За трюфелите, Вила Марциана и ресторантите на Варна

26
Добави коментар
denisperalta
denisperalta

Факти за трюфелите

Трюфелът е най-скъпата гъба в света. Той е микоризна гъба и съжителства с корените на висшите растения, предимно дъб. Развива се почти изцяло под повърхността на почвата. На пръв поглед прилича малко на картоф, но повърхността му е силно набраздена и има силно неправилна форма. Годишният добив на трюфели в света се равнява на около 150 тона. Интересен е факта, че преди 100 години във Франция са произвеждани почти 1 500 тона годишно. Поради намаляващите добиви, цената постоянно да се покачва. Към днешна дата тази уханна гъба е един от най-скъпите хранителни продукти. Миналата година на търг в Лондон трюфел с тегло 1,2 кг бе продаден за 95 000 евро.

Магията на трюфелите

Екипът на ресторант Вила Марциана до Варна разказва за магията на трюфелите. Тайната се крие в магнетичното ухание на трюфелите – остър аромат, с акцент на чесън, възбуждащ, приятно гнил, сякаш си в гората през есента след силен дъжд. Трюфелът заразява с аромата си храните в своето обкръжение мигновено. Той превръща ястията в упойваща магия. Днес в България и в останалия свят трюфели се търсят така, както се е търсело злато в Клондайк.

Легенда за трюфела

Легендата за трюфела или историята отвъд менюто на ресторант Вила Марциана Варна – това са темите, на които са посветени следващите редове.  Оказва се, че трюфелът е познат още от древността. Първите исторически сведения датират от преди 5000 години. Легендите разказват, че трюфелът е рожба на мълнията и светкавицата, която заради си божествения си произход се превърнала в символ на скритото откровение.  Галенус, основателят на систематизираната медицина вярвал, че трюфелът е изключително хранителен и “може да задоволи и най-сладострастния вкус”.

Ароматна гъба

На загадъчната ароматна гъба се приписали качества на афродизиак. Лекарите на Римската империя го препоръчвали на импотентните си пациенти.  През късното Средновековие църквата оставила своя отпечатък върху историята на трюфела. Той бил заклеймен като дело на дявола и били разпространени множество хипотези за демоничния му произход. Поради тази причина за известно време мистичната гъба изчезнала като деликатес…

Трюфелът по време на ренесанса

По време на Ренесанса трюфелът изживял своето възраждане. Градските легенди разказват, че предизвиквал дори психологическа зависимост и неизменно присъствал в менюто на всеки пищен пир! Росини го обявява за  Моцарт измежду гъбите,а прочутият  Байрон съхранявал трюфел в бюрото си, за да подхранва своето вдъхновение. Трюфелите се превърнали в символ на благосъстоянието и лукса. Кралските дворове и аристокрацията, дори Наполеон, били във възторг от превъзходната гъба.

Белият и черният трюфел

Постепенно се откроили двата най-ценни вида – черният и белият трюфел. Най-ценните и съответно най-скъпи трюфели се срещат в района на Перигор (Югозападна Франция) и в района на Алба (Италия). Според някои специалисти в областта италианският трюфел е с по-силен аромат и по-добри вкусови качества от френския си събрат. Тук е важно да кажем, че родните трюфели не отстъпват на европейските. И в момента България е най-големият износител на трюфели в Европа.

Трюфелите, ресторантите на Варна и Вила Марциана 

Ресторант Вила Марциана (Варна) издава някои тайни от кухнята! Любопитни ли сте? Когато шеф Джеджев, главният готвач на ресторант Вила Марциана край Варна,  разказва за трюфелите въздухът се изпълва с ароматна магия. За него те са уханно злато, последният щрих на художника, с който картината се превръща в съвършена. Шеф Джеджев използва трюфелите в малки количества, за да придаде загадъчен и специфичен аромат на своите гурме ястия. Той използва тяхната упояваща сила при приготвянето на някои видове паста, месо или яйца. 

Запитване Тел. 05102 3012 Още тайни за гурме кухнята