Работа и доходи от къщи: Имате ли работа точно според специалността си по образование?

13
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Има доста хора, които имат едно образование, а на работа постъпват по друга специалност. Но все пак, Вие може да работите точно според своята диплома от училище или от университета, при това — Много е просто! Ето логиката: Днес интернет е една все по-развиваща се и нарастваща система, която не с месеци и години, а с дни и часове обхваща все по-обширни територии от живота на хората.

Т.е. тя е една растяща система. А сега си спомнете какво приказват постоянно политиците в днешно време. Г-н Барозу, а с него и всички политици, в един глас повтарят «Растеж, растеж, растеж…!» Защо им е необходим на всички тези хора така бленувания растеж? Защото, когато икономиката расте, расте и брутния национален доход, растат и данъците от него, понеже са твърд процент от него. Повече доход – повече данъци.
А когато има кризи, стагнация, имаме обратния случай — по-малко доход – по-малко данъци. А на един чиновник какво друго му трябва, освен данъци? Щом има данъци, има приходи в държавата, щом има приходи – има бюджет, щом има бюджет – има и доход от заплати. Това правило важи и за бизнеса. Всеки бизнесмен желае да попадне в бизнес, който се разраства, разширява, утвърждава. Защо? Защото даже и нищо да не прави, в условията на растеж самия пазар ще го издига и носи на плещите си.

В периода 2005 – 2008 год. Много хора го преживяха това удоволствие, особено от строителния бранш и свързаните с него подиндустрии. Тогава банките даваха много лесни кредити (които сега трудно се връщат), хората продаваха бъдещето си срещу лихва, даваха като невидели кредитните пари на строителите, те строяха жилища и плащаха тлъсти, непремерени заплати на работниците си, те от своя страна с широка ръка харчеха за храна, облекло, забавления – и така всички бяха в еуфория.

Лесно спечелени и лесно изхарчени пари. Докато балона не каза «ПУККК» – един не си върна кредита, другите видяха от него и те не си върнаха кредитите и … се започна, та така върви и до днес. Защо казваме, че строителството беше финансов балон, пирамида? Защото е истинска лудост да вземаш огромни кредити (за 20 – 30 години напред) и да влагаш парите във невъзвръщаеми неща – автомобили, жилища, почивки … – все пасиви, които след като ги придобиеш продължават да ти носяг разходи до живот.

За един обикновен човек, да взема кредит, е много самонадеян ход. Кредитът е само за хора с «отличен» по дисциплината «финанси» и с поне 10 – 15 години интензивна практика по специалността (правенето на пари). Освен това с кредит никога, ама съвсем никога не бива да се купуват пасиви (като изброените по-горе), а само активи, които с подходяща работа ще са в състояние бързо и сигурно да генерират собствен доход, достатъчен за изплащане на задълженията и лихвите по тях.

Разбира се тук, хората започват да хленчат – ама аз нямам ли право на жилище, нямам ли право на транспортно средство и т.н. Аз знам точно какъв е отговора за това хленчене, но ще предпочета да се концентрирам върху решенията, защото от опит знам, че носителите на лоши вести и констатации, ги убиват.

Та, да се върнем на растежа в интернет. Трябва Ви растеж, ето Ви го — интернет расте! Но извлечете поне малко поука от горния анализ и не се втуркайте в онлайн пасивите – харченето на пари през мрежата (игрички, пазаруване …). Инвестирайте в дейности, които ще Ви носят доход и ще Ви осигуряват приходи сега и в бъдеще – т.е. създавайте интернет активи. Не правете като гордите собстеници на жилище … купено на кредит, който не могат да изплащат поради стагнацията. А тя ще продължава, защото природата повече не може да ни изтрайва. Изчерпва се.

И така, ето директния съвет – направете си сайт в интернет и го зареждайте редовно с информация точно по Вашата специалност — спомнете си колко предмети имате изброени в дипломата си. Сега е момента да приложите ученото в училище и в университетите. Колкото е по интересен и съдържателен сайта Ви, толкова по-посещаван ще бъде той, толкова повече ще са склонни да Ви плащат рекламодателите, защото те точно това търсят – фокусирана и специализирана публика – посетители, за да рекламират пред тях своята дейност. Е, това не е ли работа спроред Вашето образование?