Трюфели – всичко за тях

1
Добави коментар
freak
freak

Тубер аестивум е  летният трюфел, който се намира в България. За разлика от зимните видове, летният български трюфел се нарежда по качество на първите места, заедно с италианския и френския трюфел. Разпространен е в цялата страна. Намират се сериозни количества в Предбалкана, Сакар, Средна гора и в други планински и хълмисти местности до 600-700 м надморска височина. Откриват се летни трюфели и в по-високите пояси, но в малки количества. Микоризира с най-голям диапазон от дървесните видове: дъб, габър, липа, леска, орех, кестен, череша, дрян, бор. Много често се намира в близост до корените на някои храсти, като например  шипка, хвойна и други.

След първите топли  дъждове в средата на май до края на октомври черният летен трюфел плододава. Тук в България се намират едри екземпляри до 700 грама.Летните трюфели са с неправилна форма, черната им обвивка е силно набраздена, с едри брадавици,  при разрязване отвътре е белезникав с мраморни шарки.  Пресни се съхраняват в хладилник от 0-4 градуса, с добра вентилация. Могат да се замразяват на -18-20 градуса. Ароматът им е по-слаб от този на зимните трюфели. Въпреки това са изключителен деликатес и интересът към тях е огромен.

Публикувано в Видове трюфели
|

Етикети: летен трюфел, трюфел, черен трюфел

|

Обучението на кучета за трюфели е дълъг и сложен процес. Има няколко различни школи, по които се работи. Ние сме привърженици на италианската школа. Характерно за нея е , че кучето се захранва с аромат на трюфели още като е неродено, т.е. – чрез храната на майката. По-късно след раждането, майката продължава да се храни с храна, ароматизирана с трюфели и така чрез млякото бебетата развиват афинитет към този аромат. По-късно, след отбиването, ароматът на трюфели се добавя към храната на малките кученца. При така подготвени кучета, работата на треньора е изключително улеснена, защото те сами търсят този аромат като нещо жизнено важно.

Обучението на едно куче за търсене на трюфели включва три основни направления:
1. Захранване с  трюфелна храна.
2. Работа в тренировъчни условия – откриване и донасяне на заровен трюфел.
3. Работа на терен – откриване на диворастящи трюфели.
Едва след третия етап, може да се гарантира, че кучето работи и е професионалист.
Всеобщо схващане в Италия е , че кучето трябва да изяде 5-6 кг трюфели, докато достигне до професионали те умения. Но поради високата цена на материала, се ползват и други помощни методи. Приготвя се маслен извлек на трюфелния аромат на базата на зехтин и др. мазнини. Така се добавя само аромат към храната , а не трюфели.
Ние приготвяме паста за обучение на кучета , която представлява маслен извлек с адаптирана за малки кучета мазнина. В  нея има парченца черен или бял трюфел. Трюфелите са събирани в различни райони в България, така че  ароматът на пастата е максимално близък до аромата на естествените находища.
Трюфелната паста за обучение на кучета се предлага в метални кутии по 0.500 кг. Цената е 60 лв.
Разтопена на водна баня, тази паста ароматизира около 30 кг гранули. Ако ароматизирането стане наведнъж – гранулите след това трябва да се съхраняват в затворен съд, за да се запази по-дълго трюфелния аромат. Храненето на кучета с  такава храна е предимство, но се прилагат и други тренировъчни техники за да се постигне желания резултат.

Публикувано в Продукти, цени
|

Етикети: куче, обучение, паста, трюфели, цени

|

Тубер брумале е черен трюфел, разпространен във всички държави в нашия климатичен пояс. В България е много разпространен, има находища навсякъде:  в Стара планина, Средна гора, Родопите, в Странджа и др. Най подходящи са смесени гори от типа: дъб и габър, дъб и леска, орех и леска и други подобни комбинации на основните дървесни видове. Той е с черни  брадавички отвън, почти кръгла форма.  Не са намерени  големи по размер екземпляри, най- много достигат големината на яйце. Сърцевината му е сива или кафява, с големи мраморни шарки. Има аромат на ядки, качествен и е  сравнително издръжлив на температурни промени. Макар в много статии да е описано, че развитието му е  от края на август до декември,  при  по-мека зима се намира и до края на март. Това е този черен трюфел, който в България е един от  зимните трюфели. Макар колегите  от Италия да настояват за едно обобщително наименование – есенен трюфел.  Качествата на Тубер брумале са отлични. Може да се съхранява пресен на + 4 градуса , при добра вентилация до 20 дена.

Публикувано в Видове трюфели
|

Етикети: tuber brumale, трюфели, черен трюфел, черни трюфели

|

Тубер унцинатум е вторият вид зимен черен трюфел в България. Отново правим уточнение, че в Италия  този сорт се счита за есенен вид. Но у нас това е вторият по разпространение зимен трюфел, който при по-меки зими се намира от септември до март. Той е разпространен в по-малко райони, но  се намират  добри количества. Най-добри находища са известни в Предбалкана – както в Източната му част, така и Западната. Има находища в Странджа, Сакар и в Източните Родопи. Основно се намира в дъбови гори. При подходящи условия достига размери до 400 грама. Отвън е с черни големи брадавици, с неправилна форма, отвътре е тъмно охрен. Ароматът му е най-близък до този на Тубер Меланоспорум – най-скъпият от черните трюфели. Тубер унцинатум е с  отлични вкусови качества, траен е , може да се съхранява до 20 дена в плюсова камера.

Публикувано в Видове трюфели
|

Етикети: tuber uncinatum, трюфели, цена трюфели, черен трюфел, черни трюфели

|

Белият трюфел – царят на всички трюфели и, може би, най-скъпата храна в света. Легенди се носят за величието, аромата и класата, която придава на трапезата Ви един бял трюфел. Има различни видове бели трюфели, като най-популярен, скъп и ценен, е Tuber Magnatum Pico, това е латинското наименование на белите трюфели от Алба, както са популярни в Италия. Те са много, много редки, намират се през зимата. Ароматът им е изключително силен, направо натрапчив. Дори само 1 малък бял трюфел е способен да ароматизира силно цялата ви стая. Много рядък и труден за намиране, ако човек е намерил къде се образуват трюфелите от този вид, то той никога няма да издаде тайните си, затова и до ден днешен из интернет пространството и дори в книгите, съществуват само нелепи и погрешни описания на места, където да търсите. Никой не би подарил подобна информация, вместо всяка година да ги „бере“ и продава за десетки хиляди евро. Тубер Магнатум е трюфел, от намирането на който, вие може да забогатеете за 1 ден. Големи екземпляри от този вид са продавани на търгове на цени от над 100 хиляди евро за 1бр. трюфел, който тежи около килограм.
Очаквайте продължение на статията…
Черен трюфел

Публикувано в Видове трюфели
|

Етикети: tuber magnatum, бели трюфели, бял трюфел, трюфели

|

„Черен трюфел“ (Tuber Melanosporum) е кръстен на Périgord регион във Франция и расте под дъбови дървета и лешник. Пробите могат да бъдат намерени в края на есента и зимата,  достигайки до 7 см вдиаметър и тегло до 100 g.  Производството е почти изцяло европейски,  с Франция възлизащо на 45%, Испания 35%, Италия – 20%, както и малки количества от Словения, Хърватия и австралийски щати, Тасмания и Западна Австралия (виж по-долу).  През 1937 г. Франция произвежда около 1000метрични тона (1 100 къси тона) на Tuber Melanosporum. Производствотозначително е намалял през миналия век, и сега е около 20 метрични тона (22къси тона) годишно, с върховете на 46 метрични тона (50 къси тона) в най-добрите години. Около 80% от френската продукция идва от югоизточната част на Франция: Горна Прованс (департамента Воклюз и Alpes-де-Haute-Provence), част от Dauphiné (департамент Drôme), и част от Лангедок(департамент Gard); 20% от продукцията идва от югозапад Франция: Quercy(департамент Лот) и Périgord. Най-големият трюфел пазар във Франция (а вероятно и в света) е най-Richerenches във Воклюз. Най-големият трюфелпазар в югозападната част на Франция е в Lalbenque в Quercy. Тези пазари санай-натоварените в месец януари, когато черни трюфели са най-високите сипарфюм. Към декември 2009 г., бяха продадени за около € 1,000 за килограмчерни трюфели в пазара на фермера [13] и € 3,940 за килограм на дребнопродавач. Генома на Périgord черен трюфел беше публикуван през март 2010 г.

Бели трюфели

Публикувано в Видове трюфели
|

Етикети: tuber melanosporum, трюфели, цена трюфели, черен трюфел

|