Руснаци изобретиха супер-акумулатор?

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Руски предприемачи са разработили и успешно тествали вакуумни кондензатори, които, според тяхното мнение, могат да станат основата за супер-акумулаторите на бъдещето. Според изобретателите, при последните проведени експерименти те са успели да съберат почти 200 kWh в един кубически сантиметър физически вакуум.

За получаването на такова количество енергия е необходимо да се изгорят 15 литра високооктанов бензин, казват авторите. Един 4-литров акумулатор със същия капацитет може да събере достатъчно енергия, за да се лети до Луната и обратно.

Изобретението е в процес на патентоване, съобщават Холошенко Станиславович и Коваленко Викторович. Наскоро те са презентирали своето изобретение в търговско-промишлената палата на Ростовска област.

Вакуумният кондензатор съдържа нагряващ се катод в диелектрически херметически балон с вакуум, и анод, разположен върху външната повърхност на балона. Интересното тук е фактът, че в този проект анодът е извън вакуумната колба, което не пречи на излъчването на електрони, но пречи на протичането на ток, по този начин задържа свободните електрони в колбата – а те своя страна съдържат акумулираната енергия.

Български учени бързо са забелязали, че в случая става дума за електронно-лъчева тръба или така наречения кинескоп, което е описано и в патента на двамата руснаци.

За зареждането на този нов вид акумулатор при катода чрез специално зарядно устройство се увеличава напрежението в електронно-лъчевата тръба, което води до генерирането на свободни електрони, натрупващи отрицателно напрежение. Електроните „се втурват“ към разположения отвън анод, но не могат да го достигнат заради преградата и остават във вакуумната среда. С течение на времето се натрупват голям брой свободни електрони, формирайки пространство с висок заряд около катода, и този процес продължава дотогава, когато напрежението на това пространство се изравни с напрежението на зарядното устройство.

Изобретението вече предизвика противоречиви отзиви сред научните среди, като скептиците настояват, че този експеримент на руските учени не е могло да бъде повторен другаде от други експериментатори.