Изтечения от очите и конюнктивит при котката

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

23.09.2012

Очите на котките могат да бъдат хипнотизиращи. В тях личи непоклатимото себеуважение и достойнство на котката. Но ако се взрем по – дълбоко в тези душевни кладенци, можем да открием и нещо друго, нещо, което не принадлежи там. И тогава очите „плачат”. Знаете ли от какви са причините за очната секреция при котките и защо нещо на вид безобидно, може да се окаже сериозен проблем?

 

Изтеченията от очите често образуват мокри следи по козинката под вътрешния очен ъгъл или формират гнойни кори (крусти) по ръбовете на клепачите. Тези секрети могат да имат различен цвят – понякога те са прозрачни като сълзи, но могат да бъдат и белезникави, сивкави, жълтозеленикави, червеникави. Цветът на изтеченията може да бъде определящ за диагнозата на очното заболяване. Прозрачните изтечения или сълзите, обилно мокрещи областта под очите, повдигат съмнение за обструкция (запушване) на слъзните канали, простиращи се между окото и носа. Зачервеното око, от което се отделят чисти или мътни гноеподобни секрети, вероятно страда от конюнктивит.

 

Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата – прозрачна мембрана, която покрива вътрешността на клепачите и част от очната ябълка до корнеята. Поради богатите си инервация и кръвоснабдяване, конюнктивата нерядко се възпалява, като от прозрачна, тънка и почти незабележима, тя става мътна и зачервена, понякога надебелена и отекла. Причините за конюнктивита се крият в механични дразнения на окото от чужди тела, вятър, студ, прах или, в по – сериозните случаи, инфекциозни заболявания. В редки случаи конюнктивата се възпалява при алергична реакция. Калицивирусите (Feline calicivirus, FCV, Котешка хрема) и Херпесвирусите (Feline viral rhinotracheitis, FHV1, Инфекциозен ринотрахеит) при котката са най – честите причинители на двустранен конюнктивит. Бактериите Chlamydophila и Mycoplasma също могат да предизвикат развитие на възпалителна реакция от страна на конюнктивата. За разлика от вирусните инфекции обаче, първоначално те засягат едното око, след което се прехвърлят върху другото.

 

Независимо от наблюдаваните симптоми, не прибягвайте до лечение на своята котка без да сте посетили ветеринарен лекар. Неправилната диагноза може да бъде фатална за окото, тъй като нелекуваният или погрешно лекуваният конюнктивит може да доведе до слепота. Ако наблюдавате изтечения от очите, образуване на корички, зачервяване, сърбеж или болка в областта на окото на вашето любимо същество, е време да заведете любимеца си във ветеринарна клиника.

 

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Драскане, хапане и агресия при котките“

„Топ 10 поведенчески проблеми у котката“

„Бременна съм! Какво да правя с котката?“