Атопичен дерматит при децата | Новини – praznuvam.com – Новини – praznuvam.com | Атопичен дерматит при децата

18
Добави коментар
vikito
vikito

В България всяко пето дете се ражда с атопичен дерматит. Какви мерки да вземем и какви продукти да ползваме, за да подобрим състоянието на кожата…

Атопичният дерматит е една от най-разпространените хронични болести. Тя е свързана както с генетична предразположеност, така и с някои фактори на околната среда. Предразположени към тази болест са хората от светлите нации, с бяла кожа, руса коса и сини очи. А статистика показва, че всяко трето дете в развитите страни, не напразно болестта се нарича болест на цивилизацията, се ражда с атопичен дерматит, а в България – всяко пето.

Признаци на атопичния дерматит се забелязват още от третия месец след раждането, като остротата на симптомите намалява след няколко години. Кожата обаче остава суха. За навременното му установяване и бързите мерки за лечението му се грижат три групи специалисти: педиатри, дерматолози и алерголози.

Фактори водещи до проблема
Кожата, предразположена към атопия е суха, грапава, бедна на липиди, които осигуряват целостта й. По този начин кожата става по-уязвима и пропусклива за външни агенти, които предизвикват възпалителния процес. Това увреждане на защитната система на кожата, в комбинация с повишената реактивност на имунната система, води до атопичен дерматит.

Диета при атопичен дерматит
Връзката на атопичният дерматит с алергия към определени храни или алергични фактори се отнася до по-малко от половината от случаите. Въпреки това, ако забележите, че има връзка между появата на проблема и приемането на някаква храна, незабавно се обърнете към педиатър.

Козметични продукти
Продуктите от серията Stelatopia® на Mustela® са специално създадени за почистване и грижа за суха кожа с атопичен дерматит при новородени, бебета и деца. Серията е разработена на база на дестилат от слънчогледово олио. Стимулира се биосинтезата на липидите, които естествено не достигат при сухата кожа с атопичен дерматит; облекчава се възпалението; снижава се до минимум риска от алергични реакции.
Други продукти специално създадени за деца със суха кожа с атопичен дерматит са:
– серията Emolium – хипоалергенни, без оцветители и аромати с масло от макадамия, масло от шеа, пантенол и др.
– Бебе нежен крем Себамед – съдържа 42% липиди, богати на полиненаситени мастни киселини
– Продукти от серията SYNCHROBASE на дермопродуктите Synchroline, създадени са по олеозомна технология – мултиламеларна, кристална, течна фаза с 2,5% stearidonic acid (мастна киселина, която помага да се възстанови бариерната функция на кожата, профилактира появата и инхибира кожната иритация) и 1,6% polidocanol, който притежава успокояващо действие.
– Био Дълбоко Подхранващ Крем за бебета и деца от ALPADERM Швейцария , богат на натурални растителни масла (масло от жожоба, иглика и пореч)

Хидратирането на кожата и слънцезащитата е от основно значение за третирането на кожата при деца и възрастни с атопичен дерматит. Продукти, които ще помогнат в тази област може да намерите тук.

Когато проблемът се хване е в начален стадий, ползването на медицински козметични продукти могат да предотвратят лечение с кортикостероиди в последствие.

Автор : kozmetikata.com

Сподели във Фейсбук