Психология побрана в подарък

1
Добави коментар
vennito13
vennito13

Да, колкото и странно да звучи уникални подаръци има дори и в сферата на психологията. Но, не очаквайте сухи и префърцунени предложения, защото ще бъдете разочаровани, свежите идеи са главно за хора с уникално чувство за хумор. Ако имате приятели, посветени на психологията, или такива, които просто страстно четат подобна литература, то тогава неминуемо ще ви стане любопитно как техните приятели подхождат с подаръците за специални случаи.

Започваме с по-малките, но достойни за признание по отношение на хитроумност подаръци:
татуировките с Фройд не биха ни впечатлили много, макар да си остават класика, но татуировка на молекулата на серотонина – нервотрансмитерът на щастието или на допамина , влияещ на човешката мотивация, са си доста находчиви идеи.

Всички сме виждали така наречените анти стрес  топки, но защо да не разтушим напрежението с кукла за ръка или познатите ни като „пъпети” в образа на Фройд, Карл Юнг, кучето от световно известния експеримент на Павлов за механизма на рефлексите или пък Непослушното мече от експеримента на МакГаригъл и Доналдсън по отношение възприятията на децата за запазване на числата дори след промяна в подредбата им.

Интересен е подаръкът „Надежда”, който могат да изберат хората, макар че си остават с красиво изрисувана кутия, която вътре е напълно празна – все пак надеждата и до днес си остава безплътна, макар че трудно бихте го обяснили на приятел нервно търсещ  подаръка си за рождения ден.

Формички за лед с нестандартна форма на мозък учудват и дори шокират заедно с комплект „Отгледай си мозък”, функциониращ на принципа: поставяте мини фигурка във вода, която след време пораства в желана форма. За последната изненада можете да изберете и комплект „Отгледай свой терапевт”.

За хората с чувство за хумор списъкът с идеи за подаръци продължава: хъркаща овца, която ви помага при преброяването на стадото за по-бързо заспиване вечер, метална кутийка с „Хапчета за нихилисти”, т.е. за хора, не вярващи в нищо – типични ментови бонбонки, затвърждаващи пласибо ефекта, надуваем мозък за спешни случаи – когата вашия собствен ви откаже и така нататък. Може би едно от доста причудливите подаръци в списъка е комплекта Гватемалски хора на тревогите. Според поверието, когато майските иниандци на Гватемала имали някакави притеснения, ги споделяли с хората на тревогите и нощем ги поставяли под възглавницата си.  До настъпването на следващия ден те отнасяли тревогите им дълеч, което е един много по-бърз подход от този на психолозите днешно време.

Е, дано сте намерили някоя и други хитринка сред изброените идеи за празника на вашия „психо” приятел, все пак психологията си остава една от най-сериозните науки на човечеството, но е важно да се отбележи, както бащата на така нареченото „латерално мислете” Едуард де Боно споделя: „Хуморът определено е най-значимата дейност на човешкия мозък.”