СЕРИАЛЪТ „ФОРСАЙТОВИ“ – СЪВЪРШЕНАТА СЕМЕЙНА ТВ-САГА

1
Добави коментар
kastel
kastel

 

Навършиха се 45-години от създаването на знаменития британски сериал „Сага за Форсайтови“, предизвикал истински зрителски фурор навремето. Подробният разказ за живота на това семейство, обхващащ период от близо 50 г., прелива от човешки страсти – ревност, измени, отчуждение, разводи. 
Форсайтови са могъща фамилия, за която чувствата, красотата и изкуството са неща, криещи сериозни опасности. Проникването им в семейството чрез Айрин — жената на Соумс – поставя началото на драма, която засяга всеки от членовете на достопочтения клан.
През 1967 г. Би Би Си се опитва да утвърди новия си канал (BBC2), поради което търси успешен проект, който да привлече вниманието на телевизионната аудитория във Великобритания. Продуцентът Доналд Уилсън преценява, че една филмова поредица по най-известния роман на Джон Голсуърти би свършила добра работа. Той убеждава телевизията да откупи правата за екранизацията, принадлежащи на холивудската студия Mетро Голдуин Майер (MGM), произвела през 1949 г. филма „That Forsyte Woman“. Шефовете на Би Би Си обаче не вярвали, че 60-те години с бурните си политически събития, войната във Виетнам, мини полите и Бийтълс са най-подходящото време за исторически семейни саги… Но Уилсън упорства и в крайна сметка успява да издейства парите, необходими за заснемането на тв-поредица от 26 серии по 50 мин.
Начинанието е хем в духа на традициите, хем и нещо ново за британската телевизия. От една страна това е последният черно-бял сериал, заснет за Би Би Си, а от друга – отпуснатите за снимките 250 хиляди паунда го превръщат в един от най-скъпите проекти на компанията.
Рискът обаче си струвал, защото още при първото му излъчване през първата половина на 1967 г. сериалът е гледан от 6 млн. британци и печели две награди на британската академия (BAFTA) в лицето на Ерик Портър за най-добър актьор и Доналд Уилсън като продуцент.
На вълната на този успех „Сага за Форсайтови“ е показана повторно през 1968 г., но вече в ефира на BBC1, което й осигурява тройно по-многобройна аудитория.
Зрителският успех на британския сериал е нещо невиждано не само за Великобритания, но и за повечето страни по света, където е представен. Много зрители все още помнят как по време на неговото излъчване животът в английските градове напълно замирал. Пъбовете затваряли по-рано, а улиците напълно опустявали. Съобразяват дори началния час на неделните религиозни служби, за да могат милионите зрители да се приберат по домовете си навреме, за да гледат от 19:25 часа поредния епизод от знаменитата сага.
След шумния успех на Острова, сериалът е закупен от много други страни, включително от България и бившия Съветски Съюз. В резултат на триумфалното му световно разпространение са го гледали около 160 млн. души. В България е излъчен през 1971 г.
„Дотогава подобна телевизионна поредица не бе показвана, а дублирането на всички екранни персонажи (и мъже, и жени) само от един глас – на незабравимия Апостол Карамитев, бе невероятно постижение“, – припомня известният кинокритик Божидар Манов във в. Монитор (25 октомври 2008 г.).
Любопитно е какъв би бил рейтингът на този класически сериал в днешна България, давеща се в потопа от турски поредици, запълващи програмите на повечето телевизии? Само че БНТ и да иска не може да го пусне повторно, защото не е запазен, ако се вярва на Кеворк Кеворкян, който пише във в. „Уикенд“: „Ами сериалът „Форсайтови“ — той къде е, какво ще отговорят на този въпрос Пръмова и останалите пръмовици? Няма го, разбира се, унищожен е. Така, както са унищожени безброй други ценни притежания на онова време…“

Основният персонаж и в романа, и в сериала е Соумс Форсайт, пресъздаден блестящо от прочутия британски актьор Ерик Портър. Интригата в книгите на Голсуърти за семейство Форсайтови се завърта именно около този персонаж и отношенията му с неговата съпруга Айрин (актр. Найри Даун Портър), която се влюбва в архитекта Босини. След развода си тя се омъжва за братовчеда на Соумс, на когото ражда син Джон. А Соумс и втората му съпруга Анет се сдобиват с дъщеричка Фльор (актр. Сюзън Хемпшир).

НАЙРИ ДАУН ПОРТЪР (Nyree Dawn Porter), изпълняваща ролята на Айрин, красивата съпруга на Соумс Форсайт, няма родствени връзки с Ерик Портър, въпреки съвпаденията на фамилните им имена. Тя е едва 20-годишна, когато пристига от Нова Зеландия в Англия, за да учи за актриса. След няколко второстепенни роли в телевизионни филми получава главната роля в мини-сериала „Мадам Бовари“, излъчен през 1964 г. Но световната си известност дължи на своето превъзходно изпълнение в „Сага за Форсайтови“ (1967), последвано от не по-малко успешни изяви в още десетки телевизионни сериали, в които се снима почти до самия край на живота си през 2001 г. С времето Найри Даун Портър се утвърждава като една от най-известните британски актриси, идеално подхождаща за роли в телевизионна драми, като „Джейн Еър“ (1970), „За Мади с любов“ (1980), „Дейвид Копърфилд“ (1986), „Хилари и Джаки“ (1998) и др. Най-големият й успех след „Сага за Форсайтови“ е сериалът „Защитниците“ (The Protectors), излъчен през 1972-1973 г., в който играе неотразимата контеса Каролин ди Контини. 
За постиженията си като телевизионна актриса Найри Даун Портър е наградена с Ордена на Британската империя. Нейният първи съпруг Байрън О’Лиъри умира през 1970 г. от свръхдоза наркотици. От втория си брак с актьора Робин Холстийд, продължил едва 8 години, има дъщеря на име Талия.

НИКЪЛЪС ПЕНЪЛ е още един от обаятелните актьори в „Сага за Форсайтови“, който, уви, вече не е между живите. Умира през 1995-та едва 56-годишен. С чудесната си игра в ролята на Майкъл Монти печели много поклонници на своя талант по целия свят. Снима се в общо в 14 филма, по-известните сред които са „Айседора“ (1968), „Битката за Британия“ (1969), „Дейвид Копърфилд“ (1969), „Комедия от грешки“ (1989).
Последната му поява на екрана е през 1994 г. в канадски филм за композитора Ерик Сати, в който изпълнява главната роля.

СЮЗЪН ХЕМПШИР е сред малкото все още живи участници в прочутия сериал за Форсайтови. Макар и вече на 75 години, тя продължава успешната си кариера на актриса в телевизията и театъра. Печелила е 3 пъти наградата „Еми“ (телевизионният „Оскар“). Най-напред за ролята си на Фльор от „Сага за Форсайтови“, а после и за превъплъщенията си в Беки Шарп и Сара Чърчил от сериалите „Панаир на суетата“ и „Първият Чърчил“. Българските телевизионни зрители навярно са я запомнили и с ролята й в „Семейство Палисър“.  
Освен като актриса, Сюзън Хемпшир се изявява като талантлива писателка, станала популярна със своята автобиография „Историята на Сюзън“, а също и с книгата си за дислексията, от която самата тя страда през целия си живот.
От първия си мъж (френският кинорежисьор Пиер Грание-Дьофер) има син, който е също режисьор. Вторият й съпруг Еди Кулукундис, с който живее и до днес, е прочут филантроп от гръцки произход с големи заслуги за развитието на театъра и спорта във Великобритания.
Източник: моята публикация по темата във в. „ТВ Сага“ от 20.09.2012