Вижте подробна информация за новия стадион на Левски (видео)

3
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Подробна информация за новия стадион на Левски бе оповестена днес. Главният архитект на проекта Иво Панталеев от агенция А.Д.А. ООД разкри, че вече 6 месеца се работи по бъдещия дом на Левски, който ще бъде на мястото на сегашния „Георги Аспарухов“. „Сините“ и представителите на агенцията са се спрели на два варианта, а днес измежду тях ще бъде избран окончателният.

Панталеев разясни, че изграждането на съоръжението ще протече в три етапа. Първият трябва да приключи за стогодишнината на Левски – май 2014 г. Финалът на втория етап е планиран за май 2015 г., а окончателното завършване на стадиона най-вероятно ще бъде през 2017 г.

„Сините“ ще могат да играят в новия си дом след края на първия етап на строежа, а дотогава ще домакинстват на Националния стадион „Васил Левски“.

В дните около Коледа ще бъде дадена пресконференция, на която ще бъде презентирано как ще изглежда стадиона. Да, стадионът ще бъде без писта.Капацитетът му ще бъде за 28 000 зрители, а 2/3 от трибуните ще са покрити. Освен това между отделните трибуни няма да има разделение и те ще бъдат заедно. Строежът започва през ранната пролет на 2013 г. От сегашното съоръжение ще бъде запазен часовникът, който се намира пред сектор „А“ – на снимката.

„Капацитетът на новия стадион ще бъде 28 000 зрители. Ще направим подробна презентация. Най-вероятно преди Коледа, като подарък за феновете. Смятам, че няма връщане назад, тъй като минахме една критична точка. Мисля, че това без съмнение ще е най-модерният стадион в България“, каза арх. Панталеев.

„Игрището е обновено и то ще бъде запазено, като ще бъдат взети специални мерки по време на реконструкцията, за да няма никакви увреждания на терена. Стадионът ще бъде със затруднено функциониране в един период от около 13 месеца. Ще се започне през следващата година, при подходящите климатични условия“, допълни той.

„Тепърва предстои да се реши как ще се направи демонтирането на настоящите сектори. Допускам, че методът ще бъде комбиниран. Възможно е да има и взривни работи, които след това вече да позволят по-спокойно изнасяне на отпадъците. И в двата варианта стремежът е стадионът да бъде затворен, т.е. да не са разделени трибуните по подобие на Кьолнския стадион, който е прототип на съвременните стадиони, а в ъглите на стадиона също да има трибуни. Проектът е финансиран от футболен клуб Левски“, завърши той.

снимка: Марин Маринов, Sportal.bg