Здрав мускул – голям мозък | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Здрав мускул – голям мозък
Но как тогава да обясним образа на професионалния спортист, когото обществото не смята за особено умен?

06 Ноември 2012 12:10
0

принтирай

|

текст

 

Години наред важеше схващането, че големите мускули означават малък мозък. Тази теория, създадена най-вероятно от хилавите интелектуалци обаче не е особено основана. Изследване показва, че спортът не само не вреди на мисловната ви дейност, но и я усилва. Това бе доказано от научния екип на Енил Нигъм от Университета в Монреал, които открили, че след тренировка мозъкът е обогатен с кислород и е способен за по-ефективна работа.

Резултатите бяха получени след наблюдения на група от доброволци, които страдат от наднормено тегло. В течение на четири месеца шест от участниците тренирали по четири пъти на седмица. Програмата включвала упражнения с ниска интензивност (бързо ходене, йога), както и много по-активен спорт (спринт, аеробика).

„Анализът на мозъчната оксигенация по време на упражненията показа, че когнитивните функции на участниците са били значително завишени, благодарение на тренировките“, твърди доктор Нигъм. Освен това резултатите от тестовете за запомняне на цифри и символи са станали много по-добри след приключването на тренировъчната програма.

Положителното въздействие на спорта върху мозъка се потвърждава и от други изследвания. През септември 2011-а година в The New York Times се появи материал за проведено изследване върху мишки, което показало, че спортът подобрява паметта и концентрацията. Същото важи и за хората: когато спортуваме, нашите мускули освобождават от клетките митохондрии, което действа на клетъчната активност като биологичен стимулатор. Така че… колкото повече митохондрии имаме, толкова по-жизнени са нашите клетки и мускули.

Подобни органели се съдържат и в мозъчните клетки, но преди провеждането на въпросното изследване никой не е могъл да докаже, че заниманията със спорт оказват каквото и да е въздействие върху формирането на митохондриите в тази част на тялото. Резултатите също така показали, че в мозъчните тъкани на мишките, които бягали по един час всеки ден в рамките на два месеца, се съдържат много повече митохондрии, отколкото в неактивните им събратя.

Но как тогава да обясним образа на професионалния спортист, когото обществото не смята за особено умен? Според специалистите еднообразната дейност (да играеш футбол или да вдигаш тежести по пет часа на ден) не подпомага културното развитие на човека и не добър стимул за израстването на нервната система. 

 

източник: Atlantico

Кирил Беспалов

Тагове: мускули мозък физическа активност спорт изледване