5 малко известни факта за Втората световна война

20
Добави коментар
Jordan_84
Jordan_84

Втората световна война е толкова добре документирана, че за нея се знае повече, отколкото за всеки друг конфликт в човешката история. И въпреки богатата информация, някои факти все още са слабоизвестни. Ето няколко такива:

1. Тайните съобщения на BBC

BBC  е най-слушаната радиостанция по време на войната, а новините й се следят с трепет от милиони хора, намиращи се извън от окупираните от нацистите страни.

Интересното е, че в началото на някои свои програми BBC  поставяла така наречените „лични съобщения“. Те представлявали кодирани послания към определени групи в цяла Европа. За повечето слушатели съобщенията не значели нищо, но информираното малцинство отлично знаело, че те могат да означават всичко: от „взривяване на важен железопътен участък“ до „пристигна нов агент“.

Най-чаканото тайно послание на BBC дошло на т. нар. D-Day ( денят, в който съюзническите войски дебаркират в Нормандия и така откриват втори фронт за настъпление срещу Германия) и представлявало цитат на първия куплет от стихотворението „Есенна песен“ на Пол Верлен –  „Виола със стон под гол небосклон през октомври ридае…“. Този стих  имал за цел да информира запознатите, че трябва да се подготвят за борба. По-късно цитираната  втора част „и вяла печал невидим кинжал в гръдта е“ предупредила Съпротивата във Франция, че моментът за битка вече е настъпил .

 

2. Много еврейски животи били спасени чрез специални операции

През Втората световна война древната практика сред евреите да се обрязват след раждането била в техен минус – така можели да бъдат разпознати от нацистите. Затова някои като доктор Джоузеф Джакси  правели по един пресен разрез на пенисите на своите пациенти, след което им давал сертификат, че обрязването е направено наскоро и то поради медицински причини. Полски лекар на име Феликс Канабус пък извършил около 140 операции, за да скрие обрязването на еврейски граждани чрез поставяне на кожа върху пениса, взета от друга част от тялото.

 

3. Изгубените партитури на Вагнер

За 50-тия си рожден ден Адолф Хитлер получил специален подарък – оригиналните партитури на някои от произведенията на любимия му композитор Рихард Вагнер. Група заможни индустриалци платили близо милион марки, за да съберат нотните листове на „Феите“, „Забранената любов“, „Риенци, последният трибун“, „Рейнско злато“, „Валкирия“ и оркестралната версия на „Летящият холандец“.

Към края на войната съпругата на Вагнер предлага на фюрера да ги занесе на безопасно място, но Хитлер отказва с думите, че вече ги е скрил на изключително сигурно място. И явно е бил прав, защото и до ден-днешен партитурите не са открити…

 

4. Последната екзекуция в Кулата на Лондон

На 14 август 1941 г. немският шпионин Йозеф Якобс става последният човек, който е екзекутиран в прословутата Кула на Лондон (Tower of London). Застанал пред осем въоръжени шотландски гвардейци, Якобс бил с лепенка върху сърцето си, която след дадения сигнал била простреляна на 5 места.

Якобс бил заловен почти веднага след пристигането си във Великобритания, след като счупил крака си при приземяване с парашут. След екзекуцията тялото му е погребано в гробище в Лондон. И докато хората все още помнят името на началника му Рудолф Хес, който е последният затворник в Кулата, то днес името на Якобс е забравено.

 

5. САЩ победили Хитлер с помощта на… мафията

Лъки Лучано

 

„Аз спечелих войната“ пише в завещанието си известният сицилиански мафиот Лъки Лучано. За някои наглед многозначителното изречение се обяснява с помощта, която сицилианската мафия оказва на американците при успешния им опит да влязат в  Италия. През 1943 г. при операция „Хъски“ янките  използват тайни и безопасни пристанища, по които се извършвала контрабандата на Коза Ностра. В крайна сметка съюзничеството между армията и организираната престъпност е от взаимна полза: мафиотите успяват да си върнат контрола в Южна Италия, след като преди това са били наврени в „миша дупка“ от Бенито Мусолини.

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари