BURGASPLUS: Новини, коментари, репортажи, политика, спорт…vavilon

2
Добави коментар
michel111
michel111

РУМЕН ШАРПОВ: ОБОРОТИТЕ ПО МОРЕТО СКАЧАТ В ПЪТИ СЛЕД НАШИ ПРОВЕРКИ

12:18, 31 Юли 2012

-Г-н Шарпов, независимо, че касовите апарати на търговците вече са свързани дистанционно с НАП, укриването на обороти продължава. В разгара на летния туристически сезон упражнявате засилен контрол по спазването на данъчно-осигурителното законодателство по Южното Черноморие. Какви са наблюденията Ви, успявате ли ефективно да противодействате на опитите за укриване на обороти?
– Категорично мога да кажа, че проектът за дистанционна връзка на фискалните устройства със софтуера на НАП е успешен, дори надхвърля малко нашите предварителни очаквания. Не преувеличавам, защото сега нашият контрол е много по-прецизен. Имаме възможност за много по-качествена селекция и не на последно място пестим средства на данъкоплатците при извършването на физическия контрол по обектите, тъй като влизаме на точно определени места по точно определени причини.
– Повдигнете малко завесата, как изглеждат нещата от кухнята. Вече тръгнаха и градски легенди за тази система за наблюдение на оборотите. Търговците не са ли измислили вече нещо, което да действа на принципа на антирадара?
– Не, не са и няма как да стане това. Те всъщност много добре знаят, че веднъж отчетен даден оборот не може да бъде заличен, изтрит. До края на месец март това беше възможно, имаше дори абонаменти при „специалисти”. Тогава определена сума на месец и определена част от месечния ти оборот буквално изчезва. Не казвам, че противодействието на подобен род тежки нарушения е лесно, но сега значително сме облекчени. За какво става дума. Нашите специални екипи, които селекционират търговските обекти и ги наблюдават, когато трябва в реално време, имат възможност да засичат оборотите, които се подават към НАП. Правим сравнения със сходни обекти, със сходни бизнеси, с близки дейности. Освен това ние знаем и какви и колко са трудовите договори, които са регистрирани при нас. Например естествено, че ще ни светне червената лампичка, ако имаме обект с 13 наети лица и същевременно този обект отчита към нас стойности, които са съотносими с малко кафене с няколко маси и максимум две сервитьорки. Имами ясни критерии за селекция. Стъпваме върху точно определени признаци, нека да го кажа така – да обрисуваме ясно фискалния профил на съответния обект.
– Връщам Ви към началото на разговора ни. Нарушенията продължават. Какво означава това – имате ли достатъчно ресурси за противодействие в реално време?
– Веднага Ви отговарям – да имаме ресурси. В момента по Южното Черноморие са командировани и колеги от вътрешността на страната, но не това е най-важното. Трябва да е ясно едно – нашите контролни действия имат преди всичко за цел превантивен ефект. Не желаем на всяка цена да съставяме актове и да издаваме наказателни постановления. Да, където се натъкваме на укриване на обороти – санкциите са неминуеми. Но важно е бизнесът, търговците постепенно да формират този стремеж за доброволност на декларирането и плащането на данъци в реалния дължим размер. Оборотите на светло – нека всеки да печели с труда си, но и да заплаща необходимото към фиска. Действителността показва, че все повече хора започват да се съобразяват с данъчните закони, да ги спазват и то стриктно, защото не искат да имат проблеми, които понякога могат да им костват и много. Има, разбира се и хазартни играчи. Казват си – имам обект на открито, нямам касов апарат, работата ми е сезонна, ще карам така, докато данъчните ми направят проверка, ако не ми направят, печалбата ми е чиста. Когато проверяваме по морето, си даваме сметка, че има обекти, които работят изцяло на тъмно. Затова и упражняваме определен тип специфични наблюдения по отношение дали изобщо е монтирано фискално устройство. До момента засякохме над 40 обекта по Южното Черноморие, които рискуваха точно по този начин. Сега санкциите ще заличат спечеленото.
– Кажете за някои от по-фрапиращите нарушения!
– Знаете, че във фокуса ни са курортните комплекси от т.нар. затворен тип. Искам ясно да кажа, защото някои от собствениците буквално се учудваха на нашето присъствие, тези комплекси могат да са затворени за определен тип посещения, но не са затворени за контрол от страна на НАП. Натъкнахме се на неизрядни счетоводства, на сериозно укриване на приходи, на неиздаване на касови бележки. Има и още един момент – средствата за поддръжка на тези комплекси трябва да се отчитат с начисляване на ДДС от 20 на сто, а не както установихме вече на няколко места като нощувки, където ДДС-то за туризма е 9 на сто. Натъкнахме се на двойни счетоводства, на черни тетрадки, където всичко реално е отразено, и тази тяхна реалност няма нищо общо с показанията на фискалното устройство. При всички тежки нарушения ще има разпореждане за започване на ревизионни действия, които знаете, могат да обхванат един 5-годишен период.
– Вашите екипи, които посещават и наблюдават високооборотни заведения по Южното Черноморие буквално вдигат с пъти отчитаното. Какъв е изводът – всеки желае бързи и големи печалби и рискува като забравя за НАП, така ли е?
– Можем да го разказваме по различен начин, но говорим за едно и също нещо. Който рискува, ще си понася последствията. Няма да пестим усилия в тази посока. Понякога единствено високите санкции дават желания дисциплиниращ ефект, но какво да се прави, всеки решава сам дали да попадне под ударите на закона или да работи и печели по правилата. Какво да кажем например за заведение, което е с 200 места, с жива музика и само за няколко часа вечерта, проверяващият екип на НАП отчита 2900 лева оборот, при деклариран за почти целия юли близо 3 000 лв. Да, това също е част от реалността, знаем го и затова се опитваме да държим под око местата, където се формират сериозни приходи. Сега има много гостуващи артисти, музиканти, певци, организират се фестивали по цялото Южно Черноморие. Проследяваме как се отчитат билетите, хората ни се опитват да бъдат навсякъде, където е необходимо. Получаваме и много сигнали от граждани, от летовници…
– Доволни ли сте от резултатите за 6-месечието?
– За полугодието отчитаме ръст от 25 на сто на събраните приходи спрямо същия период на миналата година. Внесените в бюджета от НАП Бургас данъци и осигуровки от януари до юни 2012 година са 353 млн.лв.