Българският принос за изучаване на астероида Бену се увеличава – Лъчезар Костов е вторият сънародник, успешно картографирал…

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: регионът на астероида Бену, където американската мисия „Озирис-Рекс“ ще се спусне, за да вземе проби. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

23 декември 2019 г. 15:45 ч.

Светослав Александров. Броени дни след като оповестих, че съм картографирал основното място за спускане на американската мисия „Озирис-Рекс“ върху повърхността на астероида Бену, оказа се, че има още поне един българин, който е работил по едно от четирите кандидат-места. 

Това е космическият ентусиаст Лъчезар Костов. 

Лъчезар Костов споделя за себе си, че по професия е строителен инженер, който обича космоса от малък. Разказва, че помни ясно края на космическата надпревара, когато полетите към космоса рязко секнали. Помислил си, че тогава човечеството е загубило своя път. Днес Лъчезар е оптимист – по неговите думи всичко върви по-бързо от всякога. Изключително много се е развълнувал, когато СпейсЕкс приземили първата си ракета и осъзнал, че бъдещето най-сетне е дошло и е започнала нова ера в космонавтиката.

Лъчезар е картографирал около 20 снимки на астероида Бену, сред които са изображения на кандидат-мястото за кацане Сендпайпър. Въпреки че „Озирис-Рекс“ вероятно няма да се спусне там (основното място е Найтингейл, а резервното – Оспрей), това е един от четирите региона, които бяха обсъждани от екипа на мисията.

Напомням на читателите, че аз (т.е. Светослав Александров, основателят на КОСМОС БГ) съм картографирал 258 фотографии, сред които присъстват такива на основното място за кацане Найтингейл. 

За повече информация относно картографирането на Бену: PSI

Прочетете предишната статия: Светослав Александров е картографирал региона на астероида Бену, където мисията на НАСА Озирис-Рекс ще се спусне догодина, за да събере проби!

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/