Светлинното шоу на Ниагарския водопад

112
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   От началото на ноември до първата седмица на януари водопада Ниагара се превръща в най-яркото и красиво светлинно шоу, тъй като по това време тук се провежда Фестивала на светлината. През тези два месеца украсения шест километров път, простиращ се от островите Dufferin покрай Niagara Parkway, район известен като Ниагарските паркове, е осветен от близо три милиона светлини и над 100 осветителни прожектора, включително и фойерверки над водопада.

Въпреки, че водопада е осветен целогодишно, Фестивала предлага специален спектакъл. През пролетта и лятото цветните светлини го осветяват само три часа, но с настъпването на зимата и късите дни, цветни завеси падат върху водата всяка нощ в продължение на седем часа. 

Тълпи от хора се събират на тротоара и парапета на Niagara Parkway, за да се наслядят на това уникално шоу, което като цветна мъгла озарява пропадащите води на Ниагара. Синьо, червено, жълто, ливалаво, зелено… водопада се превръща в една огромна шарена дъга, от която никой не може да отдели поглед. 

Първия опит да се освети Ниагарския водопад е преди повече от 150 години, през 1860 г., в чест на посещението на принца на Уелс. Около 200 цветни и бели светлини, поставени по бреговете над и под Американския водопад и по пътя надолу от Канадската страна, са били запалени с помощта на ракети и други пиротехнически средства, създавайки един внушителен и магически ефект.

През януари 1879 година за пръв път водопада е осветен чрез електричество, по време на посещението на маркиза на Лорн, Губернатор-генерал на Канада. Цветните светлини се появяват през 1907 г. и са монтирани в 36-светлинна система в близост до основата на ждрелото. Те са дело на General Electric Co. 

През 1925 г. група бизнесмени създават Съвет отговарящ за осветлението на Ниагара, с цел да се финансира, експлоатира и поддържа нова постоянна система за осветление. От тогава водопада грее в различни цветове през повечето нощи, с изключение на времето през Втората световна война, когато светлините са изключени, за да се пести енергия и през следващите години,  когато мощностите не могат да вървят в крак с електрическите изисквания на строителния бум. Но от 1950 г. насам Съвета е в състояние да гарантира достатъчно сила, за да работи осветлението безпроблемно.

Hobyto.com