Нестинарството – от Странджа до Полинезия

1
Добави коментар
adrian
adrian

Епохални Времена (Epoch Times)
01.11.2012

Tweet

Нестинарството – от Странджа до Полинезия
Традицията на ходенето по огън по света

Снимка: infotourism.net

Традицията на ходене по горяща жарава, известна по нашите ширини като нестинарство, е древен обичай в България и Гърция, разпространен в няколко български и гръцки села в началото на 20-ти век. Нестинарите танцуват върху въглените в нощта на св. Константин и Елена, държейки икони с техни ликове и други свещени предмети като кърпи и кадила.

Танцът на нестинарите е предшестван от непрекъснато биене на тъпани в определен ритъм, от което те изпадат в транс и започват да танцуват върху жарта. Според някои сведения танцуващите нерядко правели и предсказания. Характерното е, че горящите въглени не нараняват стъпалата им, което е и в основата на магическия ореол около нестинарството.

Макар и извършван в прослава на св. Константин и неговата майка, този ритуал никога не е бил признат от църквата – напротив, нестинарите са били обявени за обладани от дявола и подложени на жестоки гонения. Днес в България обичаят е запазен в автентичния си вид само в странджанското село Българи, макар че се играе и по други места в страната, основно като туристическа атракция.

Танцуването по жарава е познато в редица култури по света, всяка от които допринасяща със свои собствени характеристики в детайлите му.

В Гърция се смята, че корените на ритуала произлизат от древния култ към Дионис. Индуисткото население на Южна Индия, част от което в историята се разпръсква и към Сингапур, Малайзия и Южна Африка, също има фестивал на вървенето по огън. При тях то е в чест на Драупади, дъщерята на крал Друпада, смятана от индуистите за превъплъщение на богинята Мариамман. Участниците в ритуала го изпълняват, за да демонстрират силата на вярата си или да изпълнят дадено обещание.

Вървенето по огън е вековна традиция и из цяла Полинезия. Във Фиджи например то е видоизменено до стъпване по горещи камъни – способност, за която се вярва, че е дадена от божество.

На индонезийския остров Бали също има традиционен огнен ритуал – „танцът на духовете“. Местните вярват, че чрез него участниците канят богове или свещени духове в телата си и изпадат в състояние на транс. Смята се, че чрез танцуващия свещеният дух може да излекува болен човек – вярване, предшестващо индуистката религия. Затова този ритуал се изпълнява в сезона, за който са характерни повече природни бедствия и болести.

Японците също имат свой фестивал на вървенето по огън.  При виетнамците пък огнената традиция е застъпена в сватбен обичай. При него булката върви по горещи въглени, преди да пристъпи прага на бъдещия си дом, за да се отблъснат злите духове.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Хората осъзнали злата същност на комунистическата партия, нейната отрицателна и пагубна роля в историята на човечеството, имат възможност да осъдят комунизма и отстранят от себе си комунистическото клеймо – Белегът на звяра [The Mark of the Beast]…