Обща дресировка на служебните кучета от порода Кавказка овчарка | Кавказка овчарка | Декстър

1
Добави коментар
yasoo
yasoo

Публикувано от: kavkazka   
Tags: 
дресировка, дресьор, кавказец, куче, нашийник, овчарка, порода куче, служебни кучета   
Публикувано на: 
януари 23, 2012  | 
2 Коментари

Част 1. Общи положения за дресировка на Кавказката овчарка

Дресировката на служебните кучета в милицията (в нашия случай Кавказка овчарка или за по кратко Кавказец ) е сложен и къртовски труд, основан на добри познания, умения. изискващ настойчивост и търпение.

Всеки дресьор още от първия ден на работата си с един кавказец трябва да знае и строго да спазва основните правила на дреснровката. Първо той трябва добре да изучи естественонаучните основи (теорията) на дреснровката на служебните кучета. Към работата да се отнася със знание, смислено да изпълнява всички действия за приучване на Кавказката овчарка към една или друга работа. Към всеки начин на упражнение да пристъпва само след предварителна лична подготовка по него.

Дресьорът трябва да знае всички особености на поведението на своето куче и да използува такива дразнители, които осигуряват безотказността и заинтересоваността в работата му. Да се спазва строга последователност за изработване на навици у кучето Кавказка овчарка .

Условията на дресировката да се усложняват постепенно по принципа: от простото към сложното, от по-леко към по-трудно. Изключително важно значение при дреснровката има умението на дресьора да контролира действията си, навреме да забелязва грешките си и своевременно да ги отстранява. Грешките, които допуска дресьорът при обучението на кучетата от порода Кавказка овчарка намаляват качеството на подготовката и понякога изграждат у кучетата нежелателни за службата условни рефлекси.

Всяко занятие трябва да протича по план, които е разработен с оглед всички особености в поведението на кучето. Работата на младите дресьори с кучетата обезателно трябва да се ръководи от инструктор, който има достатъчен опит да обучава специалисти по дресирането на служебните кучета и най-вече при обучението на Кавказката овчарка .

В първия етап на дресирането е необходимо по-често да се употребява лакомство, в следващия да се използва вече по рядко като се замени с поглеждане и с команда „Добре“.

Лакомството се дава на кучето с лявата ръка на малки порции. При дреснровката на кучетата Кавказка овчарка галямо значение има умението дресьорът правилно да ползва късия и дългия повод. Затова още от първите дни на работа с кучето на този елемент да се отдели най-сериозно внимание.

Най-целесъобразно е да се занимава с кучето два пъти на ден сутрин и вечер, желателно преди хранене. Продължителността на заниятията трябва да се увеличава постепенно.

Значението на общата дресировка в подготовката на служебните кучета

Курсът за подготовка на служебни кучета се състои от две части: обща дресировка и специална дресировка.

Дресирането се започва с изработването на общодисциплинарни навици, а след това се провеждат паралелно с общодисциплинарните и специалните навици.

В процеса на общата дресировка се поставят основите за по-натагъшната подготовка на кучетата Кавказка овчарка за специална служба, изработва се общо послушание, дисииплинираност в поведението, усъвършенства се контакгът между дресьора и кучето. Дресьорът придобива навика да насочва кучето с команди, жестове и с повод, а така също изучава особеностите иа поведението на своето куче (в нашия случай говорим за Кавказец).

Към, общата дресировка се отнасят: приучаване на кучето към името му, нашийника и повода; установяване на контакт между дресьора и кучето; приучване на кучето към преминаване в свободно състояние, повикване на кучето към дресьора, приучаване на кучето да се движи до дресировчика, стойка на кучето; заставане наред, приучаване на кавказеца да стои, приучване на кучето към пълзене, приучване на кучето да донася предмети, спиране на нежелателните действия на кучето, приучване кучето към преодоляване иа препятствия, да се привиква кучето да не взема храна без разрешение на дресьора, забавяне темпото на движение на кучето, приучване на кучето спокойно да се отнася към изстрелите, взривовете и към други силни звукови и светлинни дразнители.

Следва продължение…

Извадка от „Учебник по дресировка на служебните кучета в милицията“ от 196…г.