Териса Нор: Майка от Ада | Жени убийци | Криминални Досиета – Библиотека на престъпленията

3
Добави коментар
muhomorka
muhomorka

Време е да се срещнем с една от най-злите майки, които са ходили по Земята. Нейното име е Териса Крос Нор. Обвинена в убийство, в момента тя излежава дълга присъда за всеизвестните убийства на две от дъщерите си. Тя няма право на помилване до 2027 година. Въпреки че извършва тези убийства през 1984-1985 година, тя е осъдена през 1995. За нея са написани книгите „Мила мамо” и „Майка от Ада”. По това време делото й още не е приключило. На 17 октомври 1995-а, тя е осъдена на две доживотни присъди за убийствата на Сюзан и Шийла, нейната собствена плът и кръв.

Териса Нор е родена на 14 март 1946 година като Териса Джими Крос в Сакраменто, Калифорния. Тя била самотница и завиждала на сестра си Розмари, състезавайки се за обичта и вниманието на майка си с нея. Когато майка й починала през 1961 година, Териса изпаднала в депресия. По-рано, през 50-те години, баща й Джим се разболял от Паркинсон, не можел да работи и изкарвал огорчението и яда си върху двете си дъщери. Може би това накарало Териса на 16 години да напусне дома си и да се омъжи за Хауърд Сандърс.

Бракове

Историята на Териса Нор и нейното семейство е шокираща и смущаваща.

Тази история започва с това, че младата съпруга и майка Териса Сандърс един ден се появила на вратата на шерифството в Сакраменто, Калифорния и им казала, че е застреляла съпруга си – Хауърд Сандърс. Това се случило на 6 юли 1964 година. Когато шерифите пристигнали в дома й, намерили Хауърд мъртъв и Териса била арестувана и съдена за убийство. Тя не се признала за виновна и разказала пред съда сълзлива история за домашно насилие и самозащита. На съдебните заседатели им трябвали само два часа, за да я оправдаят. Тя била свободна.

През следващите 20 години Териса срещала и се омъжвала няколко пъти и родила всичко на всичко 6 деца. Те били: Клифърд и Териса Сандърс, от първия й, вече мъртъв съпруг, Сюзан през 1966-а от следващия й мъж – Робърт Нор. През 1967 година се родил Уилям, а през следващата година – Робърт. Последното й дете била Тери, родена през август 1970 година.

От ляво надясно – Сюзън Нор, Териса Нор, Робърт Нор, Уилям Нор, Териса Сандърс.

Не след дълго господин и госпожа Нор се развели. В живота на Териса имало и други мъже през последвалите години, но всички деца останали под нейните не особено любящи грижи. Тя била жестока, неконтролируема. Пиела много, а алкохолът я правел агресивна. Агресията й, разбира се, била насочена към по-слабите от нея – към децата й. И накрая тя убила две от тях.

Тя бие, обижда, измъчва, убива …

След последния развод с Честър Харис, редактор в един от вестниците в Сакраменто, децата забелязали огромна промяна в майка си. Тя започнала да пие още повече и наддала много на тегло. Всеки ден се влошавало отношението й към децата и тя започнала да ги тормози системно. Тери казва на Денис Макдугал в интервю за неговата книга:

„Когато бяхме деца, мама ни пребиваше. Ако я прегръщахме, беше като … кого се опитвахме да убедим? Нея, че я обичаме, или себе си, че тя ни обича? От друга страна, ако не я прегръщахме и целувахме, ако не й казвахме, че я обичаме, бяхме зли деца. Демонично семе, дадено й от Боб Нор”.

По-големите братя на Тери – Уилям и Робърт се съгласяват: „Някъде по времето, когато навърших 10, тя започна да ни бие. Избухваше много лесно”. Уилям казва: „Тя спря да излиза, да се вижда с приятели. Оттърва се от телефона, защото не искаше никой да се обажда. Не ни беше разрешено да имаме гости”.

Робърт разказва: „Когато бях малък, мразех „Семейство Брейди”, защото знаех, че никой не живее така. Знаех, защото знаех какво е моето семейство. Нищо не би могло да бъде по-далеч от истината от това глупаво сериалче. Аз израснах в лудница всъщност, но което е по-лошо е, че никой от нас не осъзнаваше, че това не е нормално”.

Колкото повече пиела Териса, толкова по-жестока ставала. От време на време хвърляла ножове по децата си. По време на друг запой, тя хванала Тери за ръката и насочила 22-калибров пистолет към главата на момичето. Месеци след това Тери сънувала ужасни кошмари. Но психическият тормоз явно не бил достатъчен. Териса започнала и физически да тормози децата си. Принуждавала ги да се редуват да държат някое от другите деца, докато тя ги бие.

Сюзан

В един момент Териса си втълпила, че Честър Харис е посветил дъщеря й Сюзан във вещерство. Не се знае как й е дошла тази идея, нито кога, но Сюзан започнала да се възползва и да заплашва майка си. Тя редовно твърдяла, че Харис щял да я посвети в култа си като я дефлорира в името на Сатаната. Това по никой начин не спестило на Сюзан тормоза. Тя станала главната боксова круша на майка си, която изпробвала нови методи за наказание върху нея. Един от тях бил „Дъската за обучение” – дълга, дебела около 2 см тояга, използвана за побой. „Избраният” бил целият в синини след тези наказания. Въпреки че инициатор на тези побои била майката, това довело до неразбирателство между братята и сестрите. Тези наказания са много подобни на прилаганите от Приемната майка Юнис Спрай в Обединеното кралство много години след това.

Изглежда Териса Нор е била изключителна параноичка, страдаща от делюзии. Тя била убедена, че същеря й Сюзан е вещица и й прави магии, за да надебелее. Въпреки че никой не бил в безопасност, върху Сюзан се стоварвала основната част от яростта на Териса.

Убедена в „силите” на Сюзан и разяждана от завист заради младежката й хубост, Териса започнала системно да тормози дъщеря си с брутални побоища. Често обект на гнева й ставали и другите й дъщери. Сюзан била хранена насила. Териса я тъпчела с кашон макаронени изделия, сирене, смесено със свинска мас – 4 кутии. Всичко това на едно хранене. Ако повърнела, била принуждавана да изяде и това. Сюзан избягала от къщи и била поставена под попечителството на държавата. Разпитвана от много длъжностни лица, сред които и психиатри, Сюзан разказала за тормоза, на който е била подложена от майка си. Когато разпитали Териса, тя просто обвинила дъщеря си, че има психични проблеми. Изглежда нямало кой знае какво разследване, нито пък били разпитани останалите деца, но и да били разпитани, те без съмнение щели да си мълчат, както Тери казала на полицията години по-късно. Повечето малтретирани деца биха направили всичко, само и само да задоволят насилника, от страх какво може да им се случи.

След като не открили нищо по случая, Сюзан се върнала вкъщи. Тери разказва, че когато се върнала, всички трябвало да я ударят силно в корема с юмрук. „А аз трябваше да я ударя два пъти, тъй като първия път не я ударих достатъчно силно”.

Къщата на Териса Нор

След като Сюзан се завърнала в къщата на майка си на „Белингам уей“ в Сакраменто, Калифорния, побоищата станали толкова страшни, че по лицето на Сюзан непрекъснато имало ужасни синини. Териса не можела да позволи да бъде разобличена като насилник. Затова 15-годишната Сюзан била завързана за леглото през нощта, за да не може да избяга. Побоите продължили, докато един ден не придобили страшно измерение. Сюзан била завързана за леглото, майка й я удряла с юмрук в корема, когато й хрумнала „чудесна” идея. Раздала команди и в следващия момент всички деца, начело с майка си, удряли сестра си. Побоят ескалирал и в един момент Териса извадила пистолет от джоба на роклята си и простреляла дъщеря си в гърдите. Сюзан рухнала на земята, а на сестрите й Териса и Тери било наредено да я вдигнат и да я сложат във ваната. Там щял да е домът на Сюзан през следващите няколко седмици, докато се възстановявала. Не била повикана линейка, нито лекар, който да прегледа простреляното момиче. Вместо това, майката давала на дъщеря си огромни количества обезболяващи. Така се „грижела” за нея. Месец след като била простреляна, Сюзан по чудо се възстановила. Семейството се преместило на „Оубърн булевард“.

Къщата на Оубърн булевард, Сакраменто, Калифорния

Преместването не променило обстановката в семейство Нор. Сюзан все още била смятана за „вещица” от майка си. Стрелбата накарала Териса да се страхува още повече от дъщеря си и тя започнала да я закопчава с белезници и й слагала превръзка на очите през по-голямата част от денонощието. Тя била прокудена, не й позволявали да сяда със семейството на вечеря, непрекъснато била дрогирана, за да я държат в подчинение. Нор вярвала, че Сюзан е обладана от дявола и все още й прави магии за надебеляване. Здравето на Сюзан се влошило, заради продължаващите побоища. Една вечер Териса хвърлила ножица срещу дъщеря си. Тя се забила в гърба на Сюзан.

Дъщерята умолявала майка си да й позволи да напусне къщата. Териса, може би отегчена от Сюзан в този момент, се съгласила… при едно условие. Куршумът все още бил заседнал в гърба й. Териса щяла да позволи на дъщеря си да се изнесе при условие, че Сюзан разреши на майка си да извади куршума. Сюзан се съгласила – това бил единственият й шанс за спасение. След всички мъчения, това изглеждало като нищожна цена за свободата й.

Сюзан била упоена с Меларил, дали й да пие и уиски. Тя изпаднала в безсъзнание. Сложили я да легне на пода в кухнята и със скалпел Териса разрязала гърба на дъщеря си и извадила куршума. В книгата на Уенсли Кларксън се казва, че това всъщност извършил Робърт Нор, под командата на майка си. Но Тери твърди, че майката е извършила операцията. В крайна сметка куршумът бил изваден. На другия ден Сюзан се събудила с ужасяващи болки. Териса й дала антибиотик и ибупрофен, но те не подействали и Сюзан се влошила. След няколко дни очите й пожълтели и тя не можела да сдържа естествените си нужди. В един момент Тери забелязала черни следи по гърба на Сюзан, които впоследствие се оказало, че са причинени от вътрешен кръвоизлив, резултат от последния побой на Териса над Сюзан.

Сюзан Нор

Тя лежала умираща на пода. Териса казала на останалите си деца, че Сюзан е обладана от дявола и единственият начин да я освободят от него е чрез огън. Тя принудила Робърт и Бил да закарат сестра си в пустинята Сиера Невада по междуградски път 80, да я полеят с бензин и да я изгорят жива. Сутринта на 17 юли 1984 година 45-годишната Мейбъл Харисън карала по магистрала 89 в Калифорния, когато забелязала ярка светлина между дърветата. Мейбъл решила да провери каква е тази светлина. Докато си проправяла път през дърветата, ужасна миризма я ударила в носа. Тя изтичала обратно и спряла колата на Робърт Едън. Той грабнал пожарогасителя си и двамата тръгнали към източника на миризмата.

След като димът се разнесъл, той открил труп. Робърт веднага докладвал за зловещата находка в полицията. Съдебният лекар, д-р А.В. Куня, извършил аутопсия. Установило се, че жертвата е между 18 и 22-годишна бяла жена, около 160 см и 52 килограма. По тялото имало следи от насилие и две рани като от операция на гърба. Тумор на яйчника показвал, че кръстената от полицията Джейн Доу е била системно пребивана преди смъртта си. Раните й били потенциално смъртоносни, но причина за смъртта бил вдишаният дим.

Шийла

През пролетта на 1985 година Териса решила да допълни семейния бюджет, състоящ се от социални пмощи, като накара дъщеря си Шийла да проституира. Шийла била ужасена, но не посмяла да не се подчини. Тя печелела стотици долари на ден и Териса изглеждала почти горда от дъщеря си. Тя намалила драстично побоите и на Шийла било разрешено да излиза и да се прибира когато реши. Тази свобода не траяла дълго. Териса обвинила дъщеря си, че й е лепнала срамна болест посредством тоалетната чиния и накарала Тери да я завърже за крака на масата. Териса системно пребивала и втората си дъщеря, не й разрешавала да ползва тоалетната и накрая я заключила в килера. На останалите било забранено да й дават храна или вода.

„Мама искаше Шийла да признае. Това беше нейният метод „бий, докато не признаят”“, казва Тери.

На 21 юни, третия ден от заключването на Шийла, се чул звук от падане в килера, в който била затворена. Това бил последният звук, който някой от семейството чуло от нея. След три дни, когато отворили килера, намерили тялото на Шийла да се разлага на пода. Явно се била опитала да се изкатери по някаква етажерка, която не издържала тежестта й, Шийла паднала и си счупила врата. Те я опаковали в кашон и я захвърлили някъде отстрани на пътя.

Същия ден Елмър Барбър карал по пътя, когато забелязал кашон отстрани. Любопитно надникнал вътре и видяното го шокирало. Тялото на Шийла било прибрано в полицията под името „Джейн Доу“. Тя останала неидентифицирана много дълго време. В смъртния акт причината за смъртта й е вписана като „неизвестна”. Тери разказва, че веднъж, когато се опитала да даде на сестра си вода, Шийла й казала да бяга, да се спасява от тази къща, защото:

„Мислех, че мама няма да ме бие, както биеше Сюзън. Но Сюзън ме предупреди. Каза ми, че аз съм следващата. Каза ми да бягам. Сега го казвам на теб, защото мисля, че няма да живея още много дълго. А когато мама приключи с мен, е твой ред”.

Териса се паникьосала след смъртта на Шийла. Тревожела се, че в килера може да са останали доказателства за тормоза над дъщеря й и това някой ден може да доведе до ареста й. Затова на 29 септември 1986 г. Териса събрала багажа на семейството и накарала Тери да подпали къщата. Тери заляла пода със запалителна течност за камини и драснала клечката, след което се изкатерила през един прозорец. Но съседите веднага забелязали дима и повикали пожарната. Домът не бил много повреден и разследващите се съмнявали в умишлен палеж.

Уилям Нор

Тези от децата на Териса, които били достатъчно големи, се изнесли от къщата. Хауърд, на 26,  не искал да има нищо общо с това семейство. Уилям, на 24, се преместил да живее при приятелката си. Тери също напуснала къщата, въпреки че била само на 16. Използвала документите на сестра си Шийла, за да мине за 21-годишна.
Единствено Робърт, тогава на 19, останал да живее с Териса и двамата се преместили в Лас Вегас. Отначало нещата потръгнали, но тогава, на 7 ноември 1991 година, Робърт направил фатална грешка. Отчаяно нуждаещ се от пари, той влязъл в „Барът на Ред”, заведение на булевард „Норт Нелис“ и извадил оръжие. Не е много ясно какво точно се е случило, но в крайна сметка барманът, Робърт Уорд, бил застрелян. Следователите арестували Робърт за убийство и той бил осъден на 16 години зад решетките. Териса се притеснила от прекаления интерес към семейството й и скоро се преместила в Солт Лейк Сити, Юта.

Тери

През 1992 година Тери, която през това време се омъжила, гледала епизод на „Най-издирваните престъпници на Америка”. Независимо, че никой от случаите не бил свързан със семейството й, тя решила, че е време да разкрие тайната на семейство Нор. Тя се обадила в полицията в Невада. Сержант Рон Переа приел обаждането. Тери му казала, че преди години, двамата й братя и майка й убили сестра й, като я поляли с бензин и я подпалили. Казала, че на следващата година убили другата й сестра и я зарязали край пътя в планините. Переа бил заинтригуван от невероятната история на младата жена и поискал да се срещне с нея. На следващия ден те се видяли. Той отнесъл бележките си в градската прокуратура и била назначена комисия за проверка на случая. Скоро открили двете Джейн Доу и нещата започнали да си идват на мястото.

Арест и присъда

Робърт Нор

Териса била арестувана в Солт Лейк Сити. Полицаите я издирили по молба за шофьорска книжка, подадена от нея. Двамата й синове също били арестувани, но срещу тях не били повдигнати обвинения, тъй като и двамата се съгласили да дадат показания срещу майка си в съда. Робърт сключил сделка за намаляване на присъдата си.
На 15 ноември 1993 година на Териса били повдигнати две обвинения в убийство, две в заговор за убийство и две специални обвинения – повече от едно убийство и убийство посредством мъчения. Териса, разбира се, пледирала невинност. Но не знаела, че синовете й решили да кажат истината. Когато научила това, тя решила да не си насилва късмета и пледирала „виновна” в замяна на доживотна присъда, вместо смъртна. Тя е осъдена на две последователни доживотни присъди и може да подаде молба за помилване през 2027 година. Ако доживее дотогава, тя ще бъде на 80 години.

Книги, написани по случая – “Както каже мама – истинска история за майка, лудост и убийство” от Уенсли Кларксън, „Скъпа мамо” от същия автор, „Денят на мама” от Денис МакДугъл.

———————————————————————————————————————————————
Автор: Стела Георгиева
Източници: krazykillers.wordpress.com, wallyworld76.blogspot.com, trutv.com