Вдън гори тилилейски

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Илюстрация

Увеличаване

Смаляванеа>

Още по темата

45 заменки стигат

След очакваното решение на ЕК, че сделките са нерегламентирана помощ, остават въпросите кой и дали ще плати щетите за бюджета

20 сеп 2014

Има писмо, което лети от Брюксел към София, и когато то пристигне (някъде в края на тази година), България ще трябва да плати на ЕС стотици, не, милиарди евро. Това е ситуацията към момента, ако се слушат земеделският министър Мирослав Найденов и премиерът Бойко Борисов. Първият заяви в края на миналата седмица, че до месец Европейската комисия ще наложи на страната „санкция за милиарди“, които или ще бъдат платени, или ще бъдат удържани от бъдещите еврофондове. След това внезапно вдигане на топката, Борисов я пое и отигра по познатия начин – Станишев е виновен. Найденов завърши тази неочаквана ода на тъгата, като допълни, че страната няма да обжалва решение на ЕК, ако тя постанови, че става дума за нерегламентирана помощ. Темата със скандалните заменки на терени от горския фонд се точи от четири години. ЕК не е давала сигнали, че разследването ще приключи скоро – точно обратното. Ето защо след дългото мълчание, тази внезапна активност на управляващите по темата е интересна. Обобщихме я в няколко въпроса и отговора.

Какъв точно е проблемът? Държавата е раздала много земи при неизгодни за нея цени.

От 2003 г. до началото на 2009 г. от държавния горския фонд в частни ръце преминават 32 777 дка гори. В повечето случаи държавата получава по-голям имот или гора с по-високо качество, т.е. на пръв поглед изглежда, че горският фонд печели. Впоследствие бившите държавни гори – главно по морето и в зимните курорти, променят предназначението си с цел застрояване. Замените се правеха при цени, тръгващи от 150 лв. на декар и стигащи в някои случаи до 20 хил. лв. След смяната на статута на терена и изваждането му от горския фонд, той вече се води имот в регулация. В периода 2007–2009 г. цената на кв.м имот в регулация в планинските курорти започваха от 40 евро, а терените по морето стигаха до 500 евро за кв.м, т.е. дори и най-скъпата заменка е на цена, двойно по-ниска от пазарната. Според изчисления на различни неправителствени организации щетите за държавата варират от 200 млн. лева до 1 млрд. лева. В списъка юридически лица, придобили имоти чрез схемата със замените, са фирми, свързани с Красимир Гергов, Гриша Ганчев, Тодор Батков, Христо Ковачки и настоящия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Това не е вътрешен проблем, защото според Лисабонския договор „всяка помощ, предоставена от държава членка или чрез ресурси на държава членка, под каквато и да било форма, която нарушава или заплашва да наруши конкуренцията чрез поставяне в по-благоприятно положение на определени предприятия или производството на някои стоки, доколкото засяга търговията между държавите членки, е несъвместима с вътрешния пазар“. Брюксел се интересува единствено от заменките, извършени от 1 януари 2007 г. – датата на присъединяването към ЕС, досега. В този период са извърешни 132 заменки за 24 577 дка терени от горския фонд.

Ще има ли решение на ЕК до края на годината? Не.

В момента разследването на ЕК е на етап изясняване на фактите и няма индикации, че ще приключи скоро, коментира пред „Капитал“ Антоан Коломбани, говорител на Главна дирекция „Конкуренция“ към ЕК. Брюксел е изискал информация за разликата между административните и пазарните цени на горските имоти и е предупредил България, че може да задейства клаузата за възстановяване на неправомерна държавна помощ. Стигне ли се до този етап, властите имат срок от два до четири месеца да изпълнят решението на ЕК. Тези срокове обаче са условни, тъй като държавите членки имат право да поискат отлагане заради принципа на лоялно сътрудничество. На практика в ЕС няма нито един случай, в който възстановяването на помощта да е било извършено в посочения срок. Освен това почти няма държава членка, която да не обжалва решение за възстановяване на неправомерна помощ пред Съда на Европейските общности с мотива, че й е абсолютно невъзможно да възстанови предишното положение. Делата се точат с години.

Ще бъде ли „глобена“ България? Не.

„Процедурата за държавната помощ не предвижда налагане на санкции (глоби) на държава членка в този контекст. Но държавата е задължена да изпълни възстановяването на средствата незабавно. При липсата на решение за възстановяване на средствата, всякакви предположения за бъдещи глоби или санкции могат да се считат за спекулативни и преждевременни“, се казва в съобщение на ЕК от понеделник.

Философията на регламента изисква да се възстанови равновесието в самата държава и във вътрешния пазар на ЕС, а не да се налагат парични санкции. Тоест помощите, които държавата е раздала по един или друг начин, ще трябва да бъдат върнати в бюджета. Безпочвени са твърденията, че санкцията може да дойде под формата на блокирани еврофондове – регламентът по тяхното получаване и управление се базира на друг договор.