Плодове и зеленчуци на балкона

6
Добави коментар
lyudmil.kolev
lyudmil.kolev

Супермаркетите ни са пълни с плодове и зеленчуци с неясен произход, торени с нитрати и какви ли не химии за бърз растеж и обем. Предполагам тези неща са ясни на всички ни, но въпреки това си ги купуваме поради удобството всички продукти да си взимаме от едно място. Ако разполагате поне с балкон, разбира се двор е най-добрият вариант, може да си отгледате сами някои видове култури, с които да подобрите вкуса на ястията си и да се погрижите за здравето си. Естествено, при варианта с балкона количеството продукция не е достатъчно за да задоволи ежедневните ви хранителни нужди, но пък радостта от собственоръчно отгледаната продукция никой не може да ви отнеме. Има някои фактори, които са важни в отглеждането на каквото и да било – балкон със северно изложение не е най-удачният вариант. Да се полива, когато установите, че почвата е суха, но да не се преполива. Ако е възможно да се предотврати появата на акарии и други паразити в зародиш, за да не се стига до използването на силно токсични препарати. Това е!

Саксийни ягодки

Семена саксийна ягода

В началото бе семето, а след него и ягодките С най-прекрасната ми фея си взехме семена и макар малко да закъсняхме със сеитбата, си отгледахме чудни мини ягодки, с хубав наситен вкус като на горските. Дълго ги чакахме докато цъфнат, може би месец си стояха едни дребни листенца по повърхността на почвата в сандъчето, но пък като се разцъфтяха – та цял август хапвахме ягодки натюрел Грубо бих казал, че общото количество на плодовете в това сандъче бе около 40. Бих определил годината като плодородна Ягодките далеч не изглеждаха като тези на опаковката, но все пак поникнаха ягоди, а не плевели, както с една мента се случи… Ягодата е многогодишно растение, та може би ще запазим почвата с корените и на пролет ще поливаме. Не пресушаваше бързо сандъчето, както някои други култури.

 

 

 

 

Декоративни чушлета (люти)

Семена декоративни чушчици

Ето я и тежката артилерия. Казвам тежка, защото тези най-миловидни малки чушлета са ТОЛКОВА ЛЮТИ, че дори съм сигурен ,че пчеличката Мая, когато ги е опрашвала, им е теглила една пчелна майна. Аз като един голям НЕпочитател на лютото предоставих възможността на майка ми (небезизвестната Мама Бо) да им се любува. Първата реколта 50-на чушлета заминаха при нея. Ако щете вярвайте, но в момента ми се появи лек лют вкус в устата само докато пиша това. Психиката ни може да поднесе какви ли не изненади. Не сме ги отглеждали чрез разсад, просто посяхме в кръгла саксия на 7 места семчици, след което отстранихме по-малките и оставихме големите. Не сме полагали специални грижи, нямали са паразити, хич не са капризни. Общо около 120 чушлета се пръкнаха, от които първата реколта по-дълги, а втората по-късички, та дори топчести някои. Направили сме 2 бурканчета туршия от тази саксия с люти чушлета.

Първата реколта

 

 

Чери доматки

Семена чери доматки

Посяхме си ний чери доматки. Пробвахме дори без разсад, и като поникнаха стръкчета от всички семена все едно цветя ще гледаме Наложи се да отстраним повечето, също раздадохме от тях и на приятели. Пролетните бури, силни дъждове, градушки бяха посломили нашия ботанически дух, но не се предадохме. Благичка ги бе отписала, то и как няма, след една градушка не останаха листа, а по-здравите имаха лилав цвят с жълти отенъци, приличаше си на извънземно растение. В крайна сметка се отърсиха от побоя, който им дръпна градушката и си тръгнаха нагоре с пълна сила. Тъй като не знаехме дали ще оцелеят, направих разсад чери доматки и отгледах и тях (снимката по-долу) които пък станаха метър високи, но без ледено-блокчев побой над тях, за разлика от другите. В крайна сметка се радвахме на плодове, около 30-на на брой и с неповторим вкус на истински домат. От разсадените чакаме реколтата да почервенее.

 

Декоративни тикви (кратунки)

 

Семена декоративни тикви

Толкова бързо растящо растение в живота си не бях виждал. Дори вечер, когато поливах импровизираната ни градинка, чувах как листата се местят, creepy huh? Посяхме цели 2 тиквени семки в саксията и почакахме доста, докато се появи нещо на хоризонта. В крайна сметка поникнаха и двете и се наложи да отстраним едната. За 1 седмица това ми ти растение се издигна до половин метър височина. Тъй като бе в стаята, се увиваше с мустаците си около щорите и за кратко време достигна височината на прозореца. Така или иначе трябваше да го изнесем отвън и съответно да му предоставим добри условия – връзвах канапна връв тук-там и съответно прихващах тиквата към него. Стана ОК, като за първи път и зачаках, зачаках да роди първите кратунки. В крайна сметка това се случи, голяма радост  Но всичко, което цъфтеше – след ден/два съхнеше и … това е! На всеки 3-4 цвята се появяваше такъв, но с плод. Тиквата “ражда” мъжки и женски цветове. Да, това го бях видял някъде, но много важно нещо ми бе убягнало. Чак към края на живота на тиквата осъзнах грешката си и все пак получихме тикви. Тъй като женските цветове трябва да бъдат опрашени, а пчеличките на терасата ни не са си вършели добре работата (за което ще бъдат строго мъмрени) е нужно АЗ, в качеството си на пчеличка, да извърша тази дейност. Така, така, но женските цветове са в пъти по-малко от мъжките, а идеята е женски и мъжки цвят да разцъфтят едновременно. Лошото обаче е, че цветовете стоят разцъфтели само 1 или 2 сутрини. Т.е. шанса да имате цъфнали мъжки и женски цветове  е значително малък, особено ако имате само едно коренище и отделно шанса вие да се събудите рано рано в събота (например) и с клечка за уши да ги опрашите също не е особено голям. Та, както прочетох някъде из форумите, отглеждането на кратунки си е живо изкуство! Тиквата е доста жадно растение и трябва да се полива често. Лятото дори по 2 пъти на ден. След като растението спря да расте, както и плодовете му, ги отрязах и оставих на сухо и проветриво място да изсъхнат. Ще ги използваме за декорация, не вярвам да стават за ядене .

 

 

Босилек

 

Семена босилек

Непретенциозен, готин, свеж, добавка към всяка салата, украса към всеки летен кулинарен шедьовър. Свежи, току-що откъснати листа от босилек не могат да заменят купените треви, които запазвате за известно време в хладилника. Може да си посеете и други подправки като: мащерка, мента, джоджен, дивисил, магданоз, копър… и т.н. Ако забележите, че босилекът е почнал да цъфти, може да го изрежете и оставите да съхне на снопчета (Благичка на снимката по-долу). След това го стривате с някаква мелничка (или кухненски робот) и го затваряте в бурканче.

Цветя

Какво е балконът без цветя? Отговорът е лесен – балкон без цветя! Но уютът, който създават те е неповторим. Ароматът им също ме е удивлявал, как е възможно природата да създава такива багри, такива форми и такива аромати? При това не по химичен път.