„ХидроДВГ“: захранван със слънчева енергия двигател с вътрешно “горене”

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Добре, на първо място не си представяйте кола със слънчеви панели, свързани към двигателя й. Това, което двамата изобретатели от Мисури – Мат Белю и Бен Купър – са разработили, е нещо малко по-различно. Те искат да вземат двигател с вътрешно горене и да го научат вместо с бензин да работи с вода и слънчева енергия, която загрява масло. Този двигател ще може да бъде закачен към генератор за осигуряване на чиста електроенергия. И макар че това може да звучи малко невъзможно, Белю и Купър вече са направили и маломерен прототип.

Двамата са нарекли системата си „ХидроДВГ“, което е съкращение за „Хидро двигател с водно гориво“ („HydroICE“ или Hydro Internal Clean Engine, Воден двигател с вътрешен механизъм за генериране на чиста енергия). Ето как работи това чудо:

За да започне работа, рефлекторни параболични слънчеви колектори ще загреят масло до температура от 204-371 градуса по Целзий. Това горещо масло ще се инжектира в камерата на цилиндъра на двигателя, точно както се инжектира бензин. Сле това ще се вкарат няколко микрокапчици вода. При контакта с горещото масло те мигновено ще се превърнат в пара.

Бързо разширяваща се пара ще служи за същата цел като взривяващия се газ – ще задвижва буталото надолу, генерирайки завъртащи движения. Когато буталото достигне дъното при своя удар, отработената пара и маслото ще излязат от цилиндъра и ще се насочат към сепаратор за масло и пара. Така те ще могат да бъдат върнати в своите резервоари за повторна употреба в рамките на затворена система.

Горещото масло ще се инжектира в цилиндъра (Фиг. 1/Port А), след това ще бъдат вкарани водни капчици, (Фиг. 2/Port B), а след това парата ще натисне буталото надолу (Фиг. 3)

За да тестват своята технология Белю и Купър са превърнати един двутактов двигател с 31 к.с. и са го направили на „ХидроДВГ“. Макар че все още не е ясно дали машината работи, знае се, че те си партнират с Държавния университет в Мисури и Университета по наука и технологии в Мисури за разработване на целия необходим периферен хардуер (като например слънчеви колектори) и за тестване на ефективността на двигателя.

Ефективността в момента се оценява на най-малко 15 на сто – почти колкото максималната ефективност на съществуващите фотоволтаични панели. Голямото предимство на технологията обаче ще е цената. Изобретателите предвижат системата им да струва около една четвърт от това, което човек би платил за фотоволтаична система с аналогичен изходен капацитет. Е, вярно е, че имат още да поработят по своето изобретение.

За сега двамата се опитват да наберат средства за научноизследователската си и развойна дейност чрез Indiegogo.