният човек, участвал в сценарния екип, създал „На всеки километър“. Отдавна ги няма на този свят Павел Вежинов, Костадин Кюлюмов, Евгени Константинов и Георги Марков. Последният е прострелян с отровна сачма в Лондон на 7 септември 1978г. (съвпадението на датата на покушението с рождения ден на Тодор Живков едва ли е случайно!) и умира читири дни по-късно в болницата „Сейнт Джеймс“.

Отдавна не са между живите и режисьорите на поредицата. Нечелчо Чернев, който е може би най- известният създател на български телевизионни сериали, си отиде преди 12 години (на 8 януари 2000). Първият му опит в жанра е „С пагоните на дявола” – петсерийна екранизация на приключенската книга на Борис Недялков „Майорът от SS”, излъчена през 1967 г. Следва „На всеки километър“, чиято популярност води до продължението, заснето с помощта на режисьора Любомир Шарланджиев, починал едва 48-годишен половин година преди него – на 22 юли 1979.

Няма ги вече почти всички актьори, изпълнили главните и част от второстепенните роли в популярния сериал. Най-рано ни напуснаха Петър Пенков (едва 40-годишен) и Григор Вачков (48-годишен), а после един след друг – Евстати Стратев, Любомир Кабакчиев, Георги Георгиев-Гец, Стефан Гецов, Коста Карагеоргиев, Васил Попилиев, Петър Слабаков, Коста Цонев…
„От нашето голямо семейство – екипа на „На всеки километър“, май само аз останах“, казва през сълзи Стефан Данаилов на погребението на Георги Черкелов на 23 февруари т.г.
Преди няколки дни почина на 81-годишна възраст и Катя Чукова, която също се снима в сериала. На 22 септември пък ще се навършат 6 години от смъртта на Пепа Николова, участвала в осмия епизод, озаглавен „Циганката“. Покойници са също операторът Емил Вагенщайн, композиторът Петър Ступел, редакторът Никола Петров, художникът Петко Бончев…
Източник: моята публикация във в. „ТВ Сага“ от 05.07.2012 г.