7 подводни чудеса по света – тема за Светът – Idi.bg

30
Добави коментар
tao
tao

1. Галапагоските острови

 

 

Галапагоските острови се намират близо до западното крайбрежие на Еквадор, в сърцето на Тихия океан. Островите са с вулканичен произход – оформени са от лава, излизаща от океанското дъно. Тук е домът на някои от най-невероятните морски животински видове, а Галапагоските острови са обявени за страхотна екологична находка. Сухоземният животински свят е невероятен сам по себе си (все пак е вдъхновил Дарвин), а и морската фауна определено е завладяваща. Това е рай за китове, акули, косренурки и дом на странни и красиви видове риба. Неслучайно Галапагоските острови често присъстват в списъците с най-добрите места за гмуркане.

2. Северно Червено море

 

 

Кораловите рифове в Червено море са едно най-невероятните подводни зрелища. Ослепително цветните корали приютяват хиляди морски създания, което ги превръща най-разнообразната морска екосистема в света. Този риф е известен и като океанската „Райска градина“, като определено заслужава мястото си в списъка с най-страхотните подводни чудеса.

3. Палау

 

Палау е живописен островен рай, който се намира на около 800 км от Филипините. Край него се намира един от най-красивите коралови рифове в света. Той е дом на над 500 вида корали (над 200 вида меки корали и над 350 твърди) и над 1300 вида риба – същински океански рай, изпълнен с подводни красоти.

 

4. Езерото Байкал, Русия

 

 

Може би си мислите, че Русия е необичаен кандидат в списъка с подводни чудеса, но майката природа е раздала от магията си и в този край на света. Байкал е огромно сладководно езеро, което се намира в мразовития Сибир. Колко е огромно? Само тук се намират повече от 20% от световния запас сладка вода. Байкал е и доста древно езеро – възрастта му е 25 милиона години, което го прави най-старото и дълбоко езеро на земята.

5. Големият бариерен риф

 

 

На Земята има две неща, които можете да видите с просто око от космоса и това са Великата китайска стена и Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Рифът е най-големият в света. Включва повече от 900 малки острови и над 2900 отделни коралови рифове, като общата му площ е повече от 2575 кв.км. Големият бариерен риф е и доста известна туристическа дестинация. Приходите от туризъм се влагат в протекцията и опазването на рифа, за да може подводната красота да остане непокътната за много поколения напред.

 

6. Дълбоководни морски „комини“ – Тихия и Атлантическия океан

 

Комините са хидротермални отдушници, които са открити в най-дълбоките части на Тихия и Атлантическия океан. Те представляват пукнатини на дъното на океана, около които водата кипи, тъй като се нагрява от лавата под земната кора. Около отдушниците има много натрупвания на минерални вещества, които се отлагат и наслагват, създавайки странните подводни комини. Първите “пушещи комини” са намерени преди 30 години в Тихия океан, а повечето са разположени на дълбочина от 1500 до 3000 метра под водата. Това определено е едно подводно чудо, което си заслужава да видите.

 

 

 

 

7. Бариерен риф Белиз

 

 

 

С площ от около 900 кв.км бариерният риф на Белиз е част от дори още по-голяма мрежа от рифове – Мезоамериканската бариерна рифова система. Невероятно, но това е едва втората по-големина рифова система позната на човечеството и представлява само 10% от невероятната коралова мрежа, която е била изследвана и документирана до момента.

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3747 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност