Новият американски космически телескоп Тес откри първата си потенциално обитаема планета с размера на Земята

1
106
Добави коментар
redbul80
redbul80

Планетата TOI 700 d през погледа на художник. Image credit : Goddard Space Flight Center 

8 януари 2020 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. За пръв път новият космически телескоп на НАСА „Тес“ успя да открие планета, приблизително с размера на Земята, която се намира в т.нар. обитаема зона около своята звезда. Това е разстоянието от звездата, което позволява съществуването на вода в течно агрегатно състояние на нейната повърхност. Откритието не доказва със сигурност, че на планетата има живот, но това е една от планетите, притежаващи потенциала да са обитаеми. 

Звездата TOI 700 е сравнително близо до нас – на около 100 светлинни години в съзвездието Златна рибка.  Тя е от типа „червено джудже“ – с 40% по-малка и с 50% по-хладна от нашето Слънце. Телескопът „Тес“ е установил наличието на три планети, обикалящи около нея. Най-вътрешната планета TOI 700 b е приблизително с размера на Земята и обикаля около звездата за 10 дни. Втората планета TOI 700 c е 2.6 пъти по-голяма от Земята (вероятно представлява газообразен мини-Нептун) и прави една обиколка около звездата за 16 дни. 

Най-интересна е третата планета – TOI 700 d. Размерът ѝ е само с 20% по-голям от този на Земята и прави една обиколка около звездата си за 37 дни. Планетата се намира на идеалното разстояние от звездата, което позволява на повърхността ѝ да има вода в течно агрегатно състояние. 

Космическият телескоп „Тес“ е направил още едно интересно откритие с помощта на Улф Куукир – току-що завършил гимназист, който се е присъединил през лятото на 2019-та към центъра на НАСА Годард като стажант. Куукир е работил в рамките на общодостъпен проект, позволяващ обикновени граждани да се включат в сериозна научна мисия. 

Планетата TOI 1338b е своеобразен Таутин – обикаля едновременно около две звезди! Намира се на около 1 300 светлинни години от нас в съзвездието Живописец. Двете звезди обикалят една около друга в рамките на всеки 15 дни. Едната от тях е с 10% по-масивна от Слънцето, а другата притежава само една трета от слънчевата маса и е по-бледа. TOI 1338b е единствената засега известна планета в тази система. Тя е 6.9 пъти по-голяма от Земята – т.е. размерът ѝ е между този на Нептун и Сатурн. Планетата обикаля в една равнина с тази на звездите, така че от нея редовно биха се наблюдавали звездни затъмнения.

Напомням на читателите, че космическият телескоп „Тес“ бе изстрелян на 18-ти април 2018-та година посредством ракета на СпейсЕкс „Фолкън 9“. Телескопът работи във висока околоземна орбита и задачата му е да сканира 85% от небето, за да открие най-близкоразположените до нас извънслънчеви планети, както и да определи кои от тях са най-подходящи за по-нататъшно изследване и търсене на живот. 

Източници: НАСА 1, 2

https://www.cosmos.1.bg/

https://www.cosmos.1.bg/