Microsoft убива Apple с троянски кон | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Microsoft убива Apple с троянски кон
Напускането на Стивън Синофски идва веднага след драстичните кадрови промени в Apple. Дали пък той няма да е новият таен агент на Бил Гейтс?

15 Ноември 2012 15:00
0

принтирай

|

текст

 

 

 

 

 

Стивън Синофски

„Аз не бях уволнен, аз напуснах. И сега съм готов да се състезавам с Microsoft“, пише в бележката, в която Стивън Синофски се сбогува със своите колеги.

Вижда се краят на Windows, помислиха си мнозина, след като в началото на седмицата архитектът на най-популярната операционна система в света Стивън Синофски се раздели с компанията, за която работеше повече от 13 години. Този „автогол“ обаче може да се окаже един от най-добрите ходове на Бил Гейтс досега. Същевременно напускането му съвпада с едно много странно събитие в големия конкурент на Microsoft – Apple.

Но преди да анализираме текущите драми в света на технологичните гиганти, нека се върнем към септември 2010 година, когато шефът на „Бизнес дивизията“ на Microsoft Стивън Елоп напуска компанията в посока Nokia. Мисията му е да вдъхне нов живот във финландската компания, която изостава от конкурентите си Apple и армията „андроиди“ на Google. След назначаването на Елоп, анализаторите вещаеха блестящо бъдеще за Nokia: пробив на огромния американски пазар и внедряване на новата платформа за смартфони Windows Phone.

Елоп и изпълнителният директор на Microsoft Стивън Балмър.

„Кражбата“ на кадри е съвсем нормално събитие във високите етажи на IT-сектора и по тази причина преминаването на Елоп не буди особено впечатление. Единственото притеснене дори изглежда комично: новият директор, родом от Канада, е първият чужденец, който някога е заставал начело на компанията в 147-годишна ѝ история. В този момент никой няма представа какво ще се случи с Nokia само след година. Един от малкото, който вижда нещо гнило в това назначаване, е журналистът Джоу Уилкокс. „Това е най-голямата грешка, която финландската компания може да направи. С този ход те не само няма да настигнат конкурентите си, но и могат да се закопаят напълно.“ 

Беля след беля

 

 

От началото на годината печалбата на Nokia пада главоломно. През първите шест месеца компанията отчете загуба от 2.34 млрд. евро, а за мнозина специалисти негативният финансов резултат ще се запази и през следващите шест месеца. Спрямо предното тримесечие тя е намаляла с 15% или €633 млн.Standard & Poor’s прогнозира, че до края на годината тя ще достигне  €3 млрд., а някои критици дори поставят под съмнение съществуването ѝ след 2014-а година.Целта на Елоп беше да усили продажбата в Щатите, но данните там също са негативни – само 300 000 продажби, а приходите в Китай са още по-отчайващи – 80% спад спрямо миналата година.

От 1998 до миналата година Nokia е водещ производител на мобилни телефони в света, а месеци преди настъпване на кризата през 2008 г. пазарният ѝ дял достигне умопомрачителните 40%. Пикът ѝ е през 2000-а година, когато технологичният гигант има пазарна капитализация в размер на 250 млрд. долара. При идването на Елоп обаче този показател пада рязко и при това за рекордни срокове – през 2010 г. пазарната капитализация на финландците е над $50 млрд., а днес тя няма и $10 млрд. Според някои анализатори, ако тръгне да се продава на борсата, истинската цена на компанията е не повече от 5-6 милиарда долара.

Това, което не може да се отрече обаче, е, че Елоп е експерт в закопаването на компании. В Microsoft той управлява бизнес дивизията само две години и то без особен резултат, но визитката му е впечатляваща още преди да постъпи при Бил Гейтс. През 1992-а той оглавява компанията „Boston Chicken”, която фалира през 1998-а. Същата година той лети към Сан Франциско, за да се присъедини към Macromedia. Седем години по-късно той става изпълнителен директор на компанията и само за три месеца управление той усоява да я закрие и продаде на Adobe. 

 

 

 

 

 

Имаше много живот в старата операционна система на Nokia – Symbian, преди Елоп да я замени за Windows Phone.

Спадът в продажбите и некадърното управление на Елоп усилват слуховете, че Microsoft ще спаси финландската компания от фалит като… я присвои напълно. $10-12 млрд. едва ли са проблем за монополиста, който преди година похарчи $8 млрд. за Skype. В средата на годината компанията обяви, че ще похарчи нови $60 милиарда, за да разшири бизнеса си. С този бюджет хората Бил Гейтс без проблеми биха купили Dell, които също като Nokia изпитват трудности в последните години. Но колкото и странно да звучи, тези две сделки едва ли биха могли да ги направят лидер в пост-компютърната ера. Това би се случило само чрез…

Таралеж в гащите

И да се върнем към Синофски. Напусналият има реномето на брилянтен лидер и е уважаван както от колегите си, така и от целия бранш заради неговата ефективност в разработката на софтуер. За разлика от Елоп, който знае как да съсипва компании, Синофски знае как да ги изгражда.

Напускането на бившия шеф на Windows обаче съвпада с уволнението на директора на мобилната дивизия на Apple Скот Форстол. Има различни версии за напускането му, като най-пикантната е, че „наместникът на Стив Джобс на Земята“ Тим Куук страда от параноя и се притеснява, че неговата машина за пари Форстол може да го измести. В стила на Йосиф Сталин той премахна още един свой приближен – вицепрезидентът по търговските въпроси Джон Браует.

Директорът на мобилната дивизия на Apple бе нарочен за главен виновник за провала на Apple Maps. 

Форстол едва ли страда много, защото може би е най-желаният служител в света – Google и Facebook го искат като опитен ръководител, а Goldman Sachs и JPMorgan биха го взели заради безупречните му умения да играе на борсата.

Въпросът е кой би заел овакантения му пост? Дали това няма да е Стивън Синофски? Ако това се случи, ще сме свидетели на нов гениален ход на Microsoft. Все по-усилено се говори, че Тим Куук закопава компанията с някои нелогични управленски решения, но Бил Гейтс едва ли ще чака дълго преди да му помогне с… нов троянски кон.

 

Кирил Беспалов

Тагове: Майкрософт Стивън Синофски Apple Nokia Стивън Елоп троянски кон