Интернет | Уеб Браузъри | Даунлоуд мениджъри | E-Mail, Торент и FTP клиенти

257
Добави коментар
oxygen
oxygen

     Преди да инсталирате някоя от посочените по-долу програми Ви препоръчваме да прочетете внимателно лицензионното споразумение на производителя.

     1. Интернет Браузъри (Internet Browsers)
     1.0. Web (Internet) browser – Ако искате да научите повече за същността на уеб браузърите и за тяхната история, прочетете тази статия в Wikipedia.
     1.1. Mozilla Firefox Web Browser – Един от най-популярните Интернет браузъри. Той е създаден от Mozilla Foundation и в момента е основният конкурент на Internet Explorer (IE). За съжаление има нужда от големи ресурси и това го прави тежък за по-стари компютри. Internet Explorer 6 си остава най-доброто решение за тях, въпреки че не е толкова безопасен.
     1.2. Opera Web Browser – Друг много известен и добър уеб браузър. В миналото беше платен, но за щастие сега е напълно безплатен и всеки може да си го инсталира и разгледа. Има солиден набор от функции и възможност за добавяне на плъгини (разширения). Ще откриете интересни хрумвания, които го отличават от конкурентните браузъри, но ако машината Ви е стара е по-добре да се спрете на софтуер с по-малко системни изисквания.
     1.3. Netscape Browser – Популярен в миналото Интернет браузър, който сега използва ядрата на Firefox и Internet Explorer. Може да избирате с кое ядро да се отварят сайтовете, в зависимост от оптимизацията им. За съжаление от 1 Март 2008 г. Netscape Browser вече не се поддържа. Създателите му препоръчват да се премине към Mozilla Firefox. Това е краят на един от най-старите и известни браузъри.
     1.4. Safari Web Browser – Уеб браузърът на Apple Inc. за операционната им система Mac OS вече е достъпен и за Windows Xp и Vista. От Apple Inc. са решили да разширят своето влияние и да се намесят на все по-конкурентния пазар за уеб браузъри. В началото Safari се отличаваше със своята бързина и ниски системни изисквания. Това го правеше много подходящ за по-стари компютри, но с последните версии нещата се промениха. Сега се е превърнал в хищна ламя и ако компютърът Ви е от преди 5-6 години, по-добре преминете към следващия браузър.
    1.5. K-Meleon – Уеб браузър с отворен код, базиран на ядрото Gecko, което се използва от Firefox. Предназначен е за хора, които не харесват по някаква причина Firefox, но не искат да се лишат от неговата сигурност. K-Meleon е един от проектите в Sourceforge.net.
    1.6. KMLite – Както подсказва името му, този браузър е базиран върху K-Meleon и представлява негова олекотена версия. KMLite е създаден за хора, които търсят опростен, бърз и надежден интернет браузър (при него също се използва ядрото Gecko). Той е много подходящ за по-стари компютри, заради ниските си системни изисквания.
    Не въвеждайте лична информация като потребителски имена и пароли, защото е възможно да съществуват пролуки в сигурността на KMLite.

     2. Бит Торент клиенти
     2.0. Bit Torrent (protocol) – От тази статия на Wikipedia ще научите повече информация за Р2Р протокола Bit Torrent. Ако искате да видите сравнение на възможностите на популярни Бит Торент Клиенти, разгледайте следната статия в Уикипедия – Comparison of Bit Torrent Software.
     2.1. µTorrent (uTorrent) – През последните няколко години торентите станаха основен начин за разпространение на обемни файлове по Интернет. С това нарастна и нуждата от качествен софтуер, с който те могат да бъдат сваляни безпроблемно. Винаги съм харсвал малки, опростени и бързи приложения, които си вършат перфектно работата. µTorrent (Мю Торент) е точно това – свалете я и ще се убедите сами. Не е нужно дори да я инсталирате, защото представлява само един изпълним файл! Още едно нейно предимство е, че е преведена на български език.
     2.2. Flashget – Един от най-популярните даунлоуд мениджъри вече е и торент клиент. Моето лично мнение е, че uTorrent е по-добър.

     3. Даунлоуд мениджъри
    3.0. Download Manager – Статия на Wikipedia, от която може да научите повече информация за т.н. „Даунлоуд мениджъри“.
     3.1. Free Download Manager – Програмата е с много добри възможности и е безплатна.
     3.2. FlashGet – Даунлоуд мениджър с много голяма популярност, който вече е безплатен.
     3.3. Down ThemAll – Плъгин за Firefox, с който ще можете сваляте бързо най-разнообразни файлове от Интернет.
     3.4. Download Helper – Плъгин за Firefox, с чиято помощ ще можете да сваляте без проблем клипчета от сайтове като YouTube, Vbox7 и др.

     4. FTP клиенти
     4.1. FileZilla Client – Популярен безплатен софтуер за достъп до FTP сървъри. Приложението поддържа SSH, SSL/TLS защитени файлови протоколи. Освен клиентската съществува и версия за сървър. Програмата е удобна за работа и има български интерфейс.

     5. E-mail клиенти
     5.1. Mozilla Thunderbird – Безплатно приложение, с чиято помощ ще можете да проверявате уеб пощата си от компютъра. Когато някой Ви изпрати писмо, Thunderbird ще Ви информира незабавно и ще го изтегли, за да го прочетете. Програмата е с удобен за работа интерфейс, но е малко тромава и при по-стари компютри е възможно да се забележи забавяне в производителността им.

     6. Програми за четене на новини от RSS хранилки (RSS Readers)
     6.1. RssOwl – Приложението е с отворен код и е един от проектите в Sourceforge.net. Притежава лесен за работа интерфейс и не изисква големи системни ресурси.

     7. Трафик мениджъри
     7.1. Bandwidth Management – От тази статия на Wikipedia ще научите повече за измерването и контролирането на мрежовия трафик.
     7.2. Lan Monitor – Миниатюрно и безплатно приложение, което следи входящия и изходящия трафик и Ви предоставя кратка статистика за него. Програма е малко бъгава, но може и да Ви хареса.

     8. Програми за копиране на уеб сайтове
     8.1. HTTrack Website Copier – Безплатен и много полезен софтуер за копиране на цели уеб сайтове на хард диска. След като свалянето приключи можете да разглеждате страниците и да ги ъпдейтвате впоследствие, ако са настъпили някякави промени в тях.

     9. Тестване на Интернет скоростта
     9.1. Speedtest – Уеб сайт с приятна външност, който ще Ви помогне да разберете с какви средни скорости сваляте и качвате файлове в Интернет.
     9.2. Speakeasy – Още един приятен сайт за тестване на скоростта на интернет връзката.