Как да пазаруваме в интернет (част 2)

10
Добави коментар
vestitel
vestitel

Как да пазаруваме в интернет – част 2

В рамките на предишната ни статия разгледахме общите положения в електронната търговия и ви разказахме повече за разплащането онлайн с кредитни и дебитни карти. В статията тази седмица ще разкажем за някои от другите по-често използвани платежни методи.

Банков превод

При избор на тази възможност, системата ще генерира трансакционна бележка, която съдържа информацията, необходима ви за да финализирате плащането. Често клиентите избират тази опция или поради липса на карта, с която да осъществят плащането, или поради усещане за по-голяма сигурност в процеса на пазаруване.

Редно е да отбележим обаче, че при използване на банков превод, клиентите заплащат допълнителна такса към банката, в която имат сметка, както и че (освен ако нямат онлайн банкиране) това е метод, който отнема известно допълнително време. Следва да се отбележи също, че понеже информацията за движенията по банковите сметки се обновява два пъти дневно, сайтът, с който се разплащате, не научава веднага за вашата трансакция. Когато плащането ви се отрази по неговата банкова сметка, търговецът следва да ви уведоми, че покупката ви е била успешна.

Онлайн сметка в Epay/Paypal/друга подобна

Съществуват два варианта за разплащане с подобен род платежни системи. Първият е свързан със ситуацията, в която имате средства на разположение директно в сметката си в някой от тези сайтове, които сте заредили там предварително. Тогава от този своеобразен виртуален портфейл можете да се разплатите със сайта в реално време.

Вторият вариант обваща случаите, в които сте прикрепили към сметката си своя дебитна или кредитна карта. Тогава сумата по трансакцията се изтегля директно от нея, но между вас и онлайн търговеца е застанал платежният сайт, на който сте избрали да поверите своите данни. За тази своя роля платежният сайт начислява допълнителна такса, която се поема от едната от двете страни в процеса на обмяна на пари (вие или онлайн търговеца). Клиентите следва да използват този метод най-вече в случаите, в които се разплащат със сайтове, с които нямат предишен опит, не познават достатъчно или знаят, че има възможност с данните на платежните им средства да бъде злоупотребено. Такива случаи са – чужди сайтове, най-вече азиатски такива, където комуникацията и търсенето на права би било допълнително усложнено, първи поръчки от по-малко известни чуждестранни (а и български) сайтове и др.

Наложен платеж
Един от добре познатите методи за покупки онлайн е този с плащане при физическото получаване на стоката. При него ролята на клиента е да заяви и потвърди желанието си за покупка на определена стока, да уточни мястото, датата и часа на получаване и да се разплати със съответния куриер. Тъй като тук има физическо плащане, необходимо е да ви бъде издадена касова бележка за съответната сума, която е неразделна част от легитимния платежен документ (фактура), в случай, че такъв ви е необходим.
Изипей и кешови терминални устройства

Офлайн плащането чрез специални платежни доставчици на онлайн потвърдени поръчки има и други разновидности. Изипей е лидер на тази услуга за България и повечето сайтове за електронна търговия предлагат на клиентите си да генерират уникална поръчка на сайта си, избирайки тази платежна опция, и след това физически да се разплатят в някой от офисите на компанията в съответното населено място.

Услугите от типа на B-Pay и Cashterminal са подобни, с разликата, че физическото разплащане е с машина (терминал).

Други

Разбира се, изброените платежни методи са само част от най-добре познатите и най-често използваните в света на електронната търговия. Важни при тях са принципните ситуации:

– кой държи информацията за разплащането;

– кога сайтът научава за вашето разплащане (и съответно – маркира като “платена” вашата поръчка);

– към кого можете да се обърнете за съдействие или да потърсите отговорност, в случай на проблем;

– колко време ще ви отнеме цялата покупка.

Целта на онлайн търговците е да постигнат баланс между горните точки и да предложат на клиентите си сигурен начин за бързо разплащане. Нашата цел е да се погрижим за собствения си интерес и да изберем онези търговци, които ни предлагат най-добрите сделки и онази платежна опция, която ни е най-удобна.

Благодарим на всички читатели за писмата и въпросите, които ни изпращате на [email protected]. Някои от тях ще публикуваме тук скоро, а темата за онлайн покупките ще продължим следващия петък.