Тема: Как се прави драскана мазилка

41
Добави коментар
reina
reina

В последните няколко години влачената или драскана мазилка стана доста популярна, тъй като притежава изключително добри защитни и естетически характеристики. Полагането на драсната мазилка обаче не е никак лесен процес и за целта е препоръчително да се доверите на професионалисти в бранша. За да сте наясно с основните етапи при полагането на драскана мазилка ще се опитаме да ви представим основните етапи.
1) Грундиране
След като изсъхне цялостната шпакловка преди грундирането (ако се налага) облепваме всички каси на вратите и прозорците.

От изключително голямо значение е цвета на грунда да отговаря на цвета на мазилката, за да не се получат разлики в цвета. При обработка на драсканата полимерна мазилка вдлъбнатия релеф е по – тънкослоен от изпъкналия. Ако грунда не е същия цвят като мазилката на места може да се вижда част от грунда, което не е никак естетически добре издържано. Разбъркваме грунда с електрическа бъркалка

и нанасяме с валяк

2) Нанасяне и обработка на мазилката
Желателно е нанасянето и обработката на мазилката да се извършва от минимум двама души ( в зависимост от големината на фасадата). Мазилката се полага ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при температура от 5 – 25 градуса, при непряка слънчева светлина, силен вятър и дъжд. Преди полагането разбиваме с електрическа бъркалка.

Полага се с неръждаема маламашка не по – дебела от фракцията на мазилката,

след което се структурира с пластмасова маламашка

с хоризонтални, вертикални или кръгови движения в зависимост от желания ефект. Задължително е бързо да се обработва нанесената мазилка и да не се оставят непокрити части от фасадата, за да не се получат нежелателни снадки (често срещано явление напоследък). След като е структурирана мазилката изчистваме вътрешният ръб на водобранната лайсна,

почистваме маламашката

и драсканата мазилка се оставя да изсъхне напълно. Не бъркайте качествените готови мазилки в баки – Weber, Baumit, Билмат с евтините сухи мазилки ( на чували) . На първите гаранцията на цвета е 20 години, а с вторите може да бъде постигнат (не) желаният т.нар. „ курник ефект“.