Цветята през октомври

7
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Октомври е един от важните месеци за нашите цветя. Въпреки, че лятото е отминало и сме в разгара на есента, през месец октомври от една страна се радваме на много цветове, а от друга подготвяме градините и балконите за следващия сезон.

Сега е момента да събудите цикламата, ако е заспала през лятото. Внимателно извадете грудката от почвата, почистете я и прегледайте за увредени участъци и засадете в нова почва. Обилно полейте около грудката (без да я мокрите) и я поставете на светло място (не на директно слънце).

Есенно – зимният период е момента, когато азалията е във вихъра на цъфтежа. Сега е момента да я пресадите в нова почва, да я поставите на светло място и да поливате обилно и без притеснения. Светлина, хладно и обилно поливане са тайните на цъфтежа на тези красиви и доста трудни за отглеждане цветя.

През октомври се засаждат луковичните цветя за пролетен цъфтеж – едно от най-важните и интересни занимания през този месец. На пазара в момента се предлага огромно разнообразие на луковици и от това какво ще свършите сега зависи какви цветове ще ви радват през пролетта.

До средата на месеца се засаждат декоративните храсти, преди да настъпят сериозните студове. До тогава те ще могат да развият още свежи корени, което ще осигури бързото им нарастване през първите топли дни на пролетта. Това в пълна сила важи и за пълзящите и виещи се растения, като например бръшляна, дивата лоза и др. Важно е на всеки декоративен храст да се осигури достатъчно място както на широчина, така и на височина.

Преди обаче да започнем да засаждаме, следва да подготвим почвата. Ямките трябва да са изкопани минимум две – три седмици преди засаждането и да бъдат достатъчно големи, за да се поберат корените, без да се деформират. Изкопаната пръст се обогатява с добре угнил оборски тор. С пресен оборски тор може да се покрие почвата след засаждането и в никакъв случай не се слага в ямката.Според силата на растежа, издънките се скъсяват от две трети до половината от дължината им. Слабо растящите храсти се скъсяват повече от силно растящите, за да се създаде равновесие между надземната и подземната им част.

Преди засаждането, корените на декоративните храсти трябва да се поддържат постоянно влажни. След като се поставят в ямката, пръстта около тях се уплътнява добре и обилно се полива с около 10 л. вода. Иглолистните дръвчета и другите растения, които запазват зеленината си и през зимата, трябва добре да се напоят, за да прекарат зимата без поражения. Всички наранени листа и клонки трябва да се изрежат и след това изрязаното да се покрие или увие с полиетилен, ако растенията са чувствителни на студ или са изложени постоянно на студените северни ветрове. Повредените и изсъхнали върхове на борове, ели и смърчове могат да бъдат заменени с някой страничен летораст. При тази операция за опора се ползва стеблото, към което се привързва колче, добре забито в земята и към него се привързва най-подходящия страничен летораст, за да се насочи растежът му нагоре.

Защитата на розите се прави най-добре през месец октомври. Загърлянето на ниските рози се прави възможно най-късно, като се покриват основата на растението и част от летораслите на височина около 30см. с почва, примесена с торф, шума и елхови клонки. Високостеблените рози се отвързват от опорното колче или от друга конструкция, която сте направили, като внимателно се огъват дъгообразно и се завързват в основата на съседното растение или в забито за целта колче. Преди това внимателно се подрязват летораслите на около 30см. от върха. След това короната внимателно се покрива с почва. Друг вариант е вместо с почва, покриването да се направи с елхови клончета.

При старите рози, където има опасност от счупване при огъването, короната след лека резитба се завива със слама или сено и отгоре се покрива с водоустойчива хартия или полиетиленово фолио. Добре е хартията или фолиото да се фиксират добре чрез привързване на краищата или посредством затискане с няколко лопати пръст, за да не ги отнесе вятърът.

Листопадните декоративни дървета и храсти се засаждат също през октомври. За тях есенното засаждане е по-ефективно от пролетното. Дърветата се засаждат в ямки с размери 80х80х80 см., а храстите в по-малки по размери – 50х50х50 см.

Листата на гладиолите вече са пожълтели и е дошло времето да вадите луковиците. Това се прави много внимателно, тай като при нараняване луковиците са много податливи на патогени. Вадят се първо най-ранно цъфтящите, като стъблата се изрязват на около 10см. височина, почистват се от почвата и се нареждат в щайги да изсъхнат добре при температура около 25 градуса.

Изваждат се и коренищата на каната и гергината и се съхраняват заедно с луковиците на гладиола в сухо помещение, като предварително са подсушени и стъблата изрязани на около 1-2 см. от луковиците.

Октомври се месецът за сеитба на някои цветя, като Невен и Мак. По този начин ще постигнем цъфтеж преди пролетно засятите цветя на балкона и в градината. Въпреки, че са летни цветя, невенът и макът добре понасят зимата, но е важно семената да се сеят на защитено от вятър място. Семената се сеят в гнезда по 4-5 бр., като поникват още през есента, но се разреждат пролетта.

Пролетните клематиси се засаждат през есента. Добре е мястото да е защитено от ветрове, тай като в процеса на активна вегетация клематисите образуват обилна зелена маса, която при силни ветрове се уврежда. Почвата за клематиса трябва да бъде с добра водопропускливост, рохка и леко до умерено глинеста, с неутрална реакция. Също така трябва да е осигурен и добър дренаж. Абсолютно неподходящи за клематисите са глинестите, влажните и кисели почви.

Торенето в цветната градина през октомври е задължително. Най-важните елементи, които трябва да се внесат в почвата са азот, фосфор и калии. Универсалните формули за торене е 6 – 7 кг. на дърво, 5 – 6 кг. на метър жив плет, 3- 4 кг. на храст и около 1 кг. на многогодишно цвете. Луковичните цветя обичат добре угнил оборски тор, като той се слага на нивото на луковиците. Тревният килим се тори с комбинирани минерални торове с преобладаващо съдържание на азот.

Почвата за многогодишните градински растения трябва да е почистена от плевели, добре прекопана и раздробена. Ако е прекалено глинеста, следва да се добави пясък, торф или компост. Важно е и растенията да се композират правилно: малките покривни храстчета през 15 – 25 см.; цъфтящите храсти – в групи или двойни ивици през 50 см., многогодишните цветя в групи или поединично през 30 – 50 см. Дупките за големите храсти се изкопават с права лопата, а изкопаната пръст се смесва с добре угнил оборски тор.

Както виждате, цветята имат нужда от нашето внимание и през месец октомври. Използвайте последните слънчеви дни и градинарствайте. Късмет!