Зазимяване на розите – грижи преди зимния сън

3
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Зазимяване на розите – грижи преди зимния сън

Розите през зимата: как, кога и какво да закрием – подготовка за студа, грижи преди зимния сън.

За да гарантирате красотата, здравия вид и буйния цъфтеж и на следващата година, не бъдете мързеливи и покрийте розите за зимата.

Последните зими отбелязват бързи промени в температурата, които се отразяват на много тревисти или многогодишни растения и храсти – като хортензия и хибискус. Но особено засегнати от капризите на метеорологичните условия са розите.

Въпреки това, дори и ако вашите рози са пострадали от студа, не всичко е загубено, те могат да бъдат спасени. Отрежете издънките, засегнати от измръзване. Може да ги познаете по кафявия цвят на кората. Понякога е достатъчно да се премахне само част от стъблото, където има ясно изразени тъмнокафяви кръгове при отрязване. Но ако положението е наистина лошо, трябва да се намалят всички стъбла до нивото на земята.

Все пак за да избегнете подобно замръзване, е добре в началото на зимата да защитите розите от студа. Лекото застудяване не вреди на розите, а допринася за по-доброто съзряване на издънките и закалява растенията. Преждевременното затрупване кара растенията да покълват, затова покрийте розите с настъпването на трайните студове.

Най-добрите материали за защита на розите са: градинска пръст, сухи листа, елхови клонки, дървени стърготини, слама и др.

Преди затрупване на розите е добре да премахнете останали цветове, листа и младите филизи, а също така може да напръскате храста с медено-сапунен разтвор (300 гр сапун и 30 гр меден сулфат на 10 литра вода).

Подгответе катерещите рози, като ги огънете до земята и ги покриете със смърчови клонки и листа. Чаено-хибридните не се свеждат до земята. Катерещите рози внимателно се отстраняват от подпората, изрязват се счупените или гнили клонки и се пречистват от листата. След това се усукват с връв, навеждат се и се връзват към кукички на земята. Препоръчително е за затрупването им да се използват сухи листа или смърчови клонки.

Важно: разновидностите рози с дебели изправени стъбла (например Heidelberg) трябва да се огъват много внимателно и постепенно в посока, противоположна на огъване на леторастите в основата.

Щамбовите рози внимателно се огъват надолу към земята, покриват се с едър пясък или елхови клонки, издънките също се покриват с почва, дървени стърготини или листа.

За покриване на розите през зимата можете да използвате и друг метод: палатка върху растенията от дървени плоскости и пластмасово фолио. Само не забравяйте да проветрявате по време на размразяване.

Този метод осигурява благоприятен климат за зимата и защита на розовите храсти, не само от ниски температури, но и от висока влажност на въздуха, тъй като най-големите проблеми при рози се дължат на гниещи стъбла.

За късноцъфтящите сортове рози, които бавно се събуждат през пролетта и при затопляне не пускат веднага издънки, падането на температурата не е толкова страшно, но е по-добре да се застраховате, като покриете и тях за зимата.

Още за розите.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet