Днес+ :: Доц. д-р Соня Тотева: 7 процента от българите са зависими от алкохол, с дрога експериментират 100000

2
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Доц. д-р Соня Тотева: 7 процента от българите са зависими от алкохол, с дрога експериментират 100000

06.11.2012 15.27

Липсата на държавни средства е една от причините зависимите от алкохол и наркотици у нас да не могат да получат помощ в периода на рехабилитация след напускането на здравното заведение, където са преминали програма „Детокс”. Това каза доц. д-р Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница в Суходол. Тя е основен лектор на международен обучителен семинар в хотел „Азалия” край Варна, организиран от украинската фондация „Ренесанс”.Организацията има изнесен офис единствено във Варна от българските градове.

„Не се отделя този 1% от приходите от акциза от алкохолните и тютюневите напитки, каквато е практиката в другите европейски държави. Макар, че това е заложено в Закона за здравето, чл.53, ал.2, тези около 10 млн. лв. не отиват да се помогне на хората със зависимости”, подчерта д-р Соня Тотева. Въпреки многократните запитвания до финансовото министерство, отговор оттам няма. Имало е проект за програма за отделяне на пари и от печалбите в хазартния бизнес и изобщо от „игрите на щастието”, към който също се развива зависимост, но се оказало, че държавата трябва да финансира програмите за рехабилитация.

„У нас, както в Украйна и Русия, пациентите са оставени сами на себе си и на гърба на техните родители”, каза д-р Соня Тотева. Според нея около 7% от българите, или 340 000 имат проблем с алкохола или злоупотребяват с питиетата. От порядъка на 100 000 души експериментират с различни видове дрога. В момента амфетамините изместват употребата на хероин.

„Плюсът е, че наркоманите вече са добре информирани и се ориентираха от смъртоносните наркотици към по-леки. При употребата на амфетамини обаче 5 пъти по-често се развива шизо афективни психози. Заглъхват и призивите на една група в българското общество, която настояваше за легализиране на марихуаната”, допълни д-р Тотева. Тя отчита, че са сериозни пораженията, които нанася т.нар. кръстена трева, в която има хероин и води до двойна зависимост.

У нас има хора на изкуството на по 50-60 г., които пушат марихуана, колкото и странно да звучи за някого. В историята на употребата на психоактивни вещества е записано, че те са били в употреба още по времето на древния Рим и преди това в тракийското царство. В храмовете са се пиели „еликсирите на боговете”, най-вероятно опиеви. Факт е,че определени психо стимуланти със съставки на амфетамини се продават и в момента в аптеките у нас. Те държат човек буден, активен и помагат да отслабнем. Използват ги студентите по време на сесии. В търговски обекти и аптеки в страната се продават маскирани синтетични наркотици. Те са отделни съставки, без обидни по единично, които след смесване се превръщат в дрога. Доставят се с поръчка по интернет и трудно нашето законодателство се справя с тази епидемия.

Макар отдавна да имаме национална стратегия за борба с наркоманиите, тя не работи добре, пак заради липсата на пари. Първо държавата отделила 200 000 лв. за година, след това – 250 000 лв., а в момента средствата са от порядъка на 50 000 лв.

„Най-силно ме дразни това,че у нас има само метадонови програми. Това са единствените лекарства заместваща терапия, които се купуват през държавния бюджет”, каза д-р Соня Тотева. Около 3600 души у нас са в програмите, а най-лошото е, че повечето са частни. В момента у нас съществува черен пазар на метадон и около 25 000 души купуват медикамента, към който също се развива зависимост, по-страшна от тази към хероина. А резултати почти няма. „Има по-хубави лекарства, но те са по-скъпи. Във Франция и Германия например почти не се използва метадон, а се прави заместваща терапия с „Нолтрексон” или още по-модерния медикамент „Собуксон”, или „Бупреморфин”, допълни д-р Соня Тотева. Месечно лечението излиза поне 300 лв. за един пациент. Тя се надява да се пребори поне 30 българи да влязат в скоро време в програма за лечение с лекарствата от по-ново поколение, блокиращи желанието за употреба на наркотици и алкохол.

* Доц. д-р Соня Тотева, психиатър-нарколог, директор на Държавната психиатрична болница в Суходол

Днес+